Wie door een versleten knie of heup pijn ervaart, kan dit laten herstellen. Wie echter pijn heeft door slijtage aan de pols heeft echter minder geluk. Niet alleen herstellen we slijtage aan de pols minder vaak, ook zijn er minder mogelijkheden op dit vlak. Plastisch chirurg Marius Kemler, werkzaam in het Martini Ziekenhuis hoopt met een nieuwe methode uitkomst te bieden.
Kemler is de ontwikkelaar van een nieuwe en innovatieve methode voor het volledig en duurzaam herstellen van een versleten pols. De methode maakt gebruik van 3D-geprint implantaat. Dit najaar gaat een wetenschappelijk onderzoek naar bredere toepasbaarheid van de nieuwe methode van start.
“Het polsgewricht is een complex gewricht. Eén van de botjes in de pols is het scheepsvormige botje, in de duimzijde van de pols. Mensen breken dit botje relatief vaak, bijvoorbeeld door een val met uitgestrekte hand. Een breuk kan ervoor zorgen dat het botje afsterft. De standaardbehandeling is dat we de drie onderste botjes in het polsgewricht verwijderen. De botjes daarboven zakken dan wat in en nemen een deel van de functie van het afgestorven botje en de twee verwijderde ‘buren’ over”, licht Kemler toe.
“Het probleem hierbij, is dat de pees in je pols en hand slapper komt te liggen. Patiënten verliezen sturing en kracht in de pols en hand. Dit heeft grote impact op hun leven. Het is daardoor bijvoorbeeld lastig om iets stevig met één hand vast te houden, zoals het stuur van een fiets of voorwerpen in de keuken of bij het klussen. Dit wilde ik verbeteren.”
Het 3D-geprinte implantaat is door Kemler ontwikkeld in samenwerking met Link Lima, fabrikant van orthopedische implantaten. Samen ontwikkelden zij een 3D-geprint implantaat dat exact op de plek van het afgestorven botjes plast. Het implantaat ontwikkelen zij met behulp van een CT-scan van de gezonde pols van de patiënt in kwestie.
“Het was elke keer spannend of de operatie zou slagen. Het implantaat moest précies passen, want we hadden natuurlijk ook te maken met omliggend weefsel en het kraakbeen wat van groot belang is voor een goede werking van het gewricht”, aldus Kemler.
Drie patiënten ondergingen de hersteloperatie tot nu toe. De resultaten zijn positief. Zo zijn de patiënten pijnvrij en ervaren zij meer kracht in zowel de hand als pols dan voor de operatie. Ook meldt het Martini Ziekenhuis dat het kraakbeen bij de operatie volledig intact blijft. “Al met al kunnen we concluderen dat bij alle patiënten de versleten pols volledig en duurzaam hersteld is. Een prachtig resultaat”, meldt Kemler.
Op korte termijn staat een wetenschappelijk onderzoek binnen het Martini Ziekenhuis op de planning. De focus ligt hierbij op toepassingen van de techniek voor grotere groepen patiënten. Voor dit onderzoek kunnen patiënten met polsslijtage zich bij het Martini Ziekenhuis aanmelden.
Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Iris Vallejo via Pixabay