maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 05 oktober 2018

Dynamische hoofdsteun helpt rolstoelgebruiker

Rolstoelgebruikers hebben regelmatig last van pijnklachten en ander belemmeringen door het ontbreken van of de beperkte verstelbaarheid van een hoofdsteun. Een nieuwe dynamische hoofdsteun, waarvan een prototype werd gebouwd door student Anoek Geers, moet daar verandering in brengen.

Anoek Geers werkte aan het prototype van deze nieuwe hoofdondersteuning binnen het PDEng-programma van de Universiteit Twente. Ze hoopt op het definitieve ontwerp te promoveren. Anoek Geers was onlangs de vijftigste trainee die een PDEng-programma aan de UT succesvol afrondde.

Vanuit het PDEng-programma ging Geers als trainee aan de slag bij Focal Meditech, dat hulpmiddelen voor de zorg produceert. Het Brabantse bedrijf is al enkele jaren binnen het NWO-project Symbionics bezig om de dynamische verstelbaarheid van hoofdsteundragers te verbeteren. Dat is onder andere nodig omdat de traditionele hoofdondersteuning niet meebeweegt met wisselende zitposities. ,”Dat kan leiden tot pijnklachten en stijfheid. Sommige rolstoelgebruikers krijgen moeite met slikken of kunnen hun gesprekspartner niet goed in de ogen kijken. Dat zijn allemaal belemmeringen die we willen opheffen.” 

Robotica

Anoek Geers volgde het twee jaar durende PDEng-programma als vervolg op haar opleiding Biomedical Engineering. ,”Ik heb enkele jaren als project engineer gewerkt bij een offshore bedrijf, maar dat stond te ver van mijn interesses af. Binnen de PDEng heb ik de mogelijkheid gekregen om mijn kennis van robotica te vergroten en aan de slag te gaan met een praktisch ontwerpproject. Het is voor mij de brug geweest naar een baan die bij me past.” 

In het eerste jaar van het programma lag het accent meer op kennisvergroting, met name op het gebied van robottechnologie. Ook werd een start gemaakt met het ontwerpproject van Focal Meditech. Het tweede jaar stond volledig in het teken van ontwerpen. Geers bestudeerde het huidige gebruik van de hoofdsteun en formuleerde de uitgangspunten voor de nieuwe generatie hoofdondersteuning. Ze bouwde vervolgens het prototype van deze dynamische hoofdsteun. ,,Wat ik heb gedaan binnen PDEng, gaat verder dan een afstudeer- of masteronderzoek. Je gaat meer de diepte in en draagt een grotere verantwoordelijkheid. Ik heb de kans gekregen om het ontwerpproces grotendeels zelf vorm te geven.” 

Nu Geers het PDEng-programma heeft afgerond, wil ze verder. Ze werkt bij Focal Meditech aan de volgende fase van het ontwerp en wil daarop over drie jaar promoveren aan de Universiteit Twente. ,,Mijn doel is dat er straks een concreet product op de markt komt. Ik wil dat mensen in een elektrische rolstoel er iets aan hebben.” 

50e PDEng

Met het afstuderen van Anoek Geers heeft de Universiteit Twente de vijftigste Professional Doctorate in Engineering (PDEng) nieuwe stijl afgeleverd sinds de vernieuwing van het programma in 2012. De PDEng is de toepassingsgerichte ontwerper in het bedrijfsleven, naast de PhD die wordt opgeleid voor de (fundamentele) wetenschap. ,,Onze trainees willen na de master hun kennis vergroten en hun tanden zetten in complexe ontwerpvraagstukken in het bedrijfsleven”, zegt PDEng-coördinator Timo Meinders van de Universiteit Twente. 

Het programma bestaat uit een aantal theoretische vakken en een praktische ontwerpopdracht. Er is een continue wisselwerking tussen beide onderdelen. De ontwerpopdracht is een concreet vraagstuk vanuit een bedrijf. Meinders: ,,Je zou het PDEng-programma kunnen zien als een stoomcursus technisch ontwerpen.” 

Trainees staan op de payroll van het bedrijf of van de Universiteit Twente. ,,We zien dat veel bedrijven de PDEng ook zien als een mooie manier om high potentials aan zich te binden”, aldus Meinders, die verwacht dat de interesse voor het PDEng-programma zal toenemen. ,,We streven naar 30 tot 40 trainees per jaar.”

 

Bron: UTwente

Deel dit artikel

Meer nieuws

55 jaar oude watertaxi wordt milieuvriendelijk

55 jaar oude watertaxi wordt milieuvriendelijk

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
(productnews)
In 2019 lanceerde de Canadese startup Ride Solar een Kickstarter om een 52 jaar oude watertaxi om te bouwen tot een door...
In 2019 lanceerde de Canadese startup Ride Solar een Kickstarter om een 52 jaar oude watertaxi om te bouwen tot een door zonne-energie aangedreven cruiseschip voor sightseeingtours op Prince Edward...
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
Lees meer

High-tech circulaire AI-campus gepresenteerd als Europa’s Silicon Valley

High-tech circulaire AI-campus gepresenteerd als Europa’s Silicon Valley

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 31-05-2023
(productnews)
Nu het ernaar uitziet dat AI-technologie de komende jaren een enorme impact zal hebben – ten goede of ten kwade...
Nu het ernaar uitziet dat AI-technologie de komende jaren een enorme impact zal hebben – ten goede of ten kwade – hoopt de Duitse gemeente Heilbronn mee te doen en...
Bouw & Constructie / 31-05-2023
Lees meer

China levert ’s werelds grootste containerschip

China levert ’s werelds grootste containerschip

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
(productnews)
De China State Shipbuilding Corporation (CSSC ) heeft het MSC Tessa megaschip geleverd aan de Mediterranean Shipping...
De China State Shipbuilding Corporation (CSSC ) heeft het MSC Tessa megaschip geleverd aan de Mediterranean Shipping Company. Met een dek dat een oppervlak van ongeveer vier voetbalvelden omvat, kan...
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
Lees meer

Fokker Next Gen werkt aan vliegtuig op waterstof

Fokker Next Gen werkt aan vliegtuig op waterstof

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 31-05-2023
(productnews)
Een vliegtuig op waterstof van Nederlandse makelij. Dat is waaraan het bedrijf Fokker Next Gen werkt. Met behulp van het...
Een vliegtuig op waterstof van Nederlandse makelij. Dat is waaraan het bedrijf Fokker Next Gen werkt. Met behulp van het vliegtuig wil het bedrijf passagiers op CO2-neutrale wijze kunnen vervoeren...
Lucht & Ruimtevaart / 31-05-2023
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven