maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 12 augustus 2019

Philips investeert in platform dat zorgplan met behulp van AI optimaliseert

Philips investeert via haar investeringstak in DEARhealth, een health tech spin-out van de Amerikaanse Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA). DEARhealth geeft op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerde aanbevelingen voor zorgpaden voor chronische zorg.

De investering van Philips is onderdeel van een investeringsronde, waaraan ook Vesalius Biocapital III en Health Innovations deelnamen. De partijen steken gezamenlijk 6 miljoen euro in DEARhealth. Het bedrijf wil de investering gebruiken om zijn technologie in meer ziekenhuizen te testen, waarmee het waardegedreven zorg wil verbeteren. Ook breidt het bedrijf zijn activiteiten uit naar Europa; DEARhealth vestigt zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam. 

Quadruple Aim

DEARhealth is een spin-out van de UCLR die in 2012 is opgezet door de Nederlandse prof. dr. Daniel Hommes, internist en gastro-enteroloog gespecialiseerd in inflammatoire darmziekten. Hommes werkte toen aan de UCLA en zette DEARhealth op als een onderzoeksproject met als doel om te testen of data-gedreven zorgplanning voor mensen met chronische ziekten zou kunnen zorgen voor betere gezondheidsresultaten, betere patiëntervaringen en lagere kosten. Dit is het viervoudige doel dat de gezondheidszorg zich internationaal heeft gesteld (‘Quadruple Aim’).

Hommes, inmiddels Chief Executive Officer (CEO) van DEARhealth: “In de eerste prototypen voor inflammatoire darmziekten hebben we aangetoond dat de frequentie van terugval en de bezoeken aan de afdeling spoedeisende hulp en de ziekenhuisopnamen aanzienlijk waren afgenomen. Dit had ook een enorme impact op de verwachte kosten.”

Pijnbehandeling en chronische aandoeningen

Inmiddels is de aanpak van DEARhealth ook geschikt gemaakt voor pijnbehandeling en chronische aandoeningen, waaronder leverziekten, eierstokkanker, chronische nierziekten, en lage rugpijn. In de toekomst wil het bedrijf dit rijtje aanvullen met andere behandelingen. Zo is DEARhealth onlangs een samenwerking aangegaan met biofarmaceutisch bedrijf UCB om de chronische zorg voor mensen met epilepsie te verbeteren. 

Het platform van DEARhealth combineert kennis van zowel artsen, specialisten als verpleging met medische data en patiëntgegevens. Op basis hiervan voorspelt het platform het beste zorgplan dat voor de patiënt de minste risico’s oplevert. De arts kan deze voorspelling gebruiken bij het opstellen van het zorgplan, maar ook besluiten het advies naast zich neer te leggen. De voorspellingen helpen artsen tijdens het behandelen van een patiënt het zorgplan bij te sturen, bijvoorbeeld indien een patiënt zich minder goed voelt of een uitslag afwijkt van de verwachting. Het platform helpt hiermee risico’s in een vroegtijdig stadium te identificeren en deze te vermijden tijdens het doorlopen van het volledige zorgplan.

Via mobiele apps worden patiënten gestimuleerd om actief deel te nemen aan hun zorgtraject. Ook zijn ondersteunende modules voor therapietrouw, mentale ondersteuning, voedingsondersteuning, wellness en onderwijs beschikbaar.

Positieve resultaten 

Het platform is getest bij patiënten met inflammatoire darmziekten, waarbij het specifiek gaat om de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Tijdens deze testen heeft het DEARhealth platform positieve resultaten opgeleverd. Zo werd de patiënttevredenheid met 95% verbeterd, is het aantal terugvallen met 46,6% afgenomen, is de werkdruk voor zorgverleners met 40% teruggedrongen en is het aantal ziekenhuisopnames met 79,4% verminderd. 

Op dit moment richt DEARhealth zich op het valideren van haar aanpak en platform met zorgverleners in zowel Europa als de Verenigde Staten (VS). Het platform wordt dit jaar in zeven Europese ziekenhuizen ingezet, waaronder een viertal Nederlandse ziekenhuizen. 

‘Ideale match’

Rich Wilmot, hoofd van Philips Health Technology Ventures: “Wij beschouwen DEARhealth als een ideale match binnen onze strategie. We streven ernaar om samen te werken met en te investeren in veelbelovende gezondheidsbedrijven die complementair zijn aan de strategische initiatieven van Philips. DEARhealth’s sterke potentieel om te zorgen voor betere resultaten en betere ervaringen voor patiënten in de chronische zorg, sluit perfect aan. We verheugen ons erop om samen met DEARhealth te werken aan de transformatie van de zorgverlening en het bedrijf te helpen zijn volledige potentieel te bereiken.”

Hommes: “Het is geweldig om samen te werken met Philips, Vesalius Biocapital III en Health Innovations in een tijd waarin de zorg zo snel evolueert. DEARhealth werkt samen met bedrijven zoals Philips om ziektespecifieke kennis en expertise te delen, om zo de grootst mogelijke waarde te bieden voor patiënten en zorgverleners.”

Aria Zand, Medical Doctor en Chief Product Officer bij DEARhealth: “Onze gezondheidstools zijn gericht op waarde voor de patiënt en ontwikkeld door artsen met tientallen jaren ervaring. Hiermee willen we complexe gezondheidszorgsystemen aantoonbaar verbeteren. Decennia van digitalisering van patiëntendossiers en procesautomatisering hebben slechts marginale verbeteringen opgeleverd in resultaten en patiëntervaring, met nog steeds duizelingwekkend hoge kosten. Dat willen wij veranderen.”

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 16-04-2024
(productnews)
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in...
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in sommige vakgebieden is gestegen, blijft groei in andere gebieden...
Medisch & Zorg / 16-04-2024
Lees meer

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 15-04-2024
(productnews)
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de...
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de Nederlandse bedrijven die in deze sectoren aan de slag...
Bouw & Constructie / 15-04-2024
Lees meer

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 15-04-2024
(productnews)
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt....
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt. Daarmee heeft de wereld nu toegang tot satellietbeelden die type en grootte van...
High tech / 15-04-2024
Lees meer

Nieuwe technologieën om ijsvorming tijdens vluchten te detecteren

(productnews)
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering....
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering. IJsvorming als gevolg van supergekoelde grote druppels (Supercooled Large Droplets, SLD) kan zich vormen op...
Algemeen / 15-04-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven