Industrial PI helpt machines en installaties te digitaliseren

Leesduur: +/- 2 min.
Pilz introduceert de Industrial PI, een flexibele industriële PC gericht op de smart factory. De Industrial PI kan worden ingezet om machines en installaties op afstand te beheren en procesgegevens rechtstreeks naar een cloudomgeving te sturen. 
De Industrial PI is gebaseerd op de Raspberry Pi, een single-board computer die vooral bekend is uit de consumentenwereld (bron: WikimediaImages via Pixabay)

Ook maakindustrie wordt in toenemende mate gedigitaliseerd. Pilz speelt hierop in met de Industrial PI, een industriële PC gebaseerd op de Raspberry Pi. De Raspberry Pi is een single-board computer die vooral bekend is uit de consumentenwereld. Pilz heeft het apparaat echter geschikt gemaakt voor industrieel gebruik. 

Machines en installaties aan de cloud koppelen

De Industrial PI maakt het mogelijk bestaande machines en installaties te digitaliseren. Het apparaat kan worden ingezet als een Industrial Internet of Things (IIoT) gateway en koppelt installaties en machines aan de cloud. Dit maakt het mogelijk de systemen via de cloud vanaf iedere willekeurige locatie te beheren en monitoren.

Om de Industrial PI als IIoT-gateway aan een bestaande machines en installaties te koppelen, stelt Pilz verschillende communicatiemodulen beschikbaar. Deze modules zijn beschikbaar met de interfaces Profinet, Profibus, Ethernet/IP, DeviceNET, Ethercat, CANopen, Sercos, Powerlink, Modbus en serieel. De modules kunnen aan de Industrial PI worden gekoppeld door hen simpelweg met behulp van een stekker met de gateway te verbinden. 

Open source software

De Industrial PI is voorzien van open source software. Bij dit soort software is de broncode van het eindproduct vrij toegankelijk, wat betekent dat iedereen deze broncode naar wens mag aanpassen, kopiëren of herverspreiden zonder hiervoor licentiekosten te hoeven betalen. In een reactie tegenover Maakindustrie.nl geeft Pilz aan dat de Industrial PI door het gebruik van open source software naar wens kan worden aangepast om deze geschikt te maken voor hun specifieke toepassingen. Ook geeft het bedrijf aan dat de Industrial PI net als elke andere PC vrij configureerbaar is. 

De Industrial PI is voorzien van een stevige behuizing en 24 V aansluiting. Daarnaast voldoet het apparaat aan de norm EN 61131-2 voor programmeerbare besturingen. Deze norm garandeert dat het systeem is beschermd tegen storingen en daarnaast volledig functioneert bij temperaturen variërend van -40 tot +50 °C. 

Kosten

Pilz geeft in een reactie aan Maakindustrie.nl aan dat de prijs van de Industrial PI vooralsnog niet bekend is. De prijs wordt bekend gemaakt bij de officiële lancering van de industriele PC. Voor wanneer de lancering op de planning staat, is niet bekend. 

Door: Wouter Hoeffnagel

Bron: Pilz

Bron foto: WikimediaImages via Pixabay

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond