maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 07 januari 2020

Investeringen in robots en drones stijgen met 17,1%

De investeringen in roboticasystemen en drones stijgen in 2020 naar 128,7 miljard dollar, omgerekend 114,9 miljard euro. Dit is een stijging van 17,1% ten opzichte van 2019. De positieve trend zet naar verwachting door tot 2023 met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 19,8%. Naar verwachting wordt in 2023 zo’n 241,4 miljard dollar (215,5 miljard euro) geïnvesteerd in robotica en drones.

Dit voorspelt onderzoeksbureau IDC. Robotica is veruit het grootste segment van de markt; IDC verwacht dat in 2020 een wereldwijd in totaal 112,4 miljard dollar (100,3 miljard euro) wordt geïnvesteerd in robots. Drones zijn met 16,3 miljard dollar (14,5 miljard euro) een aanzienlijk kleiner segment, al groeit het segment naar verwachting met een CAGR van 33% sneller dan het roboticasegment (17,8% CAGR).

Meeste robotinvesteringen gericht op hardware

Als we inzoomen op het roboticasegment blijkt dat de aanschaf van hardware goed is voor 60% van alle investeringen in de markt. Het gaat hierbij om nieuwe robotsystemen, aftermarket robothardware en systeemhardware. Naar verwachting wordt in 2020 meer dan 30 miljard dollar geïnvesteerd in industriële robots en service robots.

Daarnaast wordt ook geïnvesteerd in software. Deze investeringen zijn verdeeld over verschillende segmenten, waaronder systeemintegratie, applicatiebeheer en hardwareimplementatie en -support. De investeringen in services groeien naar verwachting met 21,3% CAGR het snelst, gevolgd door software (21,1% CAGR). Hardware staat op de derde plek met 15,5% CAGR.

‘Softwareontwikkelingen geven de industrie vorm’

“Softwareontwikkelingen zijn één van de belangrijke trends die momenteel de roboticaindustrie vormgeven. Solution providers integreren steeds meer additionele software-gebaseerde en vaak cloud-gebaseerde functionaliteiten in roboticasystemen. Een operatie-centrisch voorbeeld is een asset management applicatie om de prestaties van robots in real-time te monitoren. Dit brengt oplossingen in lijn met huidige verwachtingen voor moderne operationele technologie en faciliteert de omarming door operationele leiders”, licht Remy Glaisner, onderzoeksdirecteur Worldwide Robotics: Commercial Service Robots bij IDC, toe.

“Net zo belangrijk is de vroege trend die wordt gedreven door ontluikende software-defined mogelijkheden voor robotica en droneoplossingen. Het doel is systemen mogelijk te maken die verder gaan dan de beperkingen die worden opgelegd door hardware en een nieuwe reeks commercieel haalbare toepassingen te realiseren.”

Maakindustrie is grootste afnemer van robots

De maakindustrie is dit jaar de grootste afnemer van roboticasystemen, voorspelt IDC. Naar verwachting schaffen maakbedrijven voor 53,8 miljard dollar aan robots aan in 2020. De procesindustrie, grondstoffenindustrie, zorg en retailsector volgen. Het gebruik van robots groeit het snelst onder groothandels (30,5% CAGR), retailers (29,3% CAGR) en bouwbedrijven (25,2% CAGR).

De belangrijke use cases voor robots in 2020 (beeld: IDC)

IDC wijst erop dat ondanks dat de Verenigde Staten en China dichter bij een handelsakkoord zijn gekomen, bestaande importheffingen op veel robotsystemen blijven bestaan. Dit heeft volgens het onderzoeksbureau een negatieve impact op zowel de maakindustrie als grondstoffenindustrie, waar de omarming van robots sterk is.

Drones

Als we kijken naar drones blijkt dat hardwareaankopen goed zijn voor het overgrote deel van de omzet in de markt. Van de hardwareinvesteringen wordt 90% besteed aan consumentendrones, aftermarket sensoren en service drones. Investeringen in dronesoftware zijn vooral gericht op command & control-applicaties en dronespecifieke applicaties. Bij services gaat het vooral om trainingen en onderwijs. Software toont de komende vijf jaar de snelste groei met 38,2% CAGR, op de voet gevolgd door services (37,6% CAGR) en hardware (32,8% CAGR).

Consumenten zijn goed voor bijna 40% van de totale investeringen in drones en besteden in 2020 naar verwachting 6,5 miljard dollar aan drones. Ook het bedrijfsleven zet in op drones. De utiliteitssector gaat aan kop met een verwachte investering van 1,9 miljard dollar (1,7 miljard euro), gevolgd door de bouw (1,4 miljard dollar of 1,25 miljard euro), maakindustrie en grondstoffensector (beide 1,2 miljard dollar of 1,07 miljard euro). IDC verwacht dat de grondstoffenindustrie zowel de bouw als de maakindustrie in 2021 inhaalt wat betreft investeringen. De grootste groei in investeringen is echter zichtbaar bij rijksoverheden (63,4% CAGR), onderwijs (55,9% CAGR) en lokale overheden (49,9%).

China is grootste afzetmarkt

China is de grootste afzetmarkt voor drones en roboticasystemen met een totale investering van 46,9 miljard dollar (41,8 miljard euro) in 2020. Azië-Pacific (exclusief Japan en China) is de op één na grootste regio met 25,1 miljard dollar (22,4 miljard euro). De Verenigde Staten en West-Europa volgen met respectievelijk 17,5 miljard dollar (15,6 miljard euro) en 14,4 miljard dollar (12,8 miljard euro).

Als we specifiek kijken naar robots is China de grootste afzetmarkt met 43,4 miljard dollar (38,7 miljard euro) aan investeringen. De snelstgroeiende afzetmarkt is het Midden-Oosten en Afrika met een CAGR van 24,9%. China volgt op de voet met 23,5% CAGR. De VS is de grootste afzetmarkt voor drones met bijna 5,7 miljard dollar (ruim 5 miljard euro).
Voor drones zijn Azië-Pacific met 78,5% en Japan (63% CAGR) de snelstgroeiende afzetmarkten.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Subsidiepot voor gebruikte EV’s bijna leeg

Subsidiepot voor gebruikte EV’s bijna leeg

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 16-07-2024
(productnews)
De subsidiepot voor een gebruikte elektrisch personenauto is nagenoeg leeg. Van de 29,4 miljoen euro die beschikbaar was is...
De subsidiepot voor een gebruikte elektrisch personenauto is nagenoeg leeg. Van de 29,4 miljoen euro die beschikbaar was is inmiddels bijna 28,9 miljoen euro toegekend. Daarmee is nog slechts 2%...
Automotive / 16-07-2024
Lees meer

Subsidie voor HySUCCES: onderzoek naar sociaaleconomische impact van waterstof

(productnews)
Het consortium HySUCCESS doet onderzoek naar de sociaaleconomische impact van waterstof. Het heeft hiervoor 12 miljoen euro...
Het consortium HySUCCESS doet onderzoek naar de sociaaleconomische impact van waterstof. Het heeft hiervoor 12 miljoen euro toegekend gekregen van wetenschapsfinancier NWO. Om de transitie naar een waterstofeconomie te faciliteren...
Algemeen / 16-07-2024
Lees meer

Smart Manufacturing Group groeit door overnames van The Grain en PROPOS!

(productnews)
De Smart Manufacturing Group (SMG) wordt met de overnames van The Grain en PROPOS een nogbredere partner voor producerend...
De Smart Manufacturing Group (SMG) wordt met de overnames van The Grain en PROPOS een nogbredere partner voor producerend Nederland en België. Een groep met focus primair gericht op deindustrie....
High tech / 16-07-2024
Lees meer

Nieuwe elektrolyser wekt zelf zonne-energie op voor groene waterstof

(productnews)
Een nieuwe elektrolyser is in staat met behulp van zonne-energie die het apparaat zelf opwekt groene waterstof te...
Een nieuwe elektrolyser is in staat met behulp van zonne-energie die het apparaat zelf opwekt groene waterstof te produceren. Het gaat om een volledig losstaande unit, waarin alle benodigde componenten...
Energie / 16-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven