maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 28 maart 2024

Teradyne integreert AI-technologie NVIDIA in automatiseringsoplossingen

Teradyne Robotics, moederbedrijf van Universal Robots en Mobile Industrial Robots (MiR), gaat een samenwerking aan met NVIDIA. Het bedrijf integreert AI-functionaliteiten op basis van NVIDIA-technologie in zijn automatiseringsoplossingen. Een concreet voorbeeld is de nieuwe MiR1200 autonome palletwagen, die AI-gebaseerde 3D-visiontechnologie gebruikt voor het identificeren van pallets. Denk daarnaast aan de cuMotion-planner van Universal Robots, die dankzij AI tot 80 keer sneller routes kan opstellen.

NVIDIA is een Amerikaanse fabrikant van computerhardware. Het bedrijf is gespecialiseerd in videokaarten en chipsets voor moederbedrijven. NVIDIA profiteert van de populariteit en snelle omarming van AI. Bij het trainen van veel AI-modellen spelen GPU’s een belangrijke rol. NVIDIA speelt hierop onder meer in met grafische kaarten die specifiek voor AI-toepassingen zijn ontwikkeld.

Routes tot 80 keer sneller plannen

Via de samenwerking wil Teradyne Robotics AI-technologie van NVIDIA integreren in zijn autonome mobiele robots. Het bedrijf zet hierbij in op ‘fysieke AI-oplossingen’. Een concreet voorbeeld demonstreerde Universal Robots op de NVIDIA GTC AI-conferentie in het Californische San Jose. Het robotbedrijf toonde hier een AI-ondersteunde autonome inspectieoplossing: cuMotion path planner.

cuMotion path planner is voorzien van een NVIDIA Jetson AGX Orin-module, hardware voor het draaien van autonome systemen. Het gaat om een system-on-module die specifiek voor AI-toepassingen aan de rand van het netwerk is ontworpen.

Productiviteit van robots vergroten

Universal Robots combineert de Jetson AGC Orin-module met zijn UR5e-platform voor collaboratieve robots en zijn PolyScope X software. PolyScope X is een softwareplatform dat fabrikanten helpt de productiviteit van robots te vergroten. De software versnelt onder meer het programmeren van specifieke taken en vereenvoudigt de integratie van collaboratieve robots in allerlei taken. Met de combinatie wil Universal Robots onder meer nieuwe toepassingen ondersteunen waarvan het volledig automatiseren tot nu toe niet haalbaar was.

Overigens zijn zeven soorten Jetson-modules beschikbaar. Het instapmodel is de Jetson Orin Nano, terwijl de Jetson AGX Orin-modules waarvan Teradyne gebruikmaakt het topmodel zijn. Ter vergelijking: waar de Jetson Orin Nano 4GB biedt 20 TOPS (trillion operations per second) aan prestaties, terwijl de AGX Orin 64GB zo’n 275 TOPS aan prestaties levert. De AGX Orin 64GB is dus bijna 14 keer zo krachtig als de Orin Nano 4GB. Meer informatie over de modules is hier te vinden.

MiR1200 Pallet Jack

Een ander product dat van de AI-technologie van NVIDIA gebruikmaakt is de MiR1200 Pallet Jack. Net als de cuMotion path planner van Universal Robots maakt deze robot gebruik van de NVIDIA Jetson AGX Orin. Deze module ondersteunt de geïntegreerde 3D-visiontechnologie, waarmee de autonome palletwagen pallets met een grotere nauwkeurig kan identificeren, oppakken en afleveren.

De MiR1200 Pallet Jack (beeld: Teradyne Robotics)
De MiR1200 Pallet Jack (beeld: Teradyne Robotics)

De MiR1200 Pallet Jack kan samenwerken met bestaande MiR AMR’s. MiR wil hiermee een one-stop-shop vormen voor materiaalverwerking voor grote bedrijven. Zij werken doorgaans met complexere workflows, die grotere vloten AMR’s en meerdere locaties kunnen omvatten.

Routes dynamisch aanpassen

De 3D-visiontechnologie van de robot maakt automatisering in complexe omgevingen mogelijk. MiR speelt hiermee in op het tekort aan arbeidskrachten in veel industriële sectoren, waarvoor robots uitkomst kunnen bieden. De MiR1200 Pallet Jack is onder meer in staat op dynamische wijze zijn routes aan te passen. Zo kan de robot obstakels op zijn pad ontwijken, zoals losse objecten of mensen.

Om dit mogelijk te maken is de robot voorzien van meerdere robots en LIDAR-sensoren. De data die zij genereren verwerkt de robot in realtime met behulp van de GPU en CPU’s van de NVIDIA Jetson AGX Orin-module.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: Teradyne Robotics

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 15-07-2024
(productnews)
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement...
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement aangevraagd. Carver is een producent van driewielige voertuigen. Kenmerkend is het kantelsysteem van de driewieler,...
Automotive / 15-07-2024
Lees meer

SolarDuck en RWE installeren offshore drijvend zonnepark in Nederlandse Noordzee

(productnews)
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE...
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE geïnstalleerd. Het project heeft als doel het structurele ontwerp, de verankering en elektrische...
Energie / 09-07-2024
Lees meer

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 08-07-2024
(productnews)
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De...
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De bacteriën vermenigvuldigen zich in een voedingsoplossing, aangedreven door fotosynthese. Wanneer aggregaten en vulstoffen...
Bouw & Constructie / 08-07-2024
Lees meer

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 08-07-2024
(productnews)
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de...
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de importtarieven wil de Europese Commissie een gelijk speelveld creëren op de EV-markt. Het stelt...
Automotive / 08-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven