maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 01 augustus 2017

Sirris laat bedrijven kennismaken met cobot Sawyer

Sirris, een Belgisch collectief centrum van en voor de technologische industrie, maakt bekend een Sawyer robot van Rethink Robotics in gebruik te hebben genomen. Deze robot kan niet alleen veilig samenwerken met mensen, maar is dankzij zijn flexibiliteit en eenvoudige configuratie ook geschikt voor het automatiseren van kleine productieruns. Bedrijven uit de technologische industrie kunnen deze cobot, ook wel een collaboratieve robot genoemd, bij het centrum zonder verplichtingen in werking zien.

Het Belgische Sirris is een collectief centrum van de Belgische technologische industrie, dat als doel heeft het concurrentievermogen van bedrijven in deze sector te vergroten. 2.300 bedrijven zijn lid van Sirris. Het centrum voert haalbaarheidsstudies uit, geeft demonstraties van robots en verzorgt opleidingen. Sirris beschikt al langer over een UR3 en UR10 collaboratieve robot van Universal Robots en een LBR iiwa 14 van KUKA. 

Kleine productiereeksen automatiseren

Het centrum wil in samenwerking met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen het Smart & Digital Factory Lab in Kortrijk uitbouwen. Dit doet het bedrijf met behulp van een Sawyer robot van het Amerikaanse bedrijf Rethink Robotics. Sirris stelt dat Sawyer bedrijven kan helpen kleine productiereeksen te automatiseren. Dit is met klassieke vormen van automatisering niet mogelijk, aangezien de productieruns hier te klein voor zijn. Sawyer is echter ontwikkeld om snel geconfigureerd en aangepast te worden, wat het mogelijk maakt de robot in te zetten om ook kleine productieruns te automatiseren. 

Cobot Sawyer

Sawyer is een collaboratieve robot. Kenmerkend voor dit type robots is hun vermogen op veilige wijze samen te werken met mensen, zonder dat hiervoor een veiligheidskooi nodig is. Dit is mogelijk dankzij de aanwezigheid van sensoren, waarmee de robot de aanwezigheid en locatie van mensen kan vaststellen. Daarnaast is de robot uitgerust met een ingebouwd vision systeem, dat bestaat uit een Cognex camera die is verwerkt in de pols van de Sawyer.  

Handelingen voordoen

De robot wordt getraind met behulp van de Intera software van Rethink Robotics. Met deze software is het mogelijk de robot te trainen door handelingen voor te doen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een grafische interface, waarmee personeel eenvoudig nieuwe taken kan creëren of bestaande taken kan aanpassen. Deze software is beschikbaar via het ingebouwde scherm van de Sawyer. Wie een meer gedetailleerde configuratie wil uitvoeren kan echter ook een laptop aan de robot koppelen. 

De Sawyer is geschikt voor het uitvoeren van uiteenlopende taken. Denk hierbij aan het beladen van machines, testen van printplaten, uitvoeren van assemblagehandelingen en het verpakken van onderdelen. Snel kunnen schakelen tussen verschillende taken is een belangrijk kenmerk van de Sawyer robot. Hiervoor zet de Sawyer zijn ‘Robot Positioning System’ in, dat onder andere gebruik maakt van het ingebouwde vision systeem. Dit systeem maakt het mogelijk zogeheten ‘landmarks’ te detecteren, een soort codes die op machines en werkstukken kunnen worden geplaatst. Aan de hand van deze landmarks kan Sawyer niet alleen detecteren welke taak hij moet uitvoeren, maar ook hoe hij exact is gepositioneerd ten opzichte van het werkstuk en bijvoorbeeld een machine.

Opereren in een veranderende omgeving

Dit systeem maakt de robot relatief eenvoudig in gebruik. Zo is het niet nodig de robot exact op de juiste positie te plaatsen om een bepaalde taak correct uit te laten voeren. De robot detecteert zelf zijn positie ten opzichte van bijvoorbeeld een machine en werkstuk, en past zijn gedrag hierop aan. Verandert de omgeving waarin de robot aan het werk is? Dan detecteert de Sawyer deze verandering en past zijn gedrag hier automatisch op aan. 

ClickSmart eindeffectoren

De robot wordt geleverd met de ClickSmart reeks eindeffectoren. De ClickSmart Plate vormt de basis van deze reeks en maakt het mogelijk eindeffectoren in enkele seconden te verwisselen, zonder dat hiervoor gereedschap nodig is. De robot detecteert met behulp van sensoren welke eindeffector is aangesloten en kiest op basis hiervan de juiste opgeslagen configuratie. Sawyer kan hierdoor direct met de eindeffector aan de slag, zonder dat de robot opnieuw hoeft te worden geprogrammeerd. 

De ClickSmart reeks bestaat uit:

  • Een vacuüm grijper van schuim
  • Een groot formaat vacuüm grijper
  • Een klein formaat vacuüm grijper
  • Een groot formaat pneumatische grijper
  • Een klein formaat pneumatische grijper

Druksensoren

Sawyer is voorzien van druksensoren, waarmee de robot kan detecteren met welke kracht een object wordt vastgepakt. Dit stelt de robot in staat te werken met gevoelige of breekbare objecten. Daarnaast kan de robot met behulp van deze sensoren controleren of een bepaald onderdeel correct is gemonteerd door hier een bepaalde druk op uit te oefenen. 

De robot heeft een maximaal bereik van 1.260 mm, 7 vrijheidsgraden en kan met een nauwkeurigheid van ongeveer 0,1mm werken. Gereedschappen bewegen gemiddeld met een snelheid van 1,5 m/s en de robot heeft een maximale payload van 4 kg. De Sawyer voldoet aan de ISO 10218-1:2011 norm met veiligheidseisen voor robots en robotapparatuur. De robot kan vast worden gemonteerd op een tafel, maar kan ook op een mobiel voetstuk te plaatsen dat door Rethink Robotics wordt geleverd. Hiermee is de Sawyer robot mobiel en de kan de robot flexibel op iedere gewenste locatie in een productiefaciliteit worden geplaatst.

Meer informatie

Meer informatie over de Sawyer robot is te vinden op de website van Rethink Robotics. Meer informatie over Sirris is hier beschikbaar. 

Door: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

Nederlandse Carver vraagt faillissement aan

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 15-07-2024
(productnews)
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement...
Het doek valt voor de Nederlandse fabrikant van driewielers Carver. Het Leeuwardense bedrijf heeft faillissement aangevraagd. Carver is een producent van driewielige voertuigen. Kenmerkend is het kantelsysteem van de driewieler,...
Automotive / 15-07-2024
Lees meer

SolarDuck en RWE installeren offshore drijvend zonnepark in Nederlandse Noordzee

(productnews)
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE...
Het offshore drijvend zonnepark Merganser is met succes door het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck in samenwerking met RWE geïnstalleerd. Het project heeft als doel het structurele ontwerp, de verankering en elektrische...
Energie / 09-07-2024
Lees meer

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

Biobeton en biogene bouwmaterialen
met cyanobacteriën

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 08-07-2024
(productnews)
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De...
Fraunhofer-onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om biogene bouwmaterialen te maken op basis van cyanobacteriën. De bacteriën vermenigvuldigen zich in een voedingsoplossing, aangedreven door fotosynthese. Wanneer aggregaten en vulstoffen...
Bouw & Constructie / 08-07-2024
Lees meer

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

Europese importheffingen op Chinese EV’s van kracht

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 08-07-2024
(productnews)
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de...
De Europese importtarieven op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij zijn in werking getreden. Met de importtarieven wil de Europese Commissie een gelijk speelveld creëren op de EV-markt. Het stelt...
Automotive / 08-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven