maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 23 maart 2021

Voorspellend onderhoud wordt over 10 jaar de norm

Productiemachines worden steeds slimmer – of het nu gaat om nieuwe, slimmere systemen of om uitbreidingen op bestaande machines. Uit onderzoek in opdracht van reichelt elektronik blijkt: voorspellend onderhoud in de Nederlandse industrie vindt steeds meer plaats. 

Het vanaf de start uitrusten met of het achteraf inbouwen van sensoren geeft bedrijven een groot aantal meetvariabelen. Deze kunnen bij een goede evaluatie een groot voordeel opleveren. Een van de winstgevende toepassingen in Industrie 4.0, is voorspellend onderhoud. Daarbij vindt de specifieke planning van onderhoudsactiviteiten plaats op basis van de feitelijke staat van de machines. Het onderzoek elektronik laat zien dat deze technologie in de Nederlandse bedrijven al op grote schaal gebruikt wordt en in de toekomst nog meer gebruikt gaat worden. 

Goed gepland is het halve werk  

De overgrote meerderheid van de respondenten past voorspellend onderhoud al toe: 86 procent van de leidinggevenden bij industriële bedrijven zegt de technologie al te gebruiken. Voorspellend onderhoud is niet langer een test op individuele machines, maar vindt ook toepassing in gemiddeld bijna 62 procent van de productieomgevingen. Ruim een derde (40 procent) zegt het onderhoud van de meeste machines vooruit te plannen.

Als grootste voordelen van deze technologie noemden de meeste bedrijven het voorkomen van machinestilstand (41 procent), maar ook het besparen van tijd en geld door efficiëntere productie (40 procent). 

Hoe voorspellend onderhoud de norm wordt 

De genoemde verbeteringen leiden tot verdere investeringen. Uit het onderzoek blijkt dat 91 procent van de ondervraagden die al voorspellend onderhoud gebruiken deze technologie in de productie wil uitbreiden. Van de bedrijven die niet vooruit plannen, is 46 procent van plan om dit uit te rollen. De meerderheid daarvan (26 procent) wil deze projecten nog in 2021 uitvoeren. 

Maar de trend om later sensoren in te zetten is ook elders te zien. Ruim een derde van de bedrijven werkt met productiefaciliteiten die vanaf het begin met voorspellende onderhoudsfuncties zijn uitgerust. De rest moet enkele of alle machines nog voorzien van sensoren.  

Over tien jaar zal – volgens de respondenten – voorspellend onderhoud de norm zijn voor alle productiemachines. 

Hoe gebruiken bedrijven voorspellend onderhoud.

De sensorgegevens evalueren voornamelijk: 

  • Temperatuur (52 procent) 
  • Gebruiksduur (49 procent) 
  • Druk (46 procent) 
  • Snelheden (39 procent) 
  • Trillingen (34 procent) 

“Op basis hiervan kunnen bedrijven nauwkeurig onderhoud plannen, zodat componenten niet weken of maanden te vroeg worden vervangen”, zegt Tobias Thelemann, productmanager bij reichelt elektronik. “Dit proces is vaak gebruikelijk bij onderhoud dat routinematig en in een bepaalde cyclus, bijvoorbeeld jaarlijks, wordt uitgevoerd. Het zorgt dus niet alleen voor een vlotte productie, maar bedrijven besparen ook op kosten voor reserveonderdelen.” 

Overtuigende redenen voor aanschaf 

Gezien deze mogelijke toepassingen is het niet verwonderlijk dat nieuwkomers op het gebied van voorspellend onderhoud als de meest voorkomende redenen om te investeren in voorspellend onderhoud noemen:   

  • Het voorkomen van productieverlies en machinestilstand (38 procent) 
  • Het verbeteren van productiekwaliteit (38 procent) 
  • Creëren van beter overzicht en planning van onderhoudswerkzaamheden (37 procent) 

De introductie van een nieuwe technologie in een bedrijf gaat altijd gepaard met uitdagingen. Concreet gaven de ondervraagde bedrijven aan dat ze vooral worstelen met het niet voldoen aan technische vereisten (31 procent). Maar ook zijn gebrek aan kennis bij de werknemers (30 procent) uitdagend. Budgetbeperkingen (30 procent), maar ook het overwinnen van terughoudendheid bij werknemers (29 procent) worden genoemd.  

Niettemin blijkt dat op data gebaseerde beslissingen voor onderhoud en productie-efficiëntie van essentieel belang zijn in Industrie 4.0.

Over de enquête 

De cijfers zijn verzameld door het internationale onderzoeksinstituut OnePoll voor reichelt elektronik. Aan het onderzoek namen 1.550 Europese respondenten deel, waaronder 250 uit Nederland. 

Copyright: reichelt elektronik, Beeld: Shutterstock

Deel dit artikel

Meer nieuws

Topsectoren vragen kabinet om investering in beta-technisch onderwijs

(productnews)
De Nederlandse economie en welvaart komt in geding door geplande bezuinigingen op het Nationaal Groeifonds én onderwijs en...
De Nederlandse economie en welvaart komt in geding door geplande bezuinigingen op het Nationaal Groeifonds én onderwijs en onderzoek, waarschuwen een breed scala aan industriepartijen. Zij roepen het nieuwe kabinet...
Algemeen / 18-06-2024
Lees meer

Europese importheffingen tot 48,1 procent op Chinese EV’s

Europese importheffingen tot 48,1 procent op Chinese EV’s

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 17-06-2024
(productnews)
De Europese Commissie voert vanaf 4 juli importheffingen in op elektrische auto’s die uit China worden geïmporteerd....
De Europese Commissie voert vanaf 4 juli importheffingen in op elektrische auto’s die uit China worden geïmporteerd. De tarieven variëren per merk en kunnen oplopen tot 38,1 procent. Deze komen...
Automotive / 17-06-2024
Lees meer

Oase van rust in Jutland

Oase van rust in Jutland

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 17-06-2024
(productnews)
Verscholen tussen de schilderachtige heuvels van Jutland (Denemarken) staat het Heatherhill Beach House. Deze laat fraai...
Verscholen tussen de schilderachtige heuvels van Jutland (Denemarken) staat het Heatherhill Beach House. Deze laat fraai zien hoe design en natuur perfect op elkaar aan kunnen sluiten. Het vakantiehuis, ontworpen...
Bouw & Constructie / 17-06-2024
Lees meer

Nederlandse industrie investeert naar verwachting 30 procent meer

(productnews)
De Nederlandse industrie verwacht dit jaar ongeveer 30% meer te investeren in materiële vaste activa dan afgelopen jaar. De...
De Nederlandse industrie verwacht dit jaar ongeveer 30% meer te investeren in materiële vaste activa dan afgelopen jaar. De stijging is onder meer toe te schrijven aan investeringen die al...
Algemeen / 17-06-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven