maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 07 augustus 2017

Nieuwe slimme bril geeft instructies tijdens uitvoeren van werkzaamheden

X, de onderzoeksdivisie van Google’s moederbedrijf Alphabet, lanceert de Glass Enterprise Edition. Dit is een nieuwe versie van de slimme bril Google Glass. De bril is gericht op het bedrijfsleven en geeft werknemers in ondermeer technische werkplaatsen de mogelijkheid beide handen vrij te hebben, terwijl zij informatie voorgeschoteld krijgen over de werkzaamheden die zij verrichten.

Google Glass is een slimme bril die door Google in 2012 werd gelanceerd. De bril geeft gebruikers toegang tot informatie door data te projecteren op een klein scherm dat voor het oog van de gebruikers is gepositioneerd. Dit stelt gebruikers in staat informatie tot zich te nemen, terwijl zij taken uitvoeren. Een consumentenversie van de slimme bril werd op 23 juni 2014 als bètaversie gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk, waarna het product op 5 september 2014 ook in de Verenigde Staten op de markt werd gebracht. Het product bleek echter geen groot succes. De Google Glass werd slechts mondjesmaat verkocht, waarna Google in januari 2015 de verkoop staakte.

 

Glass Enterprise Edition

Nu lanceert X, een zusterbedrijf van Google, een nieuwe versie van de Google Glass. De Glass Enterprise Edition is zoals de naam doet vermoeden specifiek gericht op zakelijke gebruikers. De bril voor zakelijke gebruikers was al twee jaar beschikbaar via een bètaprogramma, waar slechts een beperkt aantal bedrijven toegang toe hadden. Nu is de bril algemeen verkrijgbaar. 

Met de Glass Enterprise Edition richt Google zich op bedrijven in uiteenlopende sectoren, waaronder de maakindustrie, de logistieke sector en de zorg. De bril werkt met applicaties van uiteenlopende partners van X, die gericht zijn op uiteenlopende toepassingen. De bril geeft technische medewerkers bijvoorbeeld de mogelijkheid werkzaamheden aan een machine uit te voeren, terwijl de Glass Enterprise Edition hen hiervoor instructies geeft. Ook is het mogelijk collega’s om ondersteuning te vragen door hen via de ingebouwde 8 megapixel camera van de bril live te laten meekijken. De slimme bril kan worden bediend met spraakbediening.

 

Tijdens werkzaamheden instructies bekijken

Een van de bedrijven die al langer met de Glass Enterprise Edition werkt is GE, meldt Project Lead Glass bij X Jay Kothari in een blogpost. Technische medewerkers van het bedrijf gebruiken de bril in combinatie met het Skylight industrial AR (augmented reality) platform van Upskill, een partner van X. Hierdoor kunnen zij tijdens het uitvoeren van technische werkzaamheden producttekeningen en instructies bekijken, inclusief video’s, afbeeldingen en animaties. Dit zonder hiervoor een laptop of instructiehandleiding te hoeven raadplegen. De slimme bril helpt technische medewerkers van GE hun werk 8 tot 11% efficiënter uit te voeren.

Ook AGCO, een Amerikaanse fabrikant van landbouwmachines, werkt met de slimme bril. De bril wordt gebruikt in combinatie met een applicatie genaamd Proceedix. Hiermee kunnen ondermeer checklijsten die werknemers hanteren bij het uitvoeren van werkzaamheden worden geprojecteerd op de Glass Enterprise Edition. Ook kunnen met behulp van de applicatie instructies worden bekeken op de bril of foto’s worden genomen. AGCO stelt dat dit de productietijd van landbouwmachines met 25% heeft teruggedrongen, terwijl de inspectietijd van machines met 30% is gereduceerd. Ook kunnen nieuwe medewerkers 300% sneller worden getraind. 

 

Integratie in veiligheidsbrillen

Bij veel werkzaamheden dragen technische medewerkers veiligheidsbrillen om hun ogen te beschermen. Een veiligheidsbril kan echter niet eenvoudig over de Glass Enterprise Edition worden gedragen. De transparante display van de slimme bril is daarom geïntegreerd in de zogeheten Glass Pod. Dit modulaire opzetstuk kan ondermeer op het frame van een veiligheidsbril worden gemonteerd.

Daarnaast heeft de Glass Enterprise Edition ten opzichte van de eerste generatie Google Glass een hardwarematige update gekregen. Zo is het apparaat volgens Google lichter en comfortabeler, wat werknemers in staat stelt de bril langere periode aaneengesloten te dragen. Daarnaast is ook de batterijduur van de bril verbeterd. De bril kan via wifi verbonden met het bedrijfsnetwerk worden verbonden.

 

Leverbaar via partners

De Glass Enterprise Edition is exclusief leverbaar via partners van X. Een overzicht van alle partners is te vinden op de website van het bedrijf. 

 

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: GE
Bron: X
Bron: AGCO (foto)

Deel dit artikel

Meer nieuws

55 jaar oude watertaxi wordt milieuvriendelijk

55 jaar oude watertaxi wordt milieuvriendelijk

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
(productnews)
In 2019 lanceerde de Canadese startup Ride Solar een Kickstarter om een 52 jaar oude watertaxi om te bouwen tot een door...
In 2019 lanceerde de Canadese startup Ride Solar een Kickstarter om een 52 jaar oude watertaxi om te bouwen tot een door zonne-energie aangedreven cruiseschip voor sightseeingtours op Prince Edward...
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
Lees meer

High-tech circulaire AI-campus gepresenteerd als Europa’s Silicon Valley

High-tech circulaire AI-campus gepresenteerd als Europa’s Silicon Valley

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 31-05-2023
(productnews)
Nu het ernaar uitziet dat AI-technologie de komende jaren een enorme impact zal hebben – ten goede of ten kwade...
Nu het ernaar uitziet dat AI-technologie de komende jaren een enorme impact zal hebben – ten goede of ten kwade – hoopt de Duitse gemeente Heilbronn mee te doen en...
Bouw & Constructie / 31-05-2023
Lees meer

China levert ’s werelds grootste containerschip

China levert ’s werelds grootste containerschip

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
(productnews)
De China State Shipbuilding Corporation (CSSC ) heeft het MSC Tessa megaschip geleverd aan de Mediterranean Shipping...
De China State Shipbuilding Corporation (CSSC ) heeft het MSC Tessa megaschip geleverd aan de Mediterranean Shipping Company. Met een dek dat een oppervlak van ongeveer vier voetbalvelden omvat, kan...
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
Lees meer

Fokker Next Gen werkt aan vliegtuig op waterstof

Fokker Next Gen werkt aan vliegtuig op waterstof

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 31-05-2023
(productnews)
Een vliegtuig op waterstof van Nederlandse makelij. Dat is waaraan het bedrijf Fokker Next Gen werkt. Met behulp van het...
Een vliegtuig op waterstof van Nederlandse makelij. Dat is waaraan het bedrijf Fokker Next Gen werkt. Met behulp van het vliegtuig wil het bedrijf passagiers op CO2-neutrale wijze kunnen vervoeren...
Lucht & Ruimtevaart / 31-05-2023
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven