maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 11 juni 2024

Gemiddelde verkoopprijs van industriële robots daalt

Meer dan 500.000 industriële robots zijn in 2023 wereldwijd verscheept. Het aantal is ongeveer gelijk aan 2022. Wel is de gemiddelde verkoopprijs van industriële robots in het afgelopen jaar gedaald.

Dit blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Interact Analysis. De lagere gemiddelde verkoopprijs van industriële robots is ook terug te zien in de omzetcijfers van fabrikanten. Zij realiseerden in 2021 nog een recordomzet en zagen hun omzetcijfers met maar liefst 34,9% op jaarbasis stijgen. Sindsdien is de groei echter afgezwakt. Zo stegen de omzetcijfers in 2022 nog met 14,9% op jaarbasis, terwijl de markt in 2023 juist met 2,6% is gekrompen.

‘Dieptepunt is bereikt’

Interact Analysis verwacht dat het dieptepunt inmiddels is bereikt en de markt de komende jaren weer groeit. Zo voorspelt het bedrijf voor 2024 een groei van 3,4%. Fabrikanten van industriële robots kunnen in 2025 een groei van 3,1% op jaarbasis van hun omzet verwachten. Ook voor de jaren daarna is Interact Analysis positief; de marktonderzoeker voorziet een groei van gemiddeld 3,7% voor de markt in de periode 2024 tot en met 2028.

Diverse factoren zetten de markt onder druk. Zo is de vraag naar industriële robots aan de Amerikaanse auto-industrie sterk teruggelopen in 2023. De totale verkoop van industriële robots op het Amerikaanse continent is met 17,3% gedaald in 2023. Vanuit Azië-Pacific is de vraag juist licht gestegen, terwijl de vraag vanuit de EMEA-regio stabiel is.

EMEA goed voor 22% van de omzet

Dit is ook terug te zien in de omzetcijfers van fabrikanten. Zo was de EMEA-regio goed voor 22% van de omzet in de markt, terwijl het Amerikaanse continent 17% van de omzet voor rekening nam. Het leeuwendeel van de omzet was echter afkomstig uit Azië-Pacific, dat goed was voor 62% van alle omzet wereldwijd.

Een verklaring kan de snelle groei van de Amerikaanse markt na de COVID-19-pandemie zijn. De marktonderzoeker wijst erop dat de vraag zowel vanuit de automotive-industrie als andere sectoren toen explosief is gestegen.

Material handling, lassen en assemblage

Als we inzoomen op toepassingen waarvoor industriële robots worden aangeschaft zijn de belangrijkste toepassingen material handling, lassen en assemblage. Samen waren deze toepassingen goed voor 70% van alle omzet in 2023.

Material handling is daarbij de belangrijkste toepassing en goed voor 30% van alle omzet in de sector. Met name in de EMEA-regio en op het Amerikaanse continent is de vraag naar industriële robots voor material handling groot.

‘Gemiddelde prijs zit in neerwaarts traject’

“De gemiddelde prijs per eenheid van een industriële robot bevindt zich op een neerwaarts traject, na een stijging gedurende twee opeenvolgende jaren, en we verwachten tussen 2024 en 2028 een prijsdaling van ongeveer 3% per jaar. De COVID-19-pandemie in combinatie met hoge energieprijzen en de inflatie veroorzaakte een stijging van de gemiddelde prijs in 2022”, aldus Maya Xiao, Research Manager bij Interact Analysis.

“Oorspronkelijk verwachtten we dat de robotprijzen in 2023 weer zouden dalen, maar aanhoudende problemen met de toeleveringsketen en inflatie zorgden ervoor dat de prijzen omhoog stegen naar niveaus die dichtbij het niveau van 2022 lagen. Dit toegenomen ‘prijseffect’ is ook gedeeltelijk toe te schrijven aan de markttrend richting robots met een groot laadvermogen, die aanzienlijk duurder zijn.”

Xiao voegt toe: “Het is belangrijk op te merken dat onze robotica-voorspellingen worden ondersteund door de Interact Analysis Manufacturing Industry Output (MIO) Tracker. Uit onze gegevens kunnen we opmaken dat het groeiprofiel voor industriële robots de productievertraging tijdens het pandemische tijdperk en de daaropvolgende recessie in 2023 weerspiegelt. Als we kijken naar de industriële productiecijfers voor China, Europa en Amerika, staan de historische inkrimpingen van de productiesector ​​synoniem voor het afzwakken van de groei van de industriële robotmarkt die we de afgelopen jaren hebben waargenomen.”

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron foto: Pixabay / Antonio Hernández

Deel dit artikel

Meer nieuws

Topsectoren vragen kabinet om investering in beta-technisch onderwijs

(productnews)
De Nederlandse economie en welvaart komt in geding door geplande bezuinigingen op het Nationaal Groeifonds én onderwijs en...
De Nederlandse economie en welvaart komt in geding door geplande bezuinigingen op het Nationaal Groeifonds én onderwijs en onderzoek, waarschuwen een breed scala aan industriepartijen. Zij roepen het nieuwe kabinet...
Algemeen / 18-06-2024
Lees meer

Europese importheffingen tot 48,1 procent op Chinese EV’s

Europese importheffingen tot 48,1 procent op Chinese EV’s

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 17-06-2024
(productnews)
De Europese Commissie voert vanaf 4 juli importheffingen in op elektrische auto’s die uit China worden geïmporteerd....
De Europese Commissie voert vanaf 4 juli importheffingen in op elektrische auto’s die uit China worden geïmporteerd. De tarieven variëren per merk en kunnen oplopen tot 38,1 procent. Deze komen...
Automotive / 17-06-2024
Lees meer

Oase van rust in Jutland

Oase van rust in Jutland

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 17-06-2024
(productnews)
Verscholen tussen de schilderachtige heuvels van Jutland (Denemarken) staat het Heatherhill Beach House. Deze laat fraai...
Verscholen tussen de schilderachtige heuvels van Jutland (Denemarken) staat het Heatherhill Beach House. Deze laat fraai zien hoe design en natuur perfect op elkaar aan kunnen sluiten. Het vakantiehuis, ontworpen...
Bouw & Constructie / 17-06-2024
Lees meer

Nederlandse industrie investeert naar verwachting 30 procent meer

(productnews)
De Nederlandse industrie verwacht dit jaar ongeveer 30% meer te investeren in materiële vaste activa dan afgelopen jaar. De...
De Nederlandse industrie verwacht dit jaar ongeveer 30% meer te investeren in materiële vaste activa dan afgelopen jaar. De stijging is onder meer toe te schrijven aan investeringen die al...
Algemeen / 17-06-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven