maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 28 december 2020

Gebruik van slimme brillen in de zorg getest door ZuidOostZorg

De eerste resultaten van testen met de Gemvision cloudoplossing voor het gebruik van slimme brillen in de zorg door ZuidOostZorg zijn positief verlopen. Deze cloudoplossing geeft zorgprofessionals op de werkvloer via slimme brillen in real-time toegang tot kennis op afstand, met als doel de kwaliteit van zorg te verbeteren. Zo kan een thuiszorgmedewerker bijvoorbeeld via de bril een gespecialiseerde wondverpleegkundige in realtime laten meekijken.

Gemvision is een cloudoplossing voor communicatie tussen zorgprofessionals. De oplossing is compatibel met verschillende Android-gebaseerde slimme brillen. De software is standaard geschikt voor de Vuzix M400, Blade en M300XL. Gemvision meldt dat de oplossing ook draait op andere smart glasses op basis van Android, zoals de Vuzix M100, ODG en Google Glass. Aangezien deze slimme brillen echter zijn verouderd, wordt geen ondersteuning geboden voor gebruik op deze apparaten.

Met het oog op rekenkracht adviseert Gemvision het gebruik van de Vuzix M400. Zorgorganisaties die andere slimme brillen willen gebruiken kunnen hiervoor contact opnemen met Gemvision, dat de oplossing hierop op maat kan aanpassen.

In realtime instructies geven

De slimme bril waaraan Gemvision is gekoppeld wordt gedragen door een zorgprofessional op locatie, zoals bijvoorbeeld een medewerker van de thuiszorg. Zij kunnen via Gemvision een gespecialiseerde professionals laten meekijken. Deze specialisten kunnen via een cloudoplossing live meekijken en onder meer instructies geven, bijvoorbeeld door op het beeld te tekenen.

Ook kunnen gebruikers met behulp van hun slimme bril foto’s maken en zo vastleggen wat zij zien. Deze foto’s kunnen via het dashboard van Gemvision worden bekeken en bijvoorbeeld worden voorzien van extra instructies, die de gebruikers in het veld vervolgens direct kunnen gebruiken. Wie via het dashboard meekijkt, kan daarnaast op de livebeelden inzoomen. Dit zonder tussenkomst van de professional in het veld, die vaak zijn handen vol heeft aan andere taken.

Gebruikers bepalen zelf de beeldkwaliteit die zij hierbij gebruiken. Gemvision benadrukt dat de cloudoplossing idealiter altijd HD-kwaliteit beelden aanbiedt. In sommige gevallen is dit echter niet haalbaar en is het noodzakelijk de beeldkwaliteit aan te passen om de oplossing toch inzetbaar te kunnen maken. Bijvoorbeeld indien zorgprofessionals zich op locaties bevinden waar de beschikbaarheid van internet(capaciteit) beperkt is.

Getest door ZuidOostZorg

In opdracht van ZuidOostZorg is de SmartGlass door studenten Human Technology Lotte Grovenstein en Tsgab Habtemariam van het Friesland College in verschillende situaties en op verschillende locaties getest. De resultaten van deze testen zijn onlangs gepresenteerd aan een brede vertegenwoordiging van ZuidOostZorg. Onder meer psychologen, (wond)verpleegkundigen, medewerkers van de technische dienst en opleiders waren aanwezig.

Roelfien Erasmus, programmamanager Technologie bij ZuidOostZorg en verantwoordelijk voor het experimenten met nieuwe innovaties bij de organisatie, meldt data de reacties van de aanwezigen enthousiast waren. “De mogelijkheden zijn legio en hoe langer je daarover nadenkt, hoe meer het er worden. Er kwamen meteen al allemaal ideeën naar voren!”, zegt Erasmus.

Expertise in de zorgketen delen

Zo kan de slimme bril onder meer helpen expertise in de zorgketen te delen. Door gebruikers letterlijk met elkaar te laten meekijken stimuleert de bril samenwerking en het gebruik van elkaars expertise. Erasmus: “Maar je zou zo’n bril ook goed kunnen inzetten bij het op afstand coachen en scholen van medewerkers, of bij de technische dienst die iemand wil laten meekijken”, zegt ze, om te benadrukken dat er nog veel meer mogelijkheden zijn. Gemvision gaf ZuidOostZorg de kans om de bril in alle facetten te onderzoeken. “Dat is fijn”, zegt Erasmus, “dat je in zo’n samenwerking samen op zoek kunt gaan naar de mogelijkheden.”

Bestuurder Simone Meertens van ZuidOostZorg is overtuigd dat de technologie het verschil kan en gaat maken in de zorg. “Slimme technologie kan ondersteunend zijn voor de zorg die wij leveren aan onze klanten, het is belangrijk daar goed mee te experimenteren”, aldus Meertens. De bestuurder benadrukt dat ZuidOostZorg als zorg- en kennisorganisaties nieuwe innovaties eerst goed wil testen voordat deze in de praktijk worden ingezet. “Technologie moet bewezen ondersteunend zijn en bijdragen aan betere zorg, alleen dan gaan we er mee verder,” aldus Meertens: “Slimmer werken is wat ons betreft één van de antwoorden op de grote uitdagingen in de zorg. Dat is ook de reden waarom wij deelnemen aan het project Anders Werken in de Zorg Friesland. In deze samenwerking van zorgorganisaties zorg werken wij aan technologische toepassingen voor de langdurige zorg.”

De komende tijd onderzoekt ZuidOostZorg of de bril in de praktijk daadwerkelijk toepasbaar is op ideeën die tijdens de presentatie aan bod kwamen.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Studenten Lotte Grovenstein en Tsgab Habtemariam met de SmartGlass tijdens presentatie ZuidOostZorg (bron: ZuidOostZorg)

Deel dit artikel

Meer nieuws

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 16-04-2024
(productnews)
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in...
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in sommige vakgebieden is gestegen, blijft groei in andere gebieden...
Medisch & Zorg / 16-04-2024
Lees meer

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 15-04-2024
(productnews)
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de...
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de Nederlandse bedrijven die in deze sectoren aan de slag...
Bouw & Constructie / 15-04-2024
Lees meer

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 15-04-2024
(productnews)
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt....
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt. Daarmee heeft de wereld nu toegang tot satellietbeelden die type en grootte van...
High tech / 15-04-2024
Lees meer

Nieuwe technologieën om ijsvorming tijdens vluchten te detecteren

(productnews)
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering....
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering. IJsvorming als gevolg van supergekoelde grote druppels (Supercooled Large Droplets, SLD) kan zich vormen op...
Algemeen / 15-04-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven