maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 13 februari 2024

Demcon neemt belang in ReGEN Biomedical en wordt technologiepartner

Technologie-ontwikkelaar en -producent Demcon bundelt de krachten van ReGEN Biomedical, dat zich richt op het kweken van biologische weefsels voor regeneratieve geneeskunde en farmaceutische screening. Demcon is technologiepartner van ReGEN Biomedical, en is daarnaast medeaandeelhouder geworden.

ReGEN Biomedical komt voort uit de Universiteit Maastricht en is de Limburgse hoofdstad gevestigd. Het is een spin-off van de onderzoeksgroep van universiteitshoogleraar Clemens van Blitterswijk, grondlegger van de weefseltechnologie in Europa en internationaal vooraanstaand onderzoeker op het gebied van weefselherstel. ReGEN Biomedical spitst zich toe op het kweken van grote hoeveelheden functionele microweefsels. Deze weefsels wil het als bouwstenen gebruiken voor klinische toepassingen in microweefsels voor de klinische toepassing in macroweefsels en op termijn organen.

RegMed XB pilotfabriek

Het maakt onderdeel uit van de RegMed XB pilotfabriek, een nationale infrastructuur die de volledige keten omvat van ontwikkeling tot productie van stamcellen, mini-organen, weefsels en slimme (bio)materialen. De pilotfabriek is een initiatief van de Nederlands-Vlaamse publiek-private samenwerking RegMed XB. De realisatie krijgt steun vanuit het Nationaal Groeifonds.

Een eerste productielijn is gerealiseerd op Brightlands Maastricht Health Campus. Deze is mede gefinancierd vanuit het Nationaal Groeifonds en is in september officieel in gebruik genomen.

Gepersonaliseerde medicatie en regeneratieve geneeskunde

De weefsels van het bedrijf een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van gepersonaliseerde medicatie. Zo maakt het weefsel het nabootsen van organen van patiënten en vooraf gericht testen van medicatie mogelijk.

De biologische weefsels die ReGEN Biomedical ontwikkelt zijn onder meer gericht op regeneratieve geneeskunde. Deze vorm van geneeskunde legt de focus op preventie of genezing van ziekten en andere aandoeningen door het regenereren van cellen, weefsels en complete organen. Met behulp van stamceltherapie en weefseltechnologie staat regeneratieve geneeskunde op het punt de stap naar grootschalige klinische toepassing te maken.

Nederland speelt hierop actief in met RegMed XB, een publiek-private samenwerking van zowel Nederlandse als Vlaamse clusters voor regeneratieve geneeskunde. Het samenwerkingsverband krijgt daarbij steun vanuit het Nationaal Groeifonds. Dit fonds van de Nederlandse overheid is gericht op het ondersteunen van projecten die op de lange termijn economische groei kunnen realiseren.

Nederland als koploper in regeneratieve geneeskunde

Een belangrijke doel van RegMed XB is het versterken van de internationale koppositie van Nederland op het gebied van regeneratieve geneeskunde. De pilotfabriek van RegMed XB ondersteunt bedrijven en onderzoeksinstellingen bij het ontwikkelen van nieuwe therapieën en productietechnologie en -diensten. De fabriek omvat daarbij de volledige waardeketen voor regeneratieve geneeskunde, van biomaterialen en stamcellen tot weefsels. Vijf pilotlijnen in Eindhoven, Leiden, Utrecht en Maastricht maken onderdeel uit van het initiatief.

Demcon wil als medeaandeelhouder van ReGEN Biomedical bijdragen aan het opschalen van de productietechnologie en het doorontwikkelen van regeneratieve geneeskunde. De samenwerkingsovereenkomst tussen beide partijen is op 17 januari officieel getekend. De ervaring die de partijen opdoen willen zij inzetten voor het ontwikkelen van geavanceerde en efficiënte weefselproductietechnologie op industriële schaal.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 15-07-2024
(productnews)
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement...
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement aangevraagd. Carver is een producent van driewielige voertuigen. Kenmerkend is het kantelsysteem van de driewieler,...
Automotive / 15-07-2024
Lees meer

SolarDuck en RWE installeren offshore drijvend zonnepark in Nederlandse Noordzee

(productnews)
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE...
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE geïnstalleerd. Het project heeft als doel het structurele ontwerp, de verankering en elektrische...
Energie / 09-07-2024
Lees meer

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 08-07-2024
(productnews)
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De...
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De bacteriën vermenigvuldigen zich in een voedingsoplossing, aangedreven door fotosynthese. Wanneer aggregaten en vulstoffen...
Bouw & Constructie / 08-07-2024
Lees meer

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 08-07-2024
(productnews)
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de...
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de importtarieven wil de Europese Commissie een gelijk speelveld creëren op de EV-markt. Het stelt...
Automotive / 08-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven