maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 22 oktober 2018

Humanoïde robot Atlas navigeert probleemloos over obstakels in nieuwe video

De robot Atlas van robotfabrikant Boston Dynamics kan steeds beter over allerlei obstakels navigeren. In een nieuwe video toont het bedrijf hoe de humanoïde robot over een parkoers rent en zonder problemen op en over obstakels springt.

Spin-off van MIT

Boston Dynamics is een Amerikaans bedrijf dat is gespecialiseerd in robotica. Het bedrijf is in 1992 opgericht als spin-off van het Massachusetts Institute of Technology. Het bedrijf kreeg internationale naamsbekendheid door de ontwikkeling van verschillende robots, waaronder de hondachtige BigDog, de katachtige Cheetah en de humanoïde robot Atlas.

Het bedrijf werkte eerder samen met DARPA; het bedrijf kreeg een contract van 10,8 miljoen dollar voor de ontwikkeling van een zevental robots voor de DARPA Robotics Challenge op basis van de robot PETMAN, gericht op het testen van beschermende pakken. Deze wedstrijd heeft als doel autonoom opererende robots te creëren die bij onder meer natuur- en kernrampen gebruikt kunnen worden. Het bedrijf werd eind 2013 overgenomen door X (toen nog Google X), de R&D-divise van Google’s moederbedrijf Alphabet. Doordat er geen vooruitzicht was om het bedrijf winstgevend te maken besloot Google enige tijd later Boston Dynamics weer af te stoten. Sinds juni 2017 is het roboticabedrijf onderdeel van het Japanse SoftBank, onder andere bekend van de sociale robot Pepper.  

PETMAN, Cheetah, SandFlea, Handle en BigDog

Boston Dynamics heeft uitlopende robots ontwikkeld. Denk hierbij aan PETMAN  en de vierbenige looprobot Cheetah die met een snelheid van 45 km/u een snelheidsrecord voor robots met benen wist te vestigen. Een ander voorbeeld is SandFlea, een robot met wielen die tot maar liefst 8 meter hoog kan springen. Ook ontwikkelde Boston Dynamics Handle, een rijdende robot van 198 cm hoog die met een snelheid van 14,5 km/u kan voortbewegen en 122 cm hoog kan springen. Op één acculading kan Handle een afstand van zo’n 24 km afleggen.

De meeste naamsbekendheid heeft het bedrijf waarschijnlijk te danken aan BigDog, een hondachtige robot met vier benen die met financiering van DARPA werd ontwikkeld. Onder de naam Legged Squad Support System (LS3) werd voor het Amerikaanse leger een militaire variant van deze robot ontwikkeld, met als doel soldaten in oorlogsgebieden te ondersteunen. Het project belandde uiteindelijk op de plank, vooral aangezien LS3 te veel geluid zou produceren om op het strijdveld ingezet te kunnen worden. 

Atlas

Atlas is eveneens een bekende robot van Boston Dynamics. Deze humanoïde robot heeft wat betreft vorm, uiterlijk en bewegingen veel weg van de mens. Boston Dynamics wil met Atlas een robot ontwikkelen die zijn volledige lichaam inclusief armen, benen en torso op gecoördineerde wijze kan bewegen. Doordat de robot rechtop staat en in staat is zijn balans te bewaren terwijl het allerlei taken uitvoert, kan de robot werkzaamheden verrichten terwijl hij slechts een minimale vloeroppervlakte in beslag neemt. 

Een prototype van Atlas werd in 2013 door Boston Dynamics gepresenteerd. Sindsdien is de humanoïde robot in ontwikkeling. De robot is 1,5 meter hoog, weegt zo’n 75 kg en kan een lading van maximaal 11 kg dragen. Veel componenten van Atlas zijn met een 3D-printer vervaardigd, wat volgens Boston Dynamics helpt gewicht en ruimte te besparen. Atlas wordt hydraulisch aangestuurd en is voorzien van een accu, waardoor de robot niet met het stroomnet verbonden hoeft te zijn en zich vrij kan bewegen. Om zijn omgeving in kaart te brengen zet de robot onder meer LiDAR en een stereo vision-systeem in.

Onder veeleisende omstandigheden balans bewaren

Een belangrijk kenmerk van Atlas is zijn vermogen onder veeleisende omstandigheden zijn balans te bewaren. Indien Atlas bijvoorbeeld struikelt of één zijn voeten wegzakt in de ondergrond probeert Atlas zijn balans te bewaren door zijn lichaam hierop aan te passen. Indien Atlas toch omvalt, kan de robot zelfstandig weer overeind krabbelen. 

Deze eigenschap stelt Atlas onder andere in staat over ruw terrein te navigeren. Zo verscheen begin 2016 een video waarin te zien is hoe Atlas door een besneeuwd bos loopt. Ondanks dat zijn voeten wegzakken in de sneeuw weet de robot zijn evenwicht te bewaren.

Het vermogen zijn balans te bewaren helpt Atlas ook in binnenruimte over obstakels te navigeren, zoals in onderstaande video te zien in. 

Flinke stappen gezet in ontwikkeling

Dat met de ontwikkeling van Atlas flinke stappen worden gezet is te zien door bovenstaande video te vergelijken met de meest recente video over Atlas, die hieronder te zien is. In deze video navigeert Atlas eveneens over een obstakelparkoers en doet dit aanzienlijk soepeler dan in de eerdere video, die in mei werd gepubliceerd. 

Een roadmap voor Atlas is niet bekend. Het is daardoor niet duidelijk welke stappen Boston Dynamics de komende tijd verwacht te zetten met de robot en wanneer het bedrijf verwacht dat Atlas in de praktijk kan worden ingezet. 

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Boston Dynamics

Deel dit artikel

Meer nieuws

Spin-off van TNO werkt aan draagbare biosensoren voor monitoren van gezondheid

(productnews)
AIKON Health gaat draagbare sensoren ontwikkelen voor chronisch zorgbeheer. De sensoren maken het monitoren van de...
AIKON Health gaat draagbare sensoren ontwikkelen voor chronisch zorgbeheer. De sensoren maken het monitoren van de gezondheid van patiënten op afstand mogelijk, waarbij de focus initieel ligt op hartmonitoring. AIKON...
Medisch & Zorg / 28-09-2023
Lees meer

‘EU-ministers akkoord met afzwakken van Euro 7-norm’

‘EU-ministers akkoord met afzwakken van Euro 7-norm’

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 27-09-2023
(productnews)
Ministers van de verschillende EU-lidstaten zijn akkoord met een aanpassing van de aanstormende Euro 7-uitstootnorm. Zij...
Ministers van de verschillende EU-lidstaten zijn akkoord met een aanpassing van de aanstormende Euro 7-uitstootnorm. Zij geven hiermee groen licht voor het afzwakken van de norm. Dit meldt Reuters. De...
Automotive / 27-09-2023
Lees meer

Kabinet stelt 125 miljoen euro beschikbaar voor overstap van ondernemers op waterstof

(productnews)
Het kabinet wil het gebruik van waterstof als brandstof voor vrachtwagens en (bestel)auto’s stimuleren. Het trekt in...
Het kabinet wil het gebruik van waterstof als brandstof voor vrachtwagens en (bestel)auto’s stimuleren. Het trekt in totaal 125 miljoen euro uit om ondernemers te helpen de overstap naar waterstof...
Automotive / 26-09-2023
Lees meer

Cyberdreigingen industriële sector bereiken record in tweede kwartaal van 2023

(productnews)
Kaspersky laat in een rapport weten dat het tweede kwartaal van 2023 het hoogste aantal cyberbedreigingen wereldwijd kende...
Kaspersky laat in een rapport weten dat het tweede kwartaal van 2023 het hoogste aantal cyberbedreigingen wereldwijd kende sinds 2019. Een van de bevindingen benadrukt een trend die laat zien...
Algemeen / 25-09-2023
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven