maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 03 december 2021

Amsterdam op 24ste positie in Health Index

Amsterdam staat op de 24ste plek in de Health Index, een ranglijst met de beste healthtech steden wereldwijd. Boston leidt de lijst en wordt gezien als de wereldwijde hoofdstad als het gaat om het verzamelen van biometrische gegevens, hoorzorg, hart- en vaatziekten en gynaecologie. New York en San Francisco staan op de respectievelijk tweede en derde positie.

Dit blijkt uit cijfers van softwareontwikkelaar Moove-It.com. Het bedrijf ondersteunt klanten bij het inzetten van technologie in onder meer de zorgsector. Het onderzoek brengt de meest ontwikkelde healthtech-ecosystemen wereldwijd in kaart. Hiervoor zijn steden beoordeelt op onder meer factoren gerelateerd aan investeringen, zakelijke infrastructuur en aanwezig talent.

85 steden onderzocht

Het bedrijf analyseerde de healthtech mogelijkheden van 85 wereldwijde steden. Deze lijst met steden is samengesteld aan de hand van een eerste selectie. Hierbij zijn duizenden steden wereldwijd met een prominente rol in de zorg geïdentificeerd en beoordeelt. Op basis hiervan zijn 50 Amerikaanse steden en 35 steden buiten de Verenigde Staten (VS) geselecteerd.

Deze steden zijn op uiteenlopende vlakken beoordeelt. Denk hierbij aan financiering voor R&D, waarbij de nadruk lag op private instellingen, zorginstellingen, overheidsgerelateerde onderzoeksinstanties en universiteiten. Ook is het aantal actieve startups op het gebied van healthtech en andere relevante organisaties in kaart gebracht. Denk echter ook aan het aantal werknemers dat bij deze partijen werkzaam is, evenals hun salaris.

Verenigde Staten sterk vertegenwoordigd

Opvallend is dat maar liefst negen steden in de top 10 healthtech-steden in de Verenigde Staten liggen. Boston gaat met een score van 100 punten aan de leiding, gevolgd door New York (85,89 punten) en San Francisco (79,91).

De Britse hoofdstad Londen is de enige niet-Amerikaanse stad in de top 10. Londen staat met 64,87 punten op de achtste positie. De Nederlandse hoofdstad Amsterdam is eveneens op de ranglijst opgenomen. Amsterdam staat op de 24ste plek van de in totaal 85 beoordeelde steden.

Financiering van R&D

Wat betreft financiering van R&D scoort Amsterdam laag op de ranglijst. De Nederlandse hoofdstad staat op de 73ste positie. Op nummer 1 staat het Taiwanese Taipei, gevolgd door het Chinese Beijing en Amerikaanse Boston.

Kijken we naar het aantal healthtech startups? Dan ziet de ranglijst er heel anders uit. Boston gaat hierbij aan de leiding, gevolgd door San Francisco en Singapore. Londen staat op de vijfde positie en moet New York (#4) laten voorgaan. Amsterdam eindigt wat betreft healthtech startups op de 39ste positie.

Medewerkers

Als we kijken naar het aantal medewerkers van healthtech bedrijven, scoort Boston opnieuw het hoogst. Philadelphia en Los Angeles volgen op de tweede en derde positie. Amsterdam staat op plek 47.

Wat betreft financiering en werkgelegenheid scoort juist San Francisco het hoogst, gevolgd door Boston en het Zwitserse Basel. Amsterdam eindigt in deze lijst op de 60ste positie.

Salaris

Wat betreft salaris kijkt Moove-It.com zowel naar de hoogste als laagste salarissen. Medewerkers verdienen het meest in Zwitserland; Zürich staat op de eerste positie en Basel op de tweede positie. Het Amerikaanse San Jose rondt de top drie af. Amsterdam staat op de 21ste positie.

Werknemers van healthtech-bedrijven verdienen juist het minst in het Italiaanse Rome, Franse Lyon en Britse Manchester.

Telezorg, mentale gezondheid & psychologie

Tot slot kijkt het onderzoek naar de wereldwijde hoofdsteden als het gaat om telezorg en mentale gezondheid & psychologie. Wat betreft telezorg bestaat de top 5 volledig uit Amerikaanse steden. New York gaat aan de leiding, gevolgd door Minneapolis, Chicago, Boston en Kansas City. Amsterdam staat op de 46ste positie.

Wat betreft mentale gezondheid & psychologie leidt New York eveneens de ranglijst. San Francisco, Boston, Denver en Los Angeles volgen. Amsterdam vinden we op de 29ste plek op de ranglijst.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

EU-besluit over importheffingen op Chinese EV’s deze week verwacht

(productnews)
De Europese Commissie neemt naar verwachting deze week een definitief besluit over mogelijke importheffingen op elektrische...
De Europese Commissie neemt naar verwachting deze week een definitief besluit over mogelijke importheffingen op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij. Het wil hiermee naar eigen zeggen een gelijk speelveld...
Automotive / 11-06-2024
Lees meer

Gemiddelde verkoopprijs van industriële robots daalt

Gemiddelde verkoopprijs van industriële robots daalt

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 11-06-2024
(productnews)
Meer dan 500.000 industriële robots zijn in 2023 wereldwijd verscheept. Het aantal is ongeveer gelijk aan 2022. Wel is de...
Meer dan 500.000 industriële robots zijn in 2023 wereldwijd verscheept. Het aantal is ongeveer gelijk aan 2022. Wel is de gemiddelde verkoopprijs van industriële robots in het afgelopen jaar gedaald....
High tech / 11-06-2024
Lees meer

Hoogste woontoren in aanbouw

Hoogste woontoren in aanbouw

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 10-06-2024
(productnews)
In Dubai staat al het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa, en nu is bekend geworden dat binnenkort ook ’s...
In Dubai staat al het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa, en nu is bekend geworden dat binnenkort ook ’s werelds hoogste wolkenkrabber met woningen in Dubai zal verrijzen....
Bouw & Constructie / 10-06-2024
Lees meer

DARPA test nieuwe robot-onderzeeër

DARPA test nieuwe robot-onderzeeër

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 10-06-2024
(productnews)
DARPA heeft eindelijk meer onthuld over de mysterieuze robotonderzeeër Manta Ray (mantarog), met indrukwekkende nieuwe...
DARPA heeft eindelijk meer onthuld over de mysterieuze robotonderzeeër Manta Ray (mantarog), met indrukwekkende nieuwe beelden van het prototype van het onbemande onderwatervoertuig (UUV) dat voor het eerst getest werd...
Scheepsbouw & Offshore / 10-06-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven