maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 15 januari 2020

Investeerders steken miljoenen in 3D-bioprintbedrijf

3D-bioprintbedrijf Aspect Biosystems maakt bekend 20 miljoen Amerikaanse dollar te hebben opgehaald bij investeerders. Het Canadese bedrijf zet het geld in om haar technologie voor het 3D-printen van menselijk weefsel verder te ontwikkelen.

Aspect Biosystems is de ontwikkelaar van een 3D-printer die in staat is biologisch weefsel te printen. Het bedrijf gebruikt hiervoor een technologie genaamd microfluïdisch 3D-bioprinten. De technologie maakt het mogelijk complexe en functionele menselijke weefsels te creëren. Deze zijn inzetbaar voor uiteenlopende toepassingen, variërend van medisch onderzoek en het testen van nieuwe therapieën tot de ontwikkeling van regeneratieve medicatie.

RX1 Bioprinter

De 3D-printer van Aspect Biosystems heet de RX1™ Bioprinter. Het apparaat maakt het mogelijk met een hoge snelheid op microresolutie te printen. De printer is geschikt voor verschillende biomaterialen.

De printer is voorzien van microfluïdische printkoppen. Deze zijn voorzien van kleppen die de toevoer van biomateriaal kunnen stoppen of juist starten. Dit maakt het mogelijk snel te schakelen tussen verschillende biomaterialen en daarnaast de diameter van het geprinte materiaal nauwkeurig te bepalen.

Bioinkt op maat aanpasbaar

De bioinkt waarmee de RX1 kan printen is op maat aanpasbaar. Door de samenstelling van bioinkt te veranderen is het onder meer mogelijk de stijfheid van geprint weefsel te bepalen. Dit maakt de bioinkt geschikt voor diverse toepassingen.

Gebruikers sturen de printer aan met behulp van software. Deze oplossing integreert het ontwerp- en het printproces in één oplossing. De software helpt gebruikers hun ontwerp te finetunen en optimaliseren.

Spier- en metabolische afwijkingen en ziektes

Spierblessures en -ziektes en metabolische afwijkingen en ziektes zijn op dit moment de focus van Aspect Biosystems. Zo zet het bedrijf zijn bioprinttechnologie in om spierblessures aan te pakken, bijvoorbeeld door een kunstmatig meniscus te printen. Ook richt het bedrijf zich op het combineren van zijn 3D-bioprintplatform met stamceltechnologieën om nieuwe regeneratieve medicatie te ontwikkelen voor metabolische afwijkingen en ziektes.

Verschillende investeerders steken geld in Aspect Biosystems. Onder meer de venture capital firma’s Radical Ventures, Pangaea Ventures, Pallasite Ventures en Rhino Ventures steken geld in het Canadese bedrijf.

De Universiteit van Maastricht werkt sinds december 2018 samen met Aspect Biosystems. De universiteit zet een RX1 Bioprinter in voor de ontwikkeling van nierweefsel onder leiding van Dr. Carlos Mota, hoofdonderzoekers op het gebied van bioprinten bij de Universiteit Maastricht.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 15-07-2024
(productnews)
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement...
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement aangevraagd. Carver is een producent van driewielige voertuigen. Kenmerkend is het kantelsysteem van de driewieler,...
Automotive / 15-07-2024
Lees meer

SolarDuck en RWE installeren offshore drijvend zonnepark in Nederlandse Noordzee

(productnews)
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE...
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE geïnstalleerd. Het project heeft als doel het structurele ontwerp, de verankering en elektrische...
Energie / 09-07-2024
Lees meer

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 08-07-2024
(productnews)
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De...
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De bacteriën vermenigvuldigen zich in een voedingsoplossing, aangedreven door fotosynthese. Wanneer aggregaten en vulstoffen...
Bouw & Constructie / 08-07-2024
Lees meer

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 08-07-2024
(productnews)
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de...
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de importtarieven wil de Europese Commissie een gelijk speelveld creëren op de EV-markt. Het stelt...
Automotive / 08-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven