maart 2022 - Jaarbeurs
Lucht & Ruimtevaart / 02 juni 2021

ANWB en PostNL testen spoedbezorging van medicatie via drones

De ANWB en PostNL starten samen met het Erasmus MC in Rotterdam en bloedbank Sanquin een proefproject. De partijen doen onderzoek naar het vervoer van bloed en medicatie via drones, waardoor deze sneller op locatie moeten kunnen worden afgeleverd.

Binnen het project worden nog niet daadwerkelijk bloed en medicatie vervoerd. De huidige regelgeving in Nederland biedt hiervoor vooralsnog geen ruimte. In het project wordt onderzocht wat nodig is voor het mogelijk maken van dergelijk transport via drones. Hiervoor worden vanaf eind mei een aantal testvluchten uitgevoerd op een kortere afstand tussen Rhoon en Oud-Beijerland in Zuid-Holland.

Van weiland in Rhoon naar dijk langs de Oude Maas

De drones stijgen op vanaf een weiland in Rhoon en landen in Oud-Beijerland op een dijk langs de Oude Maas. Met de vluchten brengen de ANWB en PostNL in kaart wat nodig is om in het luchtruim tussen het ErasmusMC en Zeeland te vliegen. Zo worden onder meer de vliegprocedures getest in het luchtruim van Rotterdam The Hague Airport. Hierbij vindt nauw overleg plaats met de Luchtverkeersleiding Nederland.

De partijen verwachten dat de inzet van drones in Zeeland veel winst kan opleveren. Zo kunnen bloed en medicijnen sneller op locatie worden gebracht dan over de weg. Zeeland is voor dergelijk transport een interessante locatie aangezien de provincie niet veel ziekenhuizen telt. Ook slibben de tweebaanswegen in Zeeland al snel dicht zodra het mooi weer is. Ook wijzen de ANWB en PostNL op het duurzamere karakter van drones ten opzichte van vervoer over de weg.

Eerdere proeven tussen Meppel en Zwolle

Het is niet de eerste keer dat ANWB en PostNL proeven uitvoeren met de inzet van drones voor medisch transport. De partijen kondigde in november 2020 aan in de maanden daarop testvluchten uit te voeren voor medisch spoedtransport per drone tussen locaties van het Isala ziekenhuis in Meppel en Zwolle. Het was toen voor het eerst in Nederland dat een medische drone over een lange afstand vloog boven dunbevolkt gebied.

De proeven zijn onderdeel van Medical Drones Services, een initiatief dat is opgezet door de ANWB en PostNL. In samenwerking met het ErasmusMC, Isala, Sanquin Certe en technologiepartners Avy en KPN is de inzet van drones bij het vervoer van medische spoedzendingen onderzocht. Denk hierbij aan bloed, medicijnen en diagnostische monsters.

Route over dunbevolkt gebied

Voor de testvluchten op het traject Meppel-Zwolle zijn ontheffingen verleend door de Inspectie Leefomgeving en Transport. De drones vliegen alleen tijdens werkdagen in de buurt van de locatie van Isala in Meppel naar Zwolle. De drones landen in een weiland ten noorden van Zwolle. De route loopt over dunbevolkt agrarisch gebied over een afstand van 15 km. Het laatste deel van het traject naar het ziekenhuis in Zwolle ligt in bebouwd gebied. Dit deel wordt daarom in een later stadium uitgevoerd.

De drones vliegen automatisch en worden tijdens hun vlucht gemonitord. Met het oog op veiligheid zijn systemen ingebouwd die de veiligheid op de grond en in het luchtruim waarborgen. Zo kan de controle over de drone op ieder gewenst moment worden overgenomen. Ook vliegen de drones niet over huizen en boerderijen. Bij slecht weer vliegen de drones niet. Het luchtruim is tijdens de testvluchten gesloten voor ander vliegverkeer.

Bij de proeven wordt gebruik gemaakt van een drone die speciaal voor dit doeleinde is ontwikkeld. De drone heeft een spanwijdte van 2,5 meter. De drone stijgt verticaal op en vliegt vervolgens horizontaal naar zijn doel. Hierbij wordt op een hoogte van 100 meter gevlogen met een snelheid van 75 km/u. Een vlucht tussen Meppel en Zwolle neemt hierdoor 15 tot 20 minuten in beslag.

Matternet

In het buitenland wordt al langer geëxperimenteerd met de inzet van drones voor het vervoer van medische goederen. Zo kondigde het bedrijf Matternet in 2017 aan met behulp van autonome drones bloed te vervoeren voor bloedtransfusies en diagnostische monsters verschepen tussen ziekenhuizen in Zwitserland.

Met de drones vonden in 2019 echter een tweetal incidenten plaats. Bij een incident maakte de drone een noodlanding in een meer, terwijl bij het tweede incident een drone crashte in de buurt van spelende kinderen. Bij beide incidenten zijn geen gewonden gevallen. Wel waren de incidenten aanleiding de vluchten in 2019 tijdelijk stil te leggen. Begin 2020 zijn de vluchten weer hervat.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Afbeelding: ericearles via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Europa op weg naar 20 procent wereldaandeel in de halfgeleiderproductie

(productnews)
Doordat steeds meer mensen thuiswerken, online onderwijs volgen en omdat er meer interesse is in consumentenelektronica, is...
Doordat steeds meer mensen thuiswerken, online onderwijs volgen en omdat er meer interesse is in consumentenelektronica, is de vraag naar halfgeleiders gestegen. Chips zijn nu eenmaal nodig om ons leven te...
High tech / 17-09-2024
Lees meer

Consortium werkt aan recyclebare zonnepanelen

Consortium werkt aan recyclebare zonnepanelen

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 17-09-2024
(productnews)
Zonnepanelen maken het mogelijk duurzame energie op te wekken, en dragen zo bij aan het ontlasten van het milieu....
Zonnepanelen maken het mogelijk duurzame energie op te wekken, en dragen zo bij aan het ontlasten van het milieu. Tegelijkertijd zijn traditionele zonnepanelen niet tot nauwelijks recyclebaar aan het einde...
Energie / 17-09-2024
Lees meer

IJzerpoeder gebruiken als nieuwe hernieuwbare energiedrager in de industrie

(productnews)
IJzerpoeder kan energie opslaan op een zeer compacte, goedkope, veilige, milieuvriendelijke en CO2-vrije manier. Deze...
IJzerpoeder kan energie opslaan op een zeer compacte, goedkope, veilige, milieuvriendelijke en CO2-vrije manier. Deze combinatie maakt het een kansrijke oplossing voor de vergroening van de energie-intensieve industrie en bijvoorbeeld...
Energie / 16-09-2024
Lees meer

4CEE neemt Tradeinterop over

4CEE neemt Tradeinterop over

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 16-09-2024
(productnews)
4CEE neemt de speler op het gebied van e-facturatie en e-procurement Tradeinterop over. 4CEE integreert daarbij alle...
4CEE neemt de speler op het gebied van e-facturatie en e-procurement Tradeinterop over. 4CEE integreert daarbij alle activiteiten van Tradeinterop in zijn portfolio. Tradeinterop levert onder meer boekhoudsoftware voor e-facturatie,...
Algemeen / 16-09-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven