maart 2022 - Jaarbeurs
Energie / 20 september 2021

Uitbreiding testlocatie voor duurzame technologieën

Zuyd Hogeschool en Brightlands Chemelot Campus verlengen hun samenwerking. Hierdoor volgt een uitbreiding van hun testlocatie voor duurzame technologieën op de campus in Sittard-Geleen.

Op dit moment testen wetenschappers op deze demo-site twee duurzame technologieën in praktijk: een ‘zonneweg’ en ‘windows of the future’. Door de uitbreiding van de locatie is de toevoeging van nieuwe testopstellingen mogelijk. Denk aan testopstellingen op het gebied van circulaire renovatieprocessen. Ook het toepassen van nieuwe materialen voor de gebouwde omgeving is een belangrijk thema.

Belangrijke schakel

Bert Kip, CEO van Brightlands Chemelot Campus, en Luc Verburgh, voorzitter College van Bestuur van Zuyd Hogeschool ondertekenden de overeenkomst. Volgens Kip past deze uitbreiding uitstekend in de ambities van de campus: leidend zijn in het opschalen van innovaties op duurzaamheids- en circulariteitsgebied. ”We zijn trots dat opnieuw een partij kiest voor opschalen van innovaties om te verduurzamen – in dit geval voor de gebouwde omgeving.” Ook Verburgh wijst op het belang van de overeenkomst: “Voor de acceptatie en de implementatie van de energietransitie is het eerst grondig testen van nieuwe, duurzame energietechnologieën essentieel. De uitbreiding van de testlocatie is daarom een belangrijke schakel in de overgang naar een CO2-neutrale samenleving. Het is positief voor de BV Nederland en onze regio met al haar bedrijven, studenten en kennisorganisaties.”

Duurzame technologieën, processen en materialen

De testlocatie ligt vlak voor de ingang van de buitenparkeerplaats op de campus. De testen staan onder leiding van Zeger Vroon. Hij is lector Duurzame energie in de gebouwde omgeving bij Zuyd en senior-scientist bij TNO-BMC. De nieuw toegevoegde proefopstellingen hebben betrekking op circulaire renovatieprocessen van woningen. Daarnaast is er veel aandacht voor nieuwe materialen. Hiermee is de woningschil goedkoper en sneller te renoveren op weg naar een energieneutrale woning en gebouwde omgeving. Partijen die nauw betrokken zijn bij de testlocatie zijn TNO, Brightlands Materials Center en Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL).

DRIVE 0

In het project ‘DRIVE 0’ onderzoeken specialisten hoe versnelling van renovatieprocessen mogelijk is. Dit doen ze door de ontwikkeling van een consumentgericht, circulair renovatieproces. Het maakt de opschaling van renovatie milieuvriendelijk, kosteneffectief en aantrekkelijker voor consumenten en investeerders.

Het project is opgebouwd rondom zeven lokale projecten in Europa, waaronder in Limburg. De EU financiert het dit project in het kader van het programma EU Horizon 2020.

BRIMM

In BRIMM (Bright Renovatie Isolatie voor woningschil door (Advanced) Materialen en Methodes) ontwikkelen specialisten nieuwe materialen en methodes. Doel is de woningschil goedkoper en sneller te renoveren op weg naar een energieneutrale woning. Voor de opstelling worden in 2023 de twee huisjes gebruikt. Hier vindt momenteel het testen van een nieuwe generatie ramen plaats. Bij BRIMM, dat onder leiding staat van Brightlands Chemelot Campus, zijn verschillende partijen betrokken die op de campus gehuisvest zijn zoals Zuyd, Brightlands Materials Center, Kriya Materials, TNO en Chemelot Innovation and Learning LaB bs.

BIPVT

Het BIPVT-project (Building-Integrated Photovoltaic and Thermal systems) wil de grootschalige introductie van gebouw-geïntegreerde PV- en PVT-systemen versnellen. Daarvoor is de benutting van alle oppervlakken van gebouwen om elektriciteit uit zonne-energie op te wekken belangrijk. Het integreren van zonnepanelen in de gebouwschil biedt echter meer voordelen. Denk aan elektriciteitsproductie in de buurt van de gebruiker. Daarnaast is er ook de mogelijkheid tot behoud en toevoegen van esthetische gebouwwaarde. Zuyd werkt in het BIPVT-project aan de bouwkundige analyse en circulariteitsassessment van huidige en toekomstige BIPV(T) componenten. Het MOOI-programma (Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland financiert BRIMM en BIPVT.

‘Zonneweg’ en ‘Windows of the Future’

Op de testlocatie staan momenteel twee opstellingen om duurzame technologieën te beproeven. De ene opstelling betreft in het wegdek geïntegreerde zonnecellen in het kader van het Rolling Solar project. In de andere opstelling vinden testen plaats voor het Window of the Future. Dit is een nieuwe generatie ramen met speciaal type raamfolie. Deze raamfolie moet het verbruik van energie in de gebouwde omgeving reduceren.

Samenwerking

In Rolling Solar project werken 32 partijen samen. Deze partijen komen uit Nederland, België en Duitsland. Samen zetten ze de schouders onder het op grote schaal genereren van zonne-elektriciteit op de openbare weginfrastructuur.

Foto: Luc Verburgh (l.) en Bert Kip (r.) ondertekenen de overeenkomst voor uitbreiding van de testlocatie voor duurzame technologieën.

Deel dit artikel

Meer nieuws

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 15-05-2024
(productnews)
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een...
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een belangrijke stap richting de invoering van de Europese sector- en...
Medisch & Zorg / 15-05-2024
Lees meer

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 14-05-2024
(productnews)
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week...
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week opnieuw de fabriek binnen te dringen. Ook dreigen zij met...
Automotive / 14-05-2024
Lees meer

Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s

Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 13-05-2024
(productnews)
Clean City en technologiepartners HyMove en Venema hebben de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele,...
Clean City en technologiepartners HyMove en Venema hebben de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele, off-grid stroomgenerator met een waterstof brandstofcel voor het snelladen van elektrische voertuigen. Met...
Automotive / 13-05-2024
Lees meer

124,9 miljoen euro subsidie voor 50 MW elektrolyse-installatie in Eemshaven

(productnews)
RWE ontvangt een subsidie van 124,9 miljoen euro voor Eemshydrogen. Als onderdeel van dit project wil RWE een...
RWE ontvangt een subsidie van 124,9 miljoen euro voor Eemshydrogen. Als onderdeel van dit project wil RWE een elektrolyse-installatie van 50 megawatt bouwen voor de productie van groene waterstof. De...
Energie / 13-05-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven