maart 2022 - Jaarbeurs
Automotive / 23 december 2019

Franse startup haalt 20 miljoen dollar op voor semantische 3D-camera

De Franse startup Outsight maakt bekend tijdens een investeringsronde 20 miljoen dollar te hebben opgehaald. Het geld wordt ingezet voor de verdere ontwikkeling van de semantische 3D-camera waar Outsight aan werkt. Deze camera maakt het mogelijk een 3D-omgeving gelijktijdig te registreren én begrijpen.

Outsight is in 2019 opgericht door Cedric Hutchings en Raul Bravo, en gevestigd in de Franse hoofdstad Parijs. De 3D Semantic Camera van het bedrijf is in september gelanceerd. Korte tijd later is het bedrijf bekroond met een CES 2020 Best of Innovation Award en de CES 2020 Honoree award.

Smart cities en automotive

De 3D Semantic Camera is beschikbaar in twee varianten: een versie gericht op smart cities en een versie bedoeld voor de automotive sector. De eerste variant is ontwikkeld voor gebruik in grootschalige omgevingen, zoals luchthavens en winkelcentra. Het camerasysteem maakt het onder meer mogelijk fysieke activiteit in dergelijke omgevingen in real-time in kaart te brengen. Dit maakt het onder meer mogelijk mensenstromen in goede banen te leiden en objecten te identificeren en volgen.

De tweede variant is specifiek toegespitst op gebruik in voertuigen. Denk hierbij aan auto’s, maar ook aan mobiele robots voor off-road gebruik. Het systeem kan onder meer wegmarkeringen, verkeersborden en vegetatie herkennen en identificeren. Met dit camerasysteem wil Outsight de veiligheid en betrouwbaarheid van de huidige generatie door de mens-bestuurde voertuigen vergroten.

Level 0 tot en met 5

Het gaat hierbij in het specifiek om voertuigen met level 1 tot en met 3 autonomie. Met behulp van de technologie wil Outsight de ontwikkeling van volledig geautomatiseerde machines met level 4 tot 5 autonomie versnellen. Kenniscentrum CROW hanteert voor deze niveau’s de volgende definities:

  • Level 0 – geen automatisering: De bestuurder voert alle rijtaken uit, maar kan hierbij worden ondersteund door waarschuwingssystemen of systemen die ingrijpen in de rijtaak, zoals adaptieve cruise control.
  • Level 1 – ondersteuning van bestuurder: Een systeem neemt de operationele rijtaken deels over, zoals sturen, remmen en versnellen. Alle overige dynamische rijtaken komen voor rekening van de bestuurder.
  • Level 2 – gedeeltelijke automatisering: Een systeem neemt alle operationele rijtaken zoals sturen, remmen en versnellen over van de bestuurder. Daarnaast worden tactische rijtaken in beperkte mate overgenomen van de bestuurder. De bestuurder is bij dit niveau dus nog steeds nauw betrokken bij het besturen van het voertuig.
  • Level 3 – voorwaardelijke automatisering: Een systeem neemt alle operationele rijtaken en een deel van de tactische en strategische rijtaken van de bestuurder over. Indien nodig moet de bestuurder de controle over het systeem direct kunnen overnemen.
  • Level 4 – hoog geautomatiseerd: Een systeem neemt alle operationele taken en een deel van de tactische en strategische rijtaken van de bestuurder over. De bestuurder kan bij dit niveau zijn aandacht op andere zaken richten, aangezien het systeem er niet vanuit gaat dat een bestuurder te allen tijde adequaat zal reageren om de controle over het voertuig over te nemen.
  • Level 5 – volledig geautomatiseerd: Een systeem neemt alle operationele rijtaken, alle tactische rijtaken en een deel van de strategische rijtaken over van de bestuurder. Dit niveau is geschikt voor alle denkbare weg- en omgevingssituaties, wat ondermeer betekent dat de bestuurder onder alle weersomstandigheden de besturing over kan dragen aan het systeem.

Outsight stelt met de 3D Semantic Camera ‘volledige bewustzijn van de omgeving’ te integreren in een enkelvoudig apparaat. Het camerasysteem is hiermee volgens de startup de eerste in zijn soort.

Onder meer Demeter Partners, de holding van de Belgische familie Périer-D’Ieteren SPDG en de Franse bank BNPR Paribas steken geld in Outsight. Daarnaast investeert ook Faurecia, een bedrijf waarmee Outsight samenwerking aan toepassingen voor de automotive sector. Een andere investeerder is Safran, een internationaal high tech bedrijf waarmee Outsight eveneens samenwerkt. Als onderdeel van deze samenwerking integreert Safran de camera’s van Outsight in zijn vision-oplossingen.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Outsight

Deel dit artikel

Meer nieuws

Teradyne integreert AI-technologie NVIDIA in automatiseringsoplossingen

(productnews)
Teradyne Robotics, moederbedrijf van Universal Robots en Mobile Industrial Robots (MiR), gaat een samenwerking aan met...
Teradyne Robotics, moederbedrijf van Universal Robots en Mobile Industrial Robots (MiR), gaat een samenwerking aan met NVIDIA. Het bedrijf integreert AI-functionaliteiten op basis van NVIDIA-technologie in zijn automatiseringsoplossingen. Een...
High tech / 28-03-2024
Lees meer

Digitaal bouwen: efficiënt en kosteneffectief

Digitaal bouwen: efficiënt en kosteneffectief

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 26-03-2024
(productnews)
Data en de implementatie ervan zijn inmiddels gemeengoed. Ieder bedrijf is er wel mee aan de slag. Natuurlijk, de een meer...
Data en de implementatie ervan zijn inmiddels gemeengoed. Ieder bedrijf is er wel mee aan de slag. Natuurlijk, de een meer dan de ander, maar het is bijna onmogelijk om je er van uit te sluiten. In de bouwsector is het overduidelijk een vereiste om...
Bouw & Constructie / 26-03-2024
Lees meer

CEO’s van Volkswagen en BMW pleiten voor versoepeling Europese CO2-normen

(productnews)
Zowel Volkswagen-topman Oliver Blume als BMW-topman Oliver Zipse roepen de Europese Unie (EU) op tot een versoepeling van de...
Zowel Volkswagen-topman Oliver Blume als BMW-topman Oliver Zipse roepen de Europese Unie (EU) op tot een versoepeling van de CO2-normen voor autofabrikanten. Zij moeten vanaf 2025 de gemiddelde CO2-uitstoot van...
Automotive / 26-03-2024
Lees meer

Nederlandse bedrijven worden steeds efficiënter dankzij digitalisering

(productnews)
De meeste Nederlandse industriële bedrijven profiteren nu al sterk van digitaliseringsprojecten. Wat zien bedrijven als een...
De meeste Nederlandse industriële bedrijven profiteren nu al sterk van digitaliseringsprojecten. Wat zien bedrijven als een positieve vooruitgang en tegen welke problemen lopen ze nog aan als het gaat om...
Algemeen / 25-03-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven