maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 26 september 2017

Autonome drones verschepen bloed en monsters in Zwitserland

Matternet gaat met behulp van autonome drones bloed voor bloedtransfusies en diagnostische monsters verschepen tussen ziekenhuizen in Zwitserland. Hiervoor zet het bedrijf zijn Matternet M2 drones in.

Matternet is een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling van een autonoom logistiek platform op basis van drones. Het bedrijf heeft hiervoor een eigen drone ontwikkeld, die de Matternet M2 drone heet. Deze drone kan een lading van maximaal 2 kilogram of 4 liter verplaatsen over een afstand van 2 kilometer. Naast de Matternet M2 drone bestaat het systeem uit Matternet Stations en de Matternet Cloud. 

Matternet Station

Zowel de Matternet M2 drone als de Matternet Cloud zijn al langer klaar voor gebruik. Nu lanceert Matternet ook het laatste component van zijn autonome logistieke platform: het Matternet Station. Dit station met een oppervlakte van ongeveer 2m² kan bijvoorbeeld op het dak van een ziekenhuis worden geplaatst en functioneert als landingsplaats voor de Matternet M2 drone. Gebruikers weten hierdoor zeker dat de drone altijd op een veilige plaats land. 

Zodra de M2 drone op het Matternet Station is geland wordt de drone op zijn plek vergrendeld. Vervolgens wordt de lading van de drone uitgeladen en wordt indien nodig een nieuwe lading ingeladen. Daarnaast worden de accu’s van de drone verwisseld, zodat de drone direct weer kan opstijgen om een andere lading af te leveren. Dit proces verloopt geheel automatisch, zonder tussenkomst van een mens.

Luchtverkeersleiding

Het Matternet Station functioneert daarnaast als een soort luchtverkeersleiding voor drones. Indien meerdere drones gelijktijdig in de direct omgeving van het station vliegen, voorkomt het Matternet Station dat de drones met elkaar in botsing komen door hen een veilige vliegroute te laten kiezen. Dit maakt het dus mogelijk een groot aantal pakketjes gelijktijdig met de Matternet M2 drones te versturen, zonder dat dit veiligheidsrisico’s oplevert. 

Wie een pakketje wil versturen kan het pakketje simpelweg laten scannen door het Matternet Station, waarna deze automatisch wordt ingeladen zodra een Matternet M2 drone zich bij het station heeft gemeld. Wie een pakketje dat bij het Matternet Station is afgeleverd in ontvangst wil nemen, moet hiervoor een QR-code laten scannen door het station. Het systeem is gekoppeld aan de Matternet Cloud, die de Matternet M2 drones aanstuurt en ondermeer vliegroutes genereert voor drones. 

Bloed en monsters verschepen

Het bedrijf kreeg in maart 2017 al toestemming een autonoom dronenetwerk te gaan opzetten voor Zwitserse ziekenhuizen. Dit netwerk maakt het mogelijk bloed en diagnostische monsters in korte tijd te verplaatsen in druk bevolkte gebieden in Zwitserland. Het netwerk wordt geïmplementeerd in samenwerking met Swiss Post en de Zwitserse ziekenhuisgroep L’Ente Ospedaliero Cantonale (EOC). Eerder werden de Matternet M2 drones al getest door een tweetal ziekenhuizen. Nu het Matternet Station is gelanceerd kan het geautomatiseerde systeem daadwerkelijk in gebruik worden genomen door Zwitserse ziekenhuizen. Matternet hoopt in 2018 een breed bezorgnetwerk in Zwitserland te hebben opgezet.

Het systeem van Matternet kan overigens ook worden ingezet voor andere doeleinden. Zo werden in maart 2016 met drones van het bedrijf testen uitgevoerd in Malawi, waarbij gesimuleerde HIV-testen voor kinderen werden verscheept. Het ging om een project van de Malawische overheid in samenwerking met UNICEF dat erop gericht was de wachttijd voor HIV-testen terug te dringen. 

10.000 Malawische kinderen per jaar sterven aan HIV 

Dit is van groot belang, aangezien een vroeg diagnose van HIV helpt de juiste zorg te leveren. In 2014 werden in Malawi bijna 40.000 kinderen van moeders met HIV geboren, terwijl per jaar naar schatting 10.000 kinderen sterven aan HIV. Gemiddeld duurt het in het Afrikaanse land 11 dagen om monsters van het medische centrum naar een testlaboratorium te sturen, waarna de resultaten van onderzoek in sommige gevallen pas na acht weken worden ontvangen. Door de inzet van drones hopen de Malawische overheid en UNICEF deze tijd te kunnen reduceren.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Matternet

Deel dit artikel

Meer nieuws

55 jaar oude watertaxi wordt milieuvriendelijk

55 jaar oude watertaxi wordt milieuvriendelijk

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
(productnews)
In 2019 lanceerde de Canadese startup Ride Solar een Kickstarter om een 52 jaar oude watertaxi om te bouwen tot een door...
In 2019 lanceerde de Canadese startup Ride Solar een Kickstarter om een 52 jaar oude watertaxi om te bouwen tot een door zonne-energie aangedreven cruiseschip voor sightseeingtours op Prince Edward...
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
Lees meer

High-tech circulaire AI-campus gepresenteerd als Europa’s Silicon Valley

High-tech circulaire AI-campus gepresenteerd als Europa’s Silicon Valley

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 31-05-2023
(productnews)
Nu het ernaar uitziet dat AI-technologie de komende jaren een enorme impact zal hebben – ten goede of ten kwade...
Nu het ernaar uitziet dat AI-technologie de komende jaren een enorme impact zal hebben – ten goede of ten kwade – hoopt de Duitse gemeente Heilbronn mee te doen en...
Bouw & Constructie / 31-05-2023
Lees meer

China levert ’s werelds grootste containerschip

China levert ’s werelds grootste containerschip

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
(productnews)
De China State Shipbuilding Corporation (CSSC ) heeft het MSC Tessa megaschip geleverd aan de Mediterranean Shipping...
De China State Shipbuilding Corporation (CSSC ) heeft het MSC Tessa megaschip geleverd aan de Mediterranean Shipping Company. Met een dek dat een oppervlak van ongeveer vier voetbalvelden omvat, kan...
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
Lees meer

Fokker Next Gen werkt aan vliegtuig op waterstof

Fokker Next Gen werkt aan vliegtuig op waterstof

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 31-05-2023
(productnews)
Een vliegtuig op waterstof van Nederlandse makelij. Dat is waaraan het bedrijf Fokker Next Gen werkt. Met behulp van het...
Een vliegtuig op waterstof van Nederlandse makelij. Dat is waaraan het bedrijf Fokker Next Gen werkt. Met behulp van het vliegtuig wil het bedrijf passagiers op CO2-neutrale wijze kunnen vervoeren...
Lucht & Ruimtevaart / 31-05-2023
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven