maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 20 maart 2024

LG Electronics steekt 60 miljoen dollar in servicerobot-startup

LG Electronics investeert 60 miljoen dollar in het Amerikaanse Bear Robotics. Met deze investering is LG de grootste aandeelhouder in de startup in servicerobots.

Bear Robotics is een startup gevestigd in de Amerikaanse staat Texas. Het bedrijf richt zich op ontwikkeling van servicerobots, die het bedrijf aanbiedt onder de naam Servi. De robots zijn gericht het bedienen van klanten en transporteren van producten naar hun. Zo maken bedrijven die klant zijn bij Bear Robotics onder meer gebruik van Servi voor het serveren van voedsel en dranken aan klanten.

100% autonoom navigeren

De robots navigeren daarbij volledig autonoom door de omgeving waarin het actief is. Het maakt daarbij gebruik van een geavanceerde LIDAR-sensor in combinatie met meerdere camera’s. Het is mogelijk meerdere exemplaren van de Servi met elkaar te combineren en te laten samenwerken. De robots synchroniseren daarbij met elkaar, en voorkomen zelfstandig dat zij met elkaar in botsing komen.

Na het serveren van de producten keert Servi automatisch terug naar zijn post; dankzij de aanwezigheid van ingebouwde gewichtssensoren weet de servicerobot exact wanneer zijn lading succesvol is afgeleverd. Op een acculading kan Servi tot 12 uur operationeel zijn. Opladen neemt vier uur in beslag.

Grote bedrijven zijn klant

Diverse grote bedrijven zijn klant bij Bear Robotics. Denk daarbij aan het Japanse SoftBank en Amerikaanse Google. Ook Pepsi en Sodexo zijn klant, evenals de hotelketen Marriott. Denk echter ook aan de Amerikaanse restaurantketen Buffalo Wild Wings en US Foods.

Door de servicerobots is bij klanten inmiddels ruim 1,6 miljoen mijl afgelegd, wat omgerekend neerkomt op ruim 2,5 miljoen kilometer. Daarbij zijn in totaal meer dan 133 miljoen tafels bediend.

Beschikbaar in diverse varianten

De Servi robots van Bear Robotics zijn beschikbaar in diverse varianten. Zo biedt het bedrijf onder de naam Servi een servicerobot aan gericht op veelzijdide toepassingen in combinatie van een grote transportcapaciteit. Ook is de Servi Mini beschikbaar, wat een kleinere variant van de Servi. Deze versie is gericht voor het transporteren van beperktere hoeveelheden producten naar klanten.

Ook is een XL-versie van de Servi servicerobot verkrijgbaar onder de naam Servi Plus. Deze kan ladingen tot 40kg vervoeren op vier dienbladen of in vier bakken. Gebruikers bepalen zelf hoe zij de Servi Plus configureren. Het is ook mogelijk geen dienbladen of bakken te plaatsen, zodat de robot bijvoorbeeld dozen kan vervoeren.

Beeld: Bear Robotics
De Servi Plus (beeld: Bear Robotics)

De laatste variant is de Servi Lift. Deze versie van de servicerobot kan overweg met liften, en deze autonoom gebruiken om de juiste verdieping in een pand te bereiken. Dit maakt de servicerobot onder meer geschikt voor toepassingen in gebouwen die meerdere verdiepingen tellen, zoals verzorgingstehuizen, bedrijfscampussen, ziekenhuizen en hotels.

Eerdere investeringsrondes

Bear Robotics haalde eerder bij investeerders al vele miljoenen dollars op. Zo haalde het bedrijf bij zijn oprichting in 2017 al 750.000 dollar op bij investeerders. Een jaar later volgde een tweede investeringsronde, waarbij investeerders 2,8 miljoen dollar in het bedrijf staken.

SoftBank Robotics stapte in 2020 in bij Bear Robotics als onderdeel van een investeringsronde waarmee de startup in totaal 32 miljoen dollar ophaalde. Ook vorig jaar wekte Bear Robotics de interesse van investeerders; zij staken toen in een investeringsronde 81 miljoen dollar in Bear Robotics.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Beeld: Bear Robotics

Deel dit artikel

Meer nieuws

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

Groei digitale toepassingen in de zorg stagneert

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 16-04-2024
(productnews)
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in...
De groeiende omarming van digitale toepassingen in de zorg is in 2023 niet op alle vlakken doorgezet. Hoewel de adoptie in sommige vakgebieden is gestegen, blijft groei in andere gebieden...
Medisch & Zorg / 16-04-2024
Lees meer

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

Onderzoek: Vertrouwen van bouw- en maakindustrie in AI is groot

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 15-04-2024
(productnews)
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de...
Het vertrouwen van de bouw- en maakindustrie in kunstmatige intelligentie (AI) is groot. Ruim acht op de tien (82%) van de Nederlandse bedrijven die in deze sectoren aan de slag...
Bouw & Constructie / 15-04-2024
Lees meer

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

Eerste beelden klimaatsatelliet PACE vrijgegeven

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 15-04-2024
(productnews)
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt....
NASA’s klimaatsatelliet PACE, met aan boord het Nederlandse instrument SPEXone, heeft de mijlpaal van First Light bereikt. Daarmee heeft de wereld nu toegang tot satellietbeelden die type en grootte van...
High tech / 15-04-2024
Lees meer

Nieuwe technologieën om ijsvorming tijdens vluchten te detecteren

(productnews)
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering....
De opeenhoping van grote onderkoelde waterdruppels op vliegtuigen kan een uitdaging vormen voor de vluchtuitvoering. IJsvorming als gevolg van supergekoelde grote druppels (Supercooled Large Droplets, SLD) kan zich vormen op...
Algemeen / 15-04-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven