maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 03 december 2021

Amsterdam op 24ste positie in Health Index

Amsterdam staat op de 24ste plek in de Health Index, een ranglijst met de beste healthtech steden wereldwijd. Boston leidt de lijst en wordt gezien als de wereldwijde hoofdstad als het gaat om het verzamelen van biometrische gegevens, hoorzorg, hart- en vaatziekten en gynaecologie. New York en San Francisco staan op de respectievelijk tweede en derde positie.

Dit blijkt uit cijfers van softwareontwikkelaar Moove-It.com. Het bedrijf ondersteunt klanten bij het inzetten van technologie in onder meer de zorgsector. Het onderzoek brengt de meest ontwikkelde healthtech-ecosystemen wereldwijd in kaart. Hiervoor zijn steden beoordeelt op onder meer factoren gerelateerd aan investeringen, zakelijke infrastructuur en aanwezig talent.

85 steden onderzocht

Het bedrijf analyseerde de healthtech mogelijkheden van 85 wereldwijde steden. Deze lijst met steden is samengesteld aan de hand van een eerste selectie. Hierbij zijn duizenden steden wereldwijd met een prominente rol in de zorg geïdentificeerd en beoordeelt. Op basis hiervan zijn 50 Amerikaanse steden en 35 steden buiten de Verenigde Staten (VS) geselecteerd.

Deze steden zijn op uiteenlopende vlakken beoordeelt. Denk hierbij aan financiering voor R&D, waarbij de nadruk lag op private instellingen, zorginstellingen, overheidsgerelateerde onderzoeksinstanties en universiteiten. Ook is het aantal actieve startups op het gebied van healthtech en andere relevante organisaties in kaart gebracht. Denk echter ook aan het aantal werknemers dat bij deze partijen werkzaam is, evenals hun salaris.

Verenigde Staten sterk vertegenwoordigd

Opvallend is dat maar liefst negen steden in de top 10 healthtech-steden in de Verenigde Staten liggen. Boston gaat met een score van 100 punten aan de leiding, gevolgd door New York (85,89 punten) en San Francisco (79,91).

De Britse hoofdstad Londen is de enige niet-Amerikaanse stad in de top 10. Londen staat met 64,87 punten op de achtste positie. De Nederlandse hoofdstad Amsterdam is eveneens op de ranglijst opgenomen. Amsterdam staat op de 24ste plek van de in totaal 85 beoordeelde steden.

Financiering van R&D

Wat betreft financiering van R&D scoort Amsterdam laag op de ranglijst. De Nederlandse hoofdstad staat op de 73ste positie. Op nummer 1 staat het Taiwanese Taipei, gevolgd door het Chinese Beijing en Amerikaanse Boston.

Kijken we naar het aantal healthtech startups? Dan ziet de ranglijst er heel anders uit. Boston gaat hierbij aan de leiding, gevolgd door San Francisco en Singapore. Londen staat op de vijfde positie en moet New York (#4) laten voorgaan. Amsterdam eindigt wat betreft healthtech startups op de 39ste positie.

Medewerkers

Als we kijken naar het aantal medewerkers van healthtech bedrijven, scoort Boston opnieuw het hoogst. Philadelphia en Los Angeles volgen op de tweede en derde positie. Amsterdam staat op plek 47.

Wat betreft financiering en werkgelegenheid scoort juist San Francisco het hoogst, gevolgd door Boston en het Zwitserse Basel. Amsterdam eindigt in deze lijst op de 60ste positie.

Salaris

Wat betreft salaris kijkt Moove-It.com zowel naar de hoogste als laagste salarissen. Medewerkers verdienen het meest in Zwitserland; Zürich staat op de eerste positie en Basel op de tweede positie. Het Amerikaanse San Jose rondt de top drie af. Amsterdam staat op de 21ste positie.

Werknemers van healthtech-bedrijven verdienen juist het minst in het Italiaanse Rome, Franse Lyon en Britse Manchester.

Telezorg, mentale gezondheid & psychologie

Tot slot kijkt het onderzoek naar de wereldwijde hoofdsteden als het gaat om telezorg en mentale gezondheid & psychologie. Wat betreft telezorg bestaat de top 5 volledig uit Amerikaanse steden. New York gaat aan de leiding, gevolgd door Minneapolis, Chicago, Boston en Kansas City. Amsterdam staat op de 46ste positie.

Wat betreft mentale gezondheid & psychologie leidt New York eveneens de ranglijst. San Francisco, Boston, Denver en Los Angeles volgen. Amsterdam vinden we op de 29ste plek op de ranglijst.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Onderzoekers laten vierpotige robot ladder beklimmen

Onderzoekers laten vierpotige robot ladder beklimmen

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 11-10-2024
(productnews)
Onderzoekers van de de Zwitserse universiteit ETH Zürich zijn erin geslaagd een vierpotige robot te leren ladders te...
Onderzoekers van de de Zwitserse universiteit ETH Zürich zijn erin geslaagd een vierpotige robot te leren ladders te beklimmen. Zelfs indien de robot hierbij door onverwachtse gebeurtenissen wordt verstoord, is...
High tech / 11-10-2024
Lees meer

Volledig emissieloos wagenpark nog ver weg

Volledig emissieloos wagenpark nog ver weg

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 10-10-2024
(productnews)
Er is nog flink werk aan de winkel om in Nederland in 2050 over een volledig emissieloos wagenpark te beschikken. Hoewel...
Er is nog flink werk aan de winkel om in Nederland in 2050 over een volledig emissieloos wagenpark te beschikken. Hoewel diverse factoren bij de keuze van consumenten om een...
Automotive / 10-10-2024
Lees meer

Gedigitaliseerde en duurzame productie van batterijcellen

Gedigitaliseerde en duurzame productie van batterijcellen

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 07-10-2024
(productnews)
De verdere ontwikkeling van bestaande opslagsystemen is een belangrijke voorwaarde voor de energietransitie. Daarom steken...
De verdere ontwikkeling van bestaande opslagsystemen is een belangrijke voorwaarde voor de energietransitie. Daarom steken acp systems AG en het Centre for Digitised Battery Cell Production (ZDB) van het Fraunhofer...
Energie / 07-10-2024
Lees meer

Veelbelovende contra-roterende drijvende windturbines

Veelbelovende contra-roterende drijvende windturbines

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 04-10-2024
(productnews)
Een zeer innovatieve turbine die de kosten van offshore-windenergie zou kunnen halveren, wordt getest in Noorwegen. De...
Een zeer innovatieve turbine die de kosten van offshore-windenergie zou kunnen halveren, wordt getest in Noorwegen. De 19-meter lange, contra-roterende verticale-as turbine is een prototype-ontwerp dat zou kunnen worden opgeschaald...
Scheepsbouw & Offshore / 04-10-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven