maart 2022 - Jaarbeurs
Lucht & Ruimtevaart / 10 april 2019

NASA bekroond winnende ontwerpen voor Mars-accommodaties in 3D-Printed Habitat Challenge

NASA heeft de drie winnaars van het meest recente niveau van fase 3 van de 3D-Printed Habitat Challenge bekend gemaakt. Deelnemende teams werden uitgedaagd een virtueel ontwerp te maken van hun woning voor Mars. De eerste prijs gaat naar Team SEArch+/Apis Cor.

De 3D-Printed Habitat Challenge is een wedstrijd die in 2015 door NASA werd gelanceerd. De wedstrijd daagt deelnemers uit een 3D-printbare leefomgeving te ontwerpen voor het verkennen van deep space. De woningen moeten daarnaast bruikbaar zijn tijdens de missie van NASA naar Mars, die NASA voor na 2030 op de planning heeft staan. 

Centennial Challenges

De wedstrijd is onderdeel van NASA’s Centennial Challenges, waarmee de organisatie in 2005 het publiek uitdaagde om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van ruimtevaarttechnologie. Via het programma worden incentives geboden om revolutionaire oplossingen te ontwikkelen waarvan NASA en de Verenigde Staten als geheel kunnen profiteren. NASA’s Centennial Challenges heeft als doel innovaties in wetenschap, technologische ontwikkelingen en het bouwen van prototypes die de prestaties van NASA kunnen verbeteren te stimuleren.

Binnen NASA’s Centennial Challenges is de 3-D Printed Habitat Challenge opgezet. Deze wedstrijd heeft als doel additieve productietechnieken, materialen en ontwerpen te ontwikkelen die nodig zijn om accomodaties te kunnen bouwen tijdens missies in deep space, waaronder de missie van NASA naar Mars. De wedstrijd is opgedeeld in drie fases, die ieder uit meerdere niveau’s bestaan. Door deze werkwijze wil NASA meer teams de gelegenheid geven deel te nemen aan de wedstrijd. 

Fases

De 3-D Printed Habitat Challenge bestaat uit de volgende fases:

Fase 1 – deze fase was gericht op het ontwerp van teams en daagt teams uit architecturale renderings in te dienen. Deze fase werd in 2015 afgerond en gewonnen door Team Space Exploration Architecture and Clouds Architecture Office of New York voor hun ontwerp van het ‘Mars Ice House’.

Fase 2 – deze fase was gericht op de ontwikkeling van materialen en daagde deelnemers teams uit structurele componenten van hun accommodatie te 3D-printen. Deze fase werd in 2017 afgerond en gewonnen door Team Foster + Partners | Branch Technology.

Fase 3 – dit is de meest recente fase van de wedstrijd, die momenteel aan de gang is. In deze fase ligt de focus op het 3D-printen van het ontwerp dat teams hebben gemaakt. Teams worden in deze fase uitgedaagd in Building Information Modeling software elementen van hun accommodatie te ontwerpen en deze elementen te 3D-printen. 

Vijf niveau’s

Fase 3 is net als andere fases opgedeeld in meerdere niveau’s. De derde fase kent vijf niveau’s, waarvan er drie gericht zijn op het fysiek construeren van een accommodatie en twee op het creëren van een virtuele representatie. Het meest recente niveau is het tweede virtuele niveau, wat het laatste niveau is van deze fase. 

Deze fase is opgedeeld in een vijftal niveau’s, waarbij drie gericht zijn op het fysiek construeren van een accommodatie en twee op het creëren van een virtuele representatie. De winnaars van de laatste van deze twee virtuele niveau’s zijn nu door NASA bekend gemaakt. Het niveau is gewonnen door Team SEArch+/Apis Cor.

De tweede plaats gaat naar team Zopherus.

Team Mars Incubator sleept de derde plaats in de wacht. 

Meer informatie over de 3D-Printed Habitat Challenge is hier te vinden. 

Deel dit artikel

Meer nieuws

Spin-off van TNO werkt aan draagbare biosensoren voor monitoren van gezondheid

(productnews)
AIKON Health gaat draagbare sensoren ontwikkelen voor chronisch zorgbeheer. De sensoren maken het monitoren van de...
AIKON Health gaat draagbare sensoren ontwikkelen voor chronisch zorgbeheer. De sensoren maken het monitoren van de gezondheid van patiënten op afstand mogelijk, waarbij de focus initieel ligt op hartmonitoring. AIKON...
Medisch & Zorg / 28-09-2023
Lees meer

‘EU-ministers akkoord met afzwakken van Euro 7-norm’

‘EU-ministers akkoord met afzwakken van Euro 7-norm’

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 27-09-2023
(productnews)
Ministers van de verschillende EU-lidstaten zijn akkoord met een aanpassing van de aanstormende Euro 7-uitstootnorm. Zij...
Ministers van de verschillende EU-lidstaten zijn akkoord met een aanpassing van de aanstormende Euro 7-uitstootnorm. Zij geven hiermee groen licht voor het afzwakken van de norm. Dit meldt Reuters. De...
Automotive / 27-09-2023
Lees meer

Kabinet stelt 125 miljoen euro beschikbaar voor overstap van ondernemers op waterstof

(productnews)
Het kabinet wil het gebruik van waterstof als brandstof voor vrachtwagens en (bestel)auto’s stimuleren. Het trekt in...
Het kabinet wil het gebruik van waterstof als brandstof voor vrachtwagens en (bestel)auto’s stimuleren. Het trekt in totaal 125 miljoen euro uit om ondernemers te helpen de overstap naar waterstof...
Automotive / 26-09-2023
Lees meer

Cyberdreigingen industriële sector bereiken record in tweede kwartaal van 2023

(productnews)
Kaspersky laat in een rapport weten dat het tweede kwartaal van 2023 het hoogste aantal cyberbedreigingen wereldwijd kende...
Kaspersky laat in een rapport weten dat het tweede kwartaal van 2023 het hoogste aantal cyberbedreigingen wereldwijd kende sinds 2019. Een van de bevindingen benadrukt een trend die laat zien...
Algemeen / 25-09-2023
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven