maart 2022 - Jaarbeurs
Medisch & Zorg / 07 juni 2023

AI-modellen moeten oncologische zorg persoonlijker maken

Info Support gaat de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) ondersteunen bij het uitvoeren van onderzoek naar en het ontwikkelen van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI). De AI-modellen moeten de zorg in oncologie-trajecten persoonlijker maken en daarnaast de zorg ontlasten.

De samenwerking is onderdeel van het PersOn-programma van de NWO. Binnen dit programma zet de NWO kunstmatige intelligentie (AI) in voor het analyseren van alle beschikbare data over een kankerpatiënt en de vorm van kanker die deze patiënt heeft. Het doel is het voorspellen van de verwachte uitkomst van verschillende behandelopties. Dit maakt het identificeren van de meest kansrijke behandeling mogelijk.

Met behulp van de informatie die deze analyse oplevert kunnen de arts en patiënt samen een gepersonaliseerd zorgpad kiezen. Het doel is het vergroten van de levenskwaliteit van de patiënt.

Persoonlijke zorg, kortere zorgtrajecten en lagere werkdruk

De werkwijze moet tegelijkertijd de druk op de oncologie verlagen. Naar verwachting stijgt het aantal patiënten binnen de zorgsector als geheel en specifiek de oncologie de komende tien jaar explosief. Op dit moment doorlopen patiënten standaard alle stappen van een oncologietraject. Het traject is in de praktijk dan ook voor iedere patiënt hetzelfde.

De inzet van geavanceerde AI-modellen en -systemen moet hierin verandering brengen. Zorgprofessionals kunnen hiermee nauwkeurig bepalen welke stappen wel of juist niet nodig zijn voor een specifieke patiënt. Niet alleen ontlasten zij hiermee de zorg, ook kunnen zij persoonlijke zorg en ingekorte zorgtrajecten bieden. Dit moet de zorg effectiever en efficiënter maken, waarvan zowel de patiënt als arts profiteert.

Compleet beeld van medische geschiedenis ontbreekt vaak

Het omarmen van AI in de zorg is echter niet eenvoudig. Een belangrijke uitdaging is dat veel huidige modellen statisch zijn en een integratie met het elektrisch patiëntendossier in veel gevallen ontbreekt. Zorginstanties beschikken vaak dan ook niet over een compleet beeld van de medische geschiedenis van een patiënt.

Met behulp van nieuwe AI-modellen willen Info Support en de NWO dit oplossen. De modellen ondersteunen zowel patiënten als artsen bij het ontwikkelen van gepersonaliseerde oncologietrajecten.

Uitlegbaarheid van AI-modellen

De samenwerking is echter breder. Een flink deel van het onderzoek is gericht op de uitlegbaarheid van AI-modellen. Een belangrijk onderwerp, want op dit moment functioneert AI tot zekere hoogte als een soort ‘zwarte doos’. Hoe en waarom een model een bepaalde conclusie trekt is niet altijd duidelijk. Dit maakt het interpreteren van conclusies van AI-systemen en het vertrouwen op deze conclusies in de praktijk lastig.

Info Support en de NWO willen daarom AI-modellen beter uitlegbaar en transparanter maken. Zo moet de zorg eerder en met meer zekerheid kunnen vertrouwen op de conclusies die algoritmes trekken.

Machine learning-platform

Binnen de samenwerking levert Info Support onder meer toegang tot een machine learning-platform. De NWO gaat hiermee herproduceerbare modellen trainen en ontwikkelen. Daarnaast gaat Info Support trainingen op het gebied Explainable AI, MLOps en Advanced Python Programming binnen Microsoft Azure-omgevingen geven. Ook stelt het bedrijf een AI-expert beschikbaar die de NWO gaat adviseren en ondersteunt het de NWO in de begeleiding van postdoc onderzoekers.

Joop Snijder, Head of Research Center AI bij Info Support: “We zijn enorm trots dat we een bijdrage mogen leveren aan onderzoek om oncologietrajecten persoonlijker en efficiënter te maken. We vinden het belangrijk om ons bezig te houden met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met ons Research Center willen wij een positieve impact maken op fundamentele en maatschappelijke problemen die spelen. Door onze inzet hoopt Info Support een steentje bij te dragen aan het toegankelijk houden voor de zorg en de werkdruk te verlichten.”

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: Gordon Johnson via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 15-07-2024
(productnews)
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement...
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement aangevraagd. Carver is een producent van driewielige voertuigen. Kenmerkend is het kantelsysteem van de driewieler,...
Automotive / 15-07-2024
Lees meer

SolarDuck en RWE installeren offshore drijvend zonnepark in Nederlandse Noordzee

(productnews)
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE...
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE geïnstalleerd. Het project heeft als doel het structurele ontwerp, de verankering en elektrische...
Energie / 09-07-2024
Lees meer

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 08-07-2024
(productnews)
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De...
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De bacteriën vermenigvuldigen zich in een voedingsoplossing, aangedreven door fotosynthese. Wanneer aggregaten en vulstoffen...
Bouw & Constructie / 08-07-2024
Lees meer

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 08-07-2024
(productnews)
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de...
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de importtarieven wil de Europese Commissie een gelijk speelveld creëren op de EV-markt. Het stelt...
Automotive / 08-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven