maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 04 oktober 2017

Implanteerbare lens combineert oogheelkunde met high tech

Het bedrijf Omega Ophthalmics werkt aan een bijzondere implanteerbare lens. De Gemini Refractive Capsule kan worden gebruikt om de lens in het menselijk oog te vervangen bij patiënten met cataract, glaucoom en maculadegeneratie. Daarnaast kan een lens worden geïmplanteerd die dragers de mogelijkheid geeft gebruik te maken van de technologieën Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR), zonder hiervoor aanvullend hulpmiddelen zoals een VR-bril te hoeven gebruiken.

Met de Gemini Refractive Capsule wil Omega Ophthalmics verschillende risico’s bij oogoperaties verkleinen of wegnemen. Zo is het bij een lensimplantatie doorgaans niet mogelijk de geïmplanteerde lens in een later stadium te vervangen. Na de operatie treedt namelijk kapselfibrose, waarbij het implantaatkapsel verhard. Indien de lens dus bijvoorbeeld in een later stadium van het leven van de patiënt problemen geeft, kan de lens niet opnieuw worden vervangen. 

Geïmplanteerde lenzen vervangen

Omega Ophthalmics biedt met de Gemini Refractive Capsule een oplossing te bieden voor dit probleem. Het implantaat houdt het kapsel in het oog open en maakt het mogelijk in dit implantaat een lens te plaatsen. De lens kan hierdoor indien nodig in een later stadium worden verwisseld, zonder dat kapselfibrose dit verhinderd.

Daarnaast wijst Omega Ophthalmics op het feit dat traditionele implantaten gebruik maken van twee kleine ‘armen’, wat het mogelijk maakt de lens nauwkeurig in de X- en Y-richting positioneren in het oog. De exacte positie van de lens in de Z-richting is echter moeilijker te bepalen, waardoor bij het implanteren minimale afwijkingen kunnen ontstaan in de uiteindelijke positie van de lens. Deze afwijkingen kunnen leiden tot verstoringen in het zicht van de patiënt. Omega Ophthalmics stelt dit met de Gemini Refractive Capsule op te lossen door een nieuw ontwerp toe te passen, waarbij zowel de positie van de lens zowel in de X-, Y- als Z-richting nauwkeurig kan worden bepaald. 

Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality

Het bedrijf richt zich echter niet alleen op oogheelkunde, maar dit combineren met high tech technologie. De Gemini Refractive Capsule is volgens Omega Ophthalmics ook geschikt om virtual reality, augmented reality of mixed reality technologieën te integreren in het menselijk lichaam. Dit is mogelijk door een speciale lens in de Gemini Refractive Capsule  aan te brengen. 

AR en VR zijn technologieën die al langer staan, terwijl MR nog volop in ontwikkeling is. Bij VR wordt een virtuele wereld gecreëerd waar een gebruiker zich in kan begeven en interactie mee kan hebben. Kenmerkend voor VR is dat het zicht van gebruikers volledig is afgesloten van de echte wereld en zij zich gevoelsmatig volledig in deze virtuele wereld bevinden. Om gebruik te maken van VR zijn VR-brillen beschikbaar, waaronder de Samsung Gear en de Oculus Rift.

Augmented Reality

In tegenstelling tot VR wordt bij AR de echte wereld niet zo zeer vervangen door een virtuele variant, maar wordt juist een virtuele laag bovenop de echt wereld geplaatst. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk allerlei informatie te leveren over dingen die een gebruiker ziet. Denk hierbij aan gegevens over een monument of gebouw waar een gebruiker naar kijkt, maar ook aan instructies voor het in elkaar zetten van een bepaald apparaat of product. Kenmerkend aan AR is dat virtuele elementen geen interactie kunnen hebben met de fysieke omgeving waarin zij zich bevinden. Deze zijn dus uitsluitend bedoeld om aanvullende informatie te leveren.

AR is beschikbaar via verschillende toepassingen. Zo zijn er applicaties voor smartphones beschikbaar, waarbij de gebruiker zijn smartphone ergens op richt en de AR-applicatie een virtuele laag presenteert. Google biedt echter ook de Glass Enterprise Edition aan, een slimme bril voor zakelijke gebruikers die eveneens deze mogelijkheid biedt. 

Mixed Reality

Bij MR wordt VR gecombineerd met AR. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk realistische 3D-beelden in de echte wereld te laten verschijnen. In tegenstelling tot AR kunnen virtuele elementen bij MR wel interactie hebben met objecten in en elementen van de fysieke wereld. Ook kunnen deze virtuele elementen interactie hebben met elkaar. Hierdoor wordt de fysieke wereld dus in grote mate geïntegreerd met de fysieke wereld. Ondermeer Microsoft is bezig met deze technologie in de vorm van de HoloLens.

Op dit moment is de Gemini Refractive Capsule nog toekomstmuziek, aangezien het implantaat nog volop in ontwikkeling is. Het is niet bekend wanneer Omega Ophthalmics verwacht de Gemini Refractive Capsule op de markt te brengen.

Door: Wouter Hoeffnagel

Bron: Omega Ophthalmics

Deel dit artikel

Meer nieuws

55 jaar oude watertaxi wordt milieuvriendelijk

55 jaar oude watertaxi wordt milieuvriendelijk

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
(productnews)
In 2019 lanceerde de Canadese startup Ride Solar een Kickstarter om een 52 jaar oude watertaxi om te bouwen tot een door...
In 2019 lanceerde de Canadese startup Ride Solar een Kickstarter om een 52 jaar oude watertaxi om te bouwen tot een door zonne-energie aangedreven cruiseschip voor sightseeingtours op Prince Edward...
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
Lees meer

High-tech circulaire AI-campus gepresenteerd als Europa’s Silicon Valley

High-tech circulaire AI-campus gepresenteerd als Europa’s Silicon Valley

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 31-05-2023
(productnews)
Nu het ernaar uitziet dat AI-technologie de komende jaren een enorme impact zal hebben – ten goede of ten kwade...
Nu het ernaar uitziet dat AI-technologie de komende jaren een enorme impact zal hebben – ten goede of ten kwade – hoopt de Duitse gemeente Heilbronn mee te doen en...
Bouw & Constructie / 31-05-2023
Lees meer

China levert ’s werelds grootste containerschip

China levert ’s werelds grootste containerschip

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
(productnews)
De China State Shipbuilding Corporation (CSSC ) heeft het MSC Tessa megaschip geleverd aan de Mediterranean Shipping...
De China State Shipbuilding Corporation (CSSC ) heeft het MSC Tessa megaschip geleverd aan de Mediterranean Shipping Company. Met een dek dat een oppervlak van ongeveer vier voetbalvelden omvat, kan...
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
Lees meer

Fokker Next Gen werkt aan vliegtuig op waterstof

Fokker Next Gen werkt aan vliegtuig op waterstof

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 31-05-2023
(productnews)
Een vliegtuig op waterstof van Nederlandse makelij. Dat is waaraan het bedrijf Fokker Next Gen werkt. Met behulp van het...
Een vliegtuig op waterstof van Nederlandse makelij. Dat is waaraan het bedrijf Fokker Next Gen werkt. Met behulp van het vliegtuig wil het bedrijf passagiers op CO2-neutrale wijze kunnen vervoeren...
Lucht & Ruimtevaart / 31-05-2023
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven