maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 30 november 2018

Landen in Zuid-Oost Azië met afstand aan kop met omarming van robots

Landen in Zuid-Oost Azië gaan met flinke voorsprong aan kop in de omarming van industriële robots. Indien Europa en de Verenigde Staten er niet in slagen dit gat te dichten, kan dit een negatieve impact hebben op hun toekomstige concurrentievermogen en economische groei.

Dit stelt ITIF in een nieuw rapport. De organisatie wijst erop dat industriële robots traditioneel vooral veel in de maakindustrie werden gebruikt, maar inmiddels ook in steeds meer andere sectoren voet aan de grond krijgen. Robots worden hiermee van steeds groter belang voor de productiviteit en het concurrentievermogen van een land. De omarming van robots wordt hierdoor voor beleidsmakers een steeds belangrijkere economische indicator om de groei en ontwikkeling van de economie in kaart te brengen. 

‘Te weinig aandacht voor gemiddeld salaris’

De International Federation of Robotics (IFR) publiceert ieder jaar een overzicht van de wereldwijde robotdichtheid, waarbij gekeken wordt naar het aantal robots per 10.000 werknemers in een land. ITIF stelt echter dat hierbij onvoldoende wordt gekeken naar salaris. Landen met een hoger gemiddeld salaris hebben een grotere incentive hebben om werkzaamheden met behulp van robots te automatiseren. Voor landen met een lager gemiddeld salaris is dit minder aantrekkelijk, aangezien dit zich vertaalt in een lange terugverdientijd. 

ITIF heeft daarom in een onderzoeksrapport de omarming van industriële robots in 27 verschillende landen wereldwijd in kaart gebracht. Hierbij is het gemiddelde salaris in deze landen en de omarming van robots die op basis van dit gemiddelde verwacht mag worden meegenomen in de uiteindelijke ranglijst. Hieruit blijkt dat landen in Zuid-Oost Azië significant beter presteren dan andere landen en aan de leiding gaan met de omarming van industriële robots. 

ITIF heeft hierbij de gegevens over robotdichtheid van het IFR gebruikt als basis, waarna dit cijfer is vergeleken met het gemiddelde inkomen van productiewerknemers en de omarming van robots die op basis van dit cijfers verwacht zou mogen worden. ITIF gaat er hierbij vanuit dat een gemiddelde robot voor 250.000 dollar twee diensten per dag kan draaien, vijf dagen per week en vijftig weken per jaar. Ook gaat ITIF er vanuit dat het aantal menselijke werknemers in een fabriek door de introductie van robots met 90% wordt teruggedrongen. 

Top 5 wijkt sterk af

Opvallend is dat de top 5 met landen die voorop lopen met de omarming van robots van ITIF er aanzienlijk anders uitziet dan de top 5 van IFR. Zo blijkt uit cijfers van IFR dat Korea de grootste robotdichtheid heeft, gevolgd door Singapore, Duitsland, Japan en Zweden. Als we naar de cijfers van ITIF kijken gaan Korea en Singapore opnieuw aan de leiding. De top 5 wordt echter afgesloten door Thailand, China en Taiwan. Duitsland staat pas op de tiende positie in de ranglijst, Japan op de zevende plek en Zweden op de twaalfde positie.

Ook valt op dat Europa in het overzicht van ITIF een stuk slechter presteert dan in het overzicht van IFR. Slovenië en Tsjechië zijn met een respectievelijke zesde en achtste positie volgens ITIF de Europese landen die aan leiding gaan wat betreft de omarming van robots, gevolgd door Duitsland (#10) Spanje (#11) en Italië (#13). Nederland volgt op de 17de positie (#12 op de ranglijst van IFR), achter onder meer Canada, Denemarken en de Verenigde Staten. De omarming van robots is in ons land volgens ITIF 51% lager dan verwacht mag worden op basis van het gemiddelde salaris van Nederlandse productiemedewerkers. Met uitzondering van Slovenië en Tsjechië presteert geen enkel Europees land beter dan het wereldwijde gemiddelde. 

Rusland presteert het slechtst

De ranglijst wordt afgesloten door Brazilië, Zwitserland en Rusland. In Brazilië ligt de omarming van industriële robots 83% lager dan verwacht op basis van het gemiddelde salaris, terwijl dit in Zwitserland zelfs 84% is. Rusland presteert het slechtst; de omarming van robots is in dit land 88% lager dan verwacht. 

Meer informatie en alle cijfers zijn te vinden in het rapport ‘Which Nations Really Lead in Industrial Robot Adoption?‘, dat gratis beschikbaar is.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: ITIF
Bron foto: Pixabay / jamoluk

Deel dit artikel

Meer nieuws

Ondernemers in de techniek moeten aan de slag met AI

Ondernemers in de techniek moeten aan de slag met AI

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 09-12-2024
(productnews)
AI, robotisering en industrialisatie gaan de technieksector de komende jaren ingrijpend veranderen. Voor ondernemers in de...
AI, robotisering en industrialisatie gaan de technieksector de komende jaren ingrijpend veranderen. Voor ondernemers in de technieksector is het onvermijdelijk dat ze aanhaken bij deze technologische revolutie. De nieuwe technologie...
Algemeen / 09-12-2024
Lees meer

Restwarmte-terugwinningsproject afgerond op PMI-locatie in Bergen op Zoom

(productnews)
JOA Air Solutions heeft in samenwerking met Philip Morris International (PMI) een uniek restwarmte-terugwinningsproject...
JOA Air Solutions heeft in samenwerking met Philip Morris International (PMI) een uniek restwarmte-terugwinningsproject afgerond op de PMI-locatie in Bergen op Zoom. Dit project combineert een industriële natte scrubber met...
Energie / 09-12-2024
Lees meer

euRobotics presenteert strategie voor innovatie, groei en maatschappelijke impact

(productnews)
euRobotics lanceert een nieuwe strategie voor innovatie, groei en maatschappelijke impact voor de industriële...
euRobotics lanceert een nieuwe strategie voor innovatie, groei en maatschappelijke impact voor de industriële roboticasector. Het doet stelt hiervoor ook een aantal doelstellingen voor het bewaken en verder stimuleren van...
Algemeen / 09-12-2024
Lees meer

Kabinet geeft prioriteit aan waterstof- en CO2-infrastructuur in Delta Rhine Corridor

(productnews)
Het kabinet geeft prioriteit aan waterstof- en CO₂-infrastructuur in de Delta Rhine Corridor (DRC). Het wil zo de...
Het kabinet geeft prioriteit aan waterstof- en CO₂-infrastructuur in de Delta Rhine Corridor (DRC). Het wil zo de verduurzaming van de industrie versnellen en verdere vertraging van de DRC voorkomen....
Energie / 06-12-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven