Een echt interactief scherm in een contactlens? Het werd tot nu toe onmogelijk geacht. Een Amerikaanse startup heeft het nu echter voor elkaar gekregen en gaf de eerste details vorige week prijs.
In de contactlens van het bedrijf Mojo Vision zijn onder andere 14K pizels-per-inch microdisplays, een draadloze radio, en verschillende sensoren verwerkt. En ja, de lens zit ook nog lekker, zo ondervond een Amerikaanse journalist die de lens als eerste mocht testen. Over een paar jaar zullen de Mojo-lenzen ook een batterij bevatten.
Aan de lens wordt al jaren gewerkt door optometristen, medische experts en technische experts van onder andere Google, Apple, Amazon en Microsoft, maar er kon nu pas echt een prototype getoond worden. Als je de lens in doet en recht vooruit kijkt, heb je normaal zicht. Kijk je naar links of naar rechts, dan browse je door een menu en kun je bijvoorbeeld je agenda raadplegen. Mojo Vision noemt de techniek erachter Invisible Computing. Het hoopt ervoor te zorgen dat mensen apparaten zoals hun telefoon minder nodig hebben en meer oog krijgen voor de wereld om hen heen, terwijl ze tegelijkertijd via augmented reality (AR) toch de voor hen nuttige informatie kunnen zien. “Mensen zien niet dat je de lens draagt, dus de interactie gebeurt heel subtiel”, zegt Steve Sinclair, senior vice president van product en marketing.
De eerste applicatie in de lens wordt waarschijnlijk voor mensen met een verminderd zicht, waarbij ze onder andere randen real-time kunnen detecteren. Ook worden objecten opgelicht waardoor ze beter te onderscheiden zijn. Daarna komen er gaandeweg steeds meer toepassingen bij, zoals het taggen van gezichten en het real-time vertalen tijdens gesprekken. De content die vertoond wordt, zie je, anders dan bij AR-brillen, ook ook nog als je je ogen sluit.
Het zal overigens nog even duren voordat de contactlens door de consument gebruikt kan worden. Ze worden beschouwd als medische apparaten en moeten daardoor onder andere goedgekeurd worden door de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Er lopen al wel klinische studies.
Bron: IEEE Spectrum/AD.nl.
Foto: Mojo Vision.