maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 03 november 2020

Groei van 3D-printmarkt loopt terug door COVID-19

De populariteit en omarming van 3D-printen neemt al jaren toe. De groei wordt dit jaar echter gehinderd door de COVID-19 pandemie, die veel sectoren treft die traditioneel op relatief grote schaal additieve productie omarmen. Voor de lange termijn blijven de vooruitzichten echter positief.

Dit meldt onderzoeksbureau IDTechEx in haar rapport ‘3D Printing and Additive Manufacturing 2020-2030: COVID Edition’. In het rapport zoomt het onderzoeksbureau in op de impact van de COVID-19 pandemie op de markt voor 3D-printen. Daarnaast kijkt het bureau vooruit naar het komende decennium.

Verschillende sectoren die traditioneel 3D-printen omarmen zijn hard getroffen door de COVID-19 pandemie. Denk hierbij aan de automotive industrie, luchtvaartsector en industrie. IDTechEx verwacht dat deze sectoren na de pandemie echter weer opleven, waardoor ook de omarming van 3D-printen weer een vlucht zal nemen.

Omschakelpunt

IDTechEx meldt dat de COVID-19 op een omschakelpunt in de ontwikkeling van 3D-printen komt. De technologie stamt oorspronkelijk uit de begin jaren ’80 van de vorige eeuw. Nadat in 2009 een belangrijk patent verliep nam de omarming van de technologie een vlucht; binnen enkele jaren was de technologie betaalbaar genoeg voor gebruik door zowel entrepreneurs als hobbyisten.

Een breed scala aan 3D-printtechnologieën zijn vandaag de dag beschikbaar. Initieel werd vooral gebruik gemaakt van fused deposit modelling, waarbij telkens een laag plastic filament op een printbed wordt geprint. De techniek bouwt hierdoor laag voor laag een object op. De technologie kent echter beperkingen als het gaat om nauwkeurigheid en de robuustheid van geproduceerde objecten.

Meer materialen

Andere technologieën maken het onder meer mogelijk ook in andere materialen te printen. Denk hierbij aan metaal, koolstofvezel of glasvezel, maar ook aan materialen waarin hout is verwerkt. De komst van nieuwe materialen maakt 3D-printen interessanter voor meer sectoren, die traditionele productieprocessen in toenemende mate vervangen door 3D-printen.

Daarnaast wijst IDTechEx op de toegenomen nauwkeurigheid waarmee objecten kunnen worden geprint. Zo is de laatste generatie printers inmiddels in staat te werken met maten die dunner zijn dan een menselijke haar. 3D-printen wordt hiermee voor steeds meer industriële sectoren interessant. Ook wordt de techniek steeds vaker ingezet in kritieke omgevingen, zoals de medische sector of de luchtvaartindustrie.

Met name in West-Europa en de VS populair

IDTechEx merkt op dat met name in West-Europa en de Verenigde Staten relatief veel gebruik wordt gemaakt van 3D-printen. De omarming varieert sterk per sector en land.

Daarnaast wijst het onderzoeksbureau erop dat rondom de markt voor 3D-printers een ecosysteem is ontstaan. Dit ecosysteem bestaan onder meer uit partijen die printbaar materiaal voor 3D-printers ontwikkelen en bedrijven die bijvoorbeeld geprinte objecten nabewerken. IDTechEx laat in het midden hoe de toekomst er op de lange termijn uitziet voor deze bedrijven. Niet alleen de huidige COVID-19 pandemie zet de partijen onder druk, maar ook de toenemende kwaliteit en nauwkeurigheid van geprinte objecten. Hierdoor vereisen prints bijvoorbeeld steeds minder nabewerking.

19% lagere omzet

MarketsandMarkets bracht in augustus geleden eveneens de impact van de COVID-19 pandemie op de 3D-printmarkt in kaart. Het onderzoeksbureau verwacht dat de resultaten van de markt in 2020 ruim 19% lager uitvallen dan vooraf aan de pandemie werd verwacht. Opvallend is dat 3D-printers met name in het eerste kwartaal van 2020 juist fors meer zijn ingezet. Onder meer als onderdeel van de strijd tegen de pandemie, bijvoorbeeld door houders voor mondkapjes en andere hulpmiddelen te printen. De inzet van 3D-printers was hierbij veelal echter gratis, waardoor dit niet terug te zien is de omzetcijfers van de markt.

Hoewel MarketsandMarkets wijst op negatieve effecten door de pandemie, zijn er ook bepaalde positieve effecten. Zo zijn leveranciersketen door lockdowns gerelateerd aan de pandemie eerder dit jaar enige tijd verstoord geweest. Dit dwong bedrijven alternatieve productietechnologieën te onderzoeken, waarvan 3D-printen er één is.

Blijvende impact

Het onderzoeksbureau voorspelt dat de COVID-19 pandemie een blijvende impact heeft op de verwachtingen voor de markt tot 2025. Zo pakt de verwachte omzet in 2025 naar verwachting maar liefst 6,3 miljard dollar lager uit dan vooraf aan de pandemie werd voorspelt. Hoewel deze cijfers negatief zijn, merkt MarketsandMarkets op dat de impact op de 3D-printmarkt aanzienlijk beperkter is dan op andere markten.

Meer informatie over het onderzoek van IDTechEx is hier te vinden. Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek van MarketsandMarkets.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Onderzoek naar toegang Europese fabrikanten medische apparatuur tot Chinese markt

(productnews)
De Europese Commissie (EC) start een onderzoek naar de toegang van Europese spelers op het gebied van medische apparatuur...
De Europese Commissie (EC) start een onderzoek naar de toegang van Europese spelers op het gebied van medische apparatuur tot de Chinese markt. Daarbij wordt onderzocht in hoeverre China hierbij...
Medisch & Zorg / 24-04-2024
Lees meer

Deep Robotics deelt video van robot die altijd op zijn pootjes terecht komt

(productnews)
Het Chinese Deep Robotics deelt een video van een nieuwe robot. Net als Spot van Boston Dynamics komt de robot altijd weer...
Het Chinese Deep Robotics deelt een video van een nieuwe robot. Net als Spot van Boston Dynamics komt de robot altijd weer op zijn pootjes terecht, ongeacht de val die...
High tech / 23-04-2024
Lees meer

Thermo-elektrische generatoren halen elektriciteit uit een kopje (warme) koffie

(productnews)
Zogeheten thermo-elektrische generatoren zetten omgevingswarmte om in elektriciteit. Ze kunnen worden gebruikt om stroom te...
Zogeheten thermo-elektrische generatoren zetten omgevingswarmte om in elektriciteit. Ze kunnen worden gebruikt om stroom te leveren aan een breed gamma van toepassingen. Van draagbare toestellen en sensoren tot afgelegen elektronicasystemen...
Energie / 22-04-2024
Lees meer

Onderzoek: Interesse in elektrisch rijden daalt

Onderzoek: Interesse in elektrisch rijden daalt

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 22-04-2024
(productnews)
De interesse in elektrisch rijden neemt af. Diverse factoren maken Nederlanders terughoudender met de overstap op elektrisch...
De interesse in elektrisch rijden neemt af. Diverse factoren maken Nederlanders terughoudender met de overstap op elektrisch rijden. Denk hierbij aan de relatieve hoge aanschafprijs van elektrische voertuigen (EV’s), maar...
Automotive / 22-04-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven