maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 18 april 2022

Gebruik van AI-gebaseerde röntgensysteem Chestlink goedgekeurd in EU

De Europese Commissie geeft goedkeuring voor het gebruik van een slimme tool op basis van kunstmatige intelligentie (AI) die röntgenfoto’s zonder tussenkomst van een arts kan beoordelen op afwijkingen. Het gaat om Chestlink, ontwikkeld door het Litouwse bedrijf Oxipit. Het systeem voldoet aan Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), de Europese privacyregels.

Chestlink is een systeem dat met behulp van AI autonoom een analyse maakt van röntgenfoto’s. De software zoekt hierbij naar afwijkingen. Worden deze niet aangetroffen? Dan krijgt de patiënt zonder verdere tussenkomst van een arts een rapportage van de scan aangereikt. Treft de software wel een afwijking aan of is de software niet zeker of zijn oordeel? Dan verwijst Chestlink door naar een menselijke arts voor een tweede beoordeling.

99% nauwkeurigheid

Gediminas Peksys, CEO van Oxipit, wijst in een persbericht op de betrouwbaarheid van Chestlink. Het systeem biedt volgens zijn ontwikkelaar een nauwkeurigheid van 99%. Peksys meldt dat deze nauwkeurigheid vooralsnog heeft geleid tot geen enkele klinisch relevante fout in de pilotfase.

Chestlink is voorzien van een dashboard, waarop in real-time updates zichtbaar zijn voor artsen. Ook zijn hier dagelijkse samenvattingen beschikbaar van alle cases waarover het systeem autonoom heeft gerapporteerd. Deze pagina geeft artsen ook inzicht in de stappen die de applicatie doorliep bij het nemen van specifieke beslissingen.

Supervisie tijdens initiële implementatie

Vooraf aan de implementatie van Chestlink wordt een zogeheten ‘retrospective imaging audit’ uitgevoerd. Deze analyse brengt in kaart welke processen binnen een medisch instelling succesvol kunnen worden geautomatiseerd.

Vervolgens gaat een supervised-fase in, waarin alle rapporten van ChestLink worden beoordeeld. Deze beoordeling wordt uitgevoerd door zowel medisch personeel van Oxipit als radiologen van de medische instelling die Chestlink inzet. Rapporten die Chestlink opstelt worden tijdens deze analyse naast rapporten van radiologen gelegd. Eventuele afwijkingen worden onderzocht door het team van Oxipit en een team van de medische instelling. Nadat deze initiële fases zijn afgerond is Chestlink autonoom inzetbaar.

CE-markering

Oxipit meldde begin deze maand dat Chestlink een CE-markering heeft ontvangen. “De CE-markering maakt de weg vrij voor klinische implementaties van Chestlink in 32 Europese landen. De eerste volledige autonome werking van Chestlink in een klinische omgeving vindt naar verwachting begin 2023 plaats.

Vooraf aan het toekennen van de CE-markering is Chestlink langdurig getest. Zo zijn ruim een jaar lang meerdere pilots uitgevoerd met het systeem. Hierbij zijn in totaal 500.000 röntgenfoto’s uit de praktijk beoordeeld.

Tekort aan radiologen

Chestlink kan diverse uitdagingen in de zorg aanpakken. Zo is er wereldwijd een tekort aan radiologen, terwijl het opleiden van radiologen al snel acht jaar in beslag neemt. Afhankelijk van de instelling toont tot 80% van de röntgenfoto’s in de praktijk daarnaast geen afwijkingen.

AI kan dit proces versnellen door radiologen veel werk uit handen te nemen. Zo meldt Oxipit dat tot 40% van de rapportageworkflow met Chestlink geautomatiseerd kan worden. Het systeem zorgt dat zij minder röntgenfoto’s zonder afwijkingen onder ogen krijgen. Zij kunnen hierdoor meer tijd besteden aan röntgenfoto’s die hun aandacht wel nodig hebben.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Vijf EU-lidstaten pleiten voor uitstel van verbod op verbrandingsmotor

(productnews)
Een vijftal lidstaten van de Europese Unie (EU) willen dat het verbod op de verkoop van nieuwe auto’s met een...
Een vijftal lidstaten van de Europese Unie (EU) willen dat het verbod op de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor wordt uitgesteld tot 2040. De Europese Commissie en het...
Automotive / 28-06-2022
Lees meer

Nederlandse fijnstofmeter SPEXone gemonteerd op NASA’s klimaatsatelliet

(productnews)
De afgelopen weken is een groep engineers van SRON, Airbus Nederland en NASA bezig geweest om het Nederlandse...
De afgelopen weken is een groep engineers van SRON, Airbus Nederland en NASA bezig geweest om het Nederlandse aerosolinstrument SPEXone te installeren op de PACE-satelliet. PACE doet vanaf 2024 metingen...
High tech / 27-06-2022
Lees meer

Mitsubishi Electric gaat satellietantennes 3D-printen in de ruimte

(productnews)
Mitsubishi Electric Corporation wil satellietantennes 3D-printen in de ruimte. Het Japanse bedrijf presenteert een additieve...
Mitsubishi Electric Corporation wil satellietantennes 3D-printen in de ruimte. Het Japanse bedrijf presenteert een additieve productietechnologie die gebruikt kan worden in de ruimte. De technologie maakt gebruik van lichtgevoelige hars...
High tech / 27-06-2022
Lees meer

Nieuw productiesysteem 3D-print objecten in ondoorzichtige hars

Nieuw productiesysteem 3D-print objecten in ondoorzichtige hars

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 27-06-2022
(productnews)
Een nieuwe additief productiesysteem kan objecten in 3D printen in ondoorzichtig hars, iets wat tot nu toe onmogelijk was....
Een nieuwe additief productiesysteem kan objecten in 3D printen in ondoorzichtig hars, iets wat tot nu toe onmogelijk was. De methode is daarnaast razendsnel en kan in slechts enkele seconden...
High tech / 27-06-2022
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven