maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 29 oktober 2018

'Markt voor robots is in 2028 meer dan verdrievoudigd'

40 tot 50% van alle robots wereldwijd zijn in 2030 collaboratieve robots. De totale markt voor robots groeit het komende decennium met een factor 3,2, wat vooral te danken is aan de groeiende omarming van automatisering in China.

Dit voorspelt onderzoeksbureau IDTechEx in haar rapport New Robotics and Drones 2018-2038: Technologies, Forecasts, Players. Traditionele industriële robots zijn relatief star. Zo kunnen de robots niet eenvoudig worden hergeprogrammeerd voor een nieuwe taak; hiervoor zijn gespecialiseerde programmeurs nodig. Ook zijn deze industriële robots niet in staat de aanwezigheid van mensen te detecteren, waardoor zij niet veilig kunnen samenwerken met werknemers. 

Collaboratieve robots

Collaboratieve robots bieden deze mogelijkheden wel. Met behulp van sensoren kunnen collaboratieve robots de aanwezigheid van mensen detecteren en hun gedrag hierop aanpassen. Dit betekent in de praktijk bijvoorbeeld dat de robots hun bewegingen vertragen of zelfs volledig stilleggen indien een mens te dicht in de buurt komt. Dankzij deze mogelijkheid kunnen collaboratieve robots nauw samenwerken met mensen. 

Een ander belangrijk voordeel van de robots is hun flexibiliteit. Zo kunnen collaboratieve robots in veel gevallen worden geprogrammeerd zonder dat hiervoor specialistische kennis nodig is. Collaboratieve robots kunnen hierdoor veel sneller en eenvoudiger geschikt worden gemaakt voor nieuwe taken, waardoor zij ook voor kleinere oplages kunnen worden ingezet. 

Vraag naar traditionele robots blijft groot

Ondanks deze voordelen blijft de vraag naar traditionele industriële robots groot; vooral in China is de vraag fors. De gemiddelde robotdichtheid in het Aziatische land is vooralsnog laag in verhouding met andere landen, zoals Duitsland, Korea en Japan. IDTechEx verwacht daarom dat de vraag naar industriële robots vanuit China de komende jaren blijft aanhouden. 

Het onderzoeksbureau wijst daarnaast erop dat robots voor steeds meer toepassingen worden ingezet, onder andere door de flexibiliteit die moderne robots bieden. Robots worden niet langer uitsluitend in fabrieksomgevingen ingezet, maar ook in omgevingen zoals woningen, de agrarische sector, winkelcentra, kantoorruimten en distributiecentra. 

Automated Guided Vehicles

Zo kunnen robots in distributiecentra worden ingezet om taken te automatiseren. Denk hierbij aan automated guided vehicles (AGV’s), die in staat zijn geautomatiseerd goederen op te halen in onder meer distributiecentra. De robots vinden hierbij eigenhandig hun weg naar het gewenste product, halen de doos of zelfs het volledige schap waarin dit product zit op en rijden deze naar een werknemer. Deze medewerker haalt het product uit de doos of het schap, waarna de AGV deze weer terug rijdt naar zijn oorspronkelijke locatie. 

Traditionele AGV’s maken hierbij gebruik van een speciale infrastructuur, die in de omgeving waar de robots opereren wordt aangelegd. Deze infrastructuur vertelt de robots welke route zij kunnen nemen en helpt hen door een faciliteit te navigeren. Moderne varianten van AGV’s hebben deze infrastructuur niet langer nodig en zijn in staat met behulp van onder meer vision systemen en kunstmatige intelligentie zelfstandig hun weg te vinden. Dit biedt grote voordelen. Zo is deze generatie AGV’s doorgaans beter geschikt dynamische omgevingen, waarin bijvoorbeeld ook menselijke werknemers aanwezig zijn. Indien de robots onverwacht een obstakel op hun route vinden, kunnen zij zelf een weg om dit obstakel heen zoeken. 

Schoonmaakrobots

In commerciële ruimten en in woningen worden robots steeds vaker ingezet om schoonmaakactiviteiten te automatiseren. Denk hierbij aan robotstofzuigers, die al langer beschikbaar zijn. Steeds vaker worden grootschalige varianten van deze robots inzet in commerciële omgevingen, zoals winkelcentra en kantoorruimten. De nadruk ligt hierbij op productiviteit, waardoor hot-swappable batterijen en een lange batterijduur belangrijke aandachtspunten zijn. 

In de agrarische sector worden robots eveneens steeds vaker ingezet. Denk hierbij aan volledig autonome tractors en drones. Daarnaast worden steeds meer kleine robots ingezet zoals maairobots. IDTechEx wijst erop dat deze robots individueel niet erg productief zijn en vaak relatief traag. De kleine robots zijn volgens het onderzoeksbureau dan ook vooral interessant indien zij in een vloot worden ingezet, waarbij grote hoeveelheden robots samenwerken. Doordat de robots taken automatiseren die anders handmatig uitgevoerd hadden moeten worden, helpen zij het concurrentievermogen van de agrarische sector te verbeteren. 

‘Onderschat de marktkansen niet’

Ondanks dat deze markten op dit moment nog relatief klein zijn, adviseert IDTechEx robotfabrikanten de kansen die deze markten bieden niet te onderschatten. “De transformatie is in onze optiek een lange termijn kans die niet gemist mag worden. Het commercialisatieproces is begonnen, waardoor het nu tijd is te leren wat de toekomst met zich meebrengt en hiervoor te plannen”, aldus het onderzoeksbureau. 

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: IDTechEx
Bron foto: Pixabay / jarmoluk

Deel dit artikel

Meer nieuws

Chirurgen experimenten met operatierobot in het ISS

Chirurgen experimenten met operatierobot in het ISS

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 21-02-2024
(productnews)
Chirurgen zijn erin geslaagd met behulp van een miniatuurrobot een chirurgisch simulatie uit te voeren in het International...
Chirurgen zijn erin geslaagd met behulp van een miniatuurrobot een chirurgisch simulatie uit te voeren in het International Space Station (ISS). De robot is daarbij op afstand aangestuurd. Het gaat...
Lucht & Ruimtevaart / 21-02-2024
Lees meer

25 miljoen voor Nederlandse metselrobot

25 miljoen voor Nederlandse metselrobot

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 20-02-2024
(productnews)
Monumental haalt 25 miljoen euro op bij investeerders. De investeringsronde is geleid door Plural en Hummingbird. Ook...
Monumental haalt 25 miljoen euro op bij investeerders. De investeringsronde is geleid door Plural en Hummingbird. Ook Northzone, Foundamental en NP Hard Ventures steken geld in de Nederlandse start-up die...
Bouw & Constructie / 20-02-2024
Lees meer

Nieuwe AI-tool ontdekt realistische ‘metamaterialen’ met ongewone eigenschappen

(productnews)
Een coating die objecten in het zicht kan verbergen, of een implantaat dat zich precies zo gedraagt als botweefsel. Deze...
Een coating die objecten in het zicht kan verbergen, of een implantaat dat zich precies zo gedraagt als botweefsel. Deze bijzondere objecten zijn al gemaakt van ‘metamaterialen’. Onderzoekers van de...
High tech / 19-02-2024
Lees meer

Franse ACC bouwt drie Europese batterijfabrieken met miljardenlening

(productnews)
Het Franse Automotive Cell Company (ACC) gaat een lening van 4,4 miljard euro aan voor de bouw van een drietal...
Het Franse Automotive Cell Company (ACC) gaat een lening van 4,4 miljard euro aan voor de bouw van een drietal batterijfabrieken in Europa. De fabrieken komen in Frankrijk, Duitsland en...
Automotive / 19-02-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven