VRC in Almelo produceert rolcontainers en concurreert hiermee met zowel China als andere lagelonenlanden. Dit is mogelijk door op slimme wijze volautomatisch te produceren. Hierbij wordt onder andere gebruik gemaakt van een Yaskawa MA 2010 lasrobot, die gemonteerd is op een onderliggende draaitafel van het type RWV2M1. VRC heeft onlangs een tweede exemplaar van deze combinatie besteld bij Yaskawa.
“Uniek aan deze combinatie is het feit dat de robot als het ware op de draaitafel staat en de tafel om de robot heen draait. Dit in tegenstelling tot standaardconcepten, waarbij de robot achter de tafel is geplaatst. Deze standaardcombinatie vereist hierdoor meer vloeroppervlakte dan onze combinatie”, legt Kor Blijeneberg, Account Manager Robotics Benelux bij Yaskawa Benelux uit.
“De tafel zelf draait rond, terwijl de robot in een vaste positie midden op deze tafel is geplaatst. De robot kan hierdoor aan één kant van de tafel lassen, terwijl de operator aan de andere zijde van de tafel het gereed zijnde product van de tafel uit kan nemen en een nieuw te lassen product kan inspannen.” Hierdoor kan de lasrobot continu lassen, wat de productiviteit verhoogd.
VRC heeft al langer een dergelijke combinatie van lasrobot en draaitafel in gebruik. Het bedrijf heeft nu een tweede exemplaar besteld bij Yaskawa, die naar verwachting eind mei wordt opgeleverd. VRC verwacht in de toekomst een derde exemplaar aan te schaffen om de productie verder te vergroten en de groei van het bedrijf te kunnen opvangen.
De robots worden gebruikt om volautomatisch rolcontainers te produceren. De 16 vaste medewerkers van VRC produceren samen met enkele inhuurkrachten 30.000 tot 40.000 rolcontainers per jaar.
De buisdelen en onderdelen waaruit deze rolcontainers worden opgebouwd worden geproduceerd in een buigstraat. “De Yaskawa MH180 wordt door VRC ingezet als handlingsrobot om de gebogen productdelen uit de buigstraat te nemen en deze op pallets te plaatsen of aan glijbanen te hangen. Vervolgens worden de onderdelen getransporteerd naar de Yaskawa MA 2010 lasrobot, waar de onderdelen in elkaar worden gelast tot een rolcontainer”, legt Blijeneberg uit. De Yaskawa MH180 beschikt over een reikwijdte van meer dan 2,7 meter en kan overweg met een payload van maximaal 180 kg.
VRC heeft gekozen voor Yaskawa gezien de positieve ervaringen van haar productiepartner in Tsjechië met het merk. Deze productiepartner maakt al langer gebruik van twee robots van het merk Motoman Yaskawa.
Meer informatie is te vinden op www.vrc-bv.com en www.yaskawa.eu.com.
Foto: VRC-directeur Sander van der Veen (rechts) en Kor Blijenberg van Yaskawa Benelux bij de nieuwe Yaskawa MA2010 lasrobotapplicatie