maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 03 mei 2021

NTS bouwt fabriek met optimale condities voor productie ultraprecisie onderdelen

Met de komst van 5G en IoT zal de vraag naar ultraprecisie onderdelen de komende tijd wellicht sterk toenemen. Daarom bouwt NTS in Drachten op korte termijn een fabriek van de toekomst aan de A-7 in Drachten.  

NTS Drachten is gespecialiseerd in precisiebewerking en ultra precisieonderdelen voor markten als de semiconductor, medische technologie, life sciences & analytical en optica. Het bedrijf wil investeren in een toekomstbestendig duurzaam pand met optimale condities en een prettige werkomgeving voor zijn medewerkers. “Ultra precies, ultra klein en ultra clean. Daar draait het om bij NTS Norma in Drachten,” vertelt Klaas Geschiere, Managing Director van NTS Norma in Drachten.

Één duizendste millimeter

“We maken uiterst complexe onderdelen van complexe materialen op micron niveau, onder meer voor de semiconductor en life sciences & analytical industrie. Onze klanten bevinden zich over de hele wereld. We opereren hier op de grens van maakbaarheid. Wanneer high-tech OEM-klanten onderdelen en bijbehorende processen niet stabiel krijgen, weten ze ons te vinden. Door de verschillende competenties onder één dak, zijn wij één van de weinige bedrijven in de wereld die een nauwkeurigheid en reinheid van (minder dan) één duizendste millimeter met diverse complexe materialen kan garanderen.”

Nieuwbouw om optimale condities te realiseren

“We zien dat de vraag naar ultraprecisie onderdelen is toegenomen en onze verwachting is dat dit in de toekomst aanhoudt. Om aan deze verwachte vraag te kunnen voldoen en omdat we streven naar optimale condities in de fabriek, hebben we besloten om te starten met nieuwbouw. Momenteel huren we een bestaand pand. Als het gaat om optimale condities en inrichting sluit dat pand niet aan bij onze toekomstambities.”

Werken op micronniveau

“Wanneer je op micronniveau werkt zijn zaken als vloerstabiliteit, optimale luchtkwaliteit, routing, goed ingerichte reinigingsstraten en de juiste machines op de juiste plaats essentieel. Een nieuw pand kunnen we daar volledig op inrichten.”

Vergaande digitalisering en advanced manufacturing
Het nieuwe pand moet voldoen aan alle condities die nodig zijn om te produceren en aan de duurzaamheidseisen die NTS aan zijn gebouwen stelt. “Het biedt ons ruimte voor vergaande digitalisering en advanced manufacturing technieken. Material science en production science zijn van groot belang als je op kristalniveau moet acteren. Je zou kunnen zeggen dat ons gebouw een fabriek van de toekomst wordt.”

Anticiperen op roadmap toekomst

“Met de bouw van ons nieuwe pand houden we nu al rekening met de roadmap voor de toekomst. Dat betekent ook dat we niet nu al het volledige kavel volbouwen maar ook ruimte bewaren om in de toekomst flexibel te zijn om aan de groeiende vraag naar ultraprecisie onderdelen te kunnen blijven voldoen. In het ontwikkelproces van de nieuwe locatie zijn onze medewerkers nauw betrokken. Vanuit iedere afdeling heeft iemand plaats in de klankbordgroep.”

Toename vraag naar chips door diverse ontwikkelingen

“De toegenomen vraag waarmee NTS in Drachten te maken heeft, komt onder meer door een tekort aan chips,” licht CEO van NTS, Tjarko Bouman, toe. “De afgelopen jaren merkten we een enorme groei en onze verwachting is dat die vraag, als gevolg van ontwikkelingen zoals IoT, 5G en autonoom rijden, in de toekomst blijft groeien. Een groot deel van onze business komt voort uit de semicon industrie, maar ook onze medische en analytische markten blijven naar verwachting groeien. In Drachten zaten we simpelweg tegen de maximum van onze capaciteit aan.”

Miniaturisatietrend

“Daarnaast is de miniaturisatietrend en de daarmee gepaard gaande complexiteit debet aan onze groei,” vervolgt Klaas. “Doordat componenten kleiner en complexer worden, ligt het steeds vaker op de grens van maakbaarheid en daarvoor komen klanten bij ons uit. Daarbij is het voor klanten een absolute pré dat NTS heel veel disciplines onder één dak heeft. Wij hoeven daardoor minimaal uit te besteden.”

Ontwerpfase

“Wat de nieuwbouw betreft, bevinden we ons nu in de ontwerpfase. Daarbij hebben we eerst gekeken naar de techniek, naar wat we nodig hebben en naar wat dat betekent voor het ontwerp. Vervolgens gaan we in gesprek met architecten, aannemers en andere partijen. Zoals gezegd zijn onze medewerkers betrokken in het proces. We willen een prettige werkomgeving creëren.”

Investeren in mensen

Duurzaamheid zit niet alleen in een gebouw en energie gebruik, maar vooral in betrokken werkgeverschap. “We investeren daarom in onze mensen en hun ontwikkeling. Onze cultuur is die van familiebedrijf, mensen die hier werken hebben een enorme passie voor hun werk. Onze medewerkers zijn een mix van goed opgeleide mbo’ers en een aantal hoger opgeleide medewerkers. Dat aanbod aan talent is in de regio aanwezig. Naast mbo’s en hbo’s, hebben we ook contact met onder andere de Rijksuniversiteit Groningen.”

Goede ervaren mensen altijd welkom

“In de regio Drachten zijn er vanuit arbeidsmarktperspectief weinig bedrijven zoals NTS. Veel vakmensen die op de grens van maakbaarheid willen werken in een aantrekkelijke omgeving met de laatste high-tech apparatuur komen naar ons toe. En ook voor mensen die hun carrière elders zijn begonnen maar op een later moment weer in Friesland willen komen wonen, zijn wij een aantrekkelijke werkgever. Goede, ervaren mensen zijn bij ons altijd welkom.”

Bron en foto: NTS-Group

Deel dit artikel

Meer nieuws

Patiënt in Radboudumc behandeld met innovatieve bloedstelpende pleister

(productnews)
Bij een patiënt die onlangs in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, is een bloedstelpende pleister gebruikt. Het gaat...
Bij een patiënt die onlangs in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, is een bloedstelpende pleister gebruikt. Het gaat om een GATT-Patch, ontwikkeld door het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies....
Medisch & Zorg / 13-05-2021
Lees meer

“Morphing Pasta” bespaart 60% op verpakking

“Morphing Pasta” bespaart 60% op verpakking

(PARTNER NIEUWS)
Agro & Food / 12-05-2021
(productnews)
De manier waarop meubels plat worden verpakt om verpakkingsruimte en ecologische voetafdruk te besparen tijdens transport...
De manier waarop meubels plat worden verpakt om verpakkingsruimte en ecologische voetafdruk te besparen tijdens transport – denk bijvoorbeeld aan hoe Ikea dit doet – heeft een team van de...
Agro & Food / 12-05-2021
Lees meer

Veerboot als snelste elektrische passagiersschip ter wereld

Veerboot als snelste elektrische passagiersschip ter wereld

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 11-05-2021
(productnews)
Het  Zweedse Candela veroorzaakt deining in de wereld van vervoer over water. Met de nieuwe veerboot P-30 claimt het...
Het  Zweedse Candela veroorzaakt deining in de wereld van vervoer over water. Met de nieuwe veerboot P-30 claimt het bedrijf het snelste, volledig elektrische passagiersschip ooit te hebben ontworpen. Door...
Scheepsbouw & Offshore / 11-05-2021
Lees meer

Solar Team Twente vindt alternatieve wedstrijd in Solar Challenge Morocco

(productnews)
Het Solar Team Twente neemt dit jaar met zijn zonneauto deel aan de Solar Challenge Morocco, die op 25 oktober 2021 van...
Het Solar Team Twente neemt dit jaar met zijn zonneauto deel aan de Solar Challenge Morocco, die op 25 oktober 2021 van start gaat. Het voertuig is eigenlijk ontwikkeld voor...
Automotive / 11-05-2021
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven