maart 2022 - Jaarbeurs
Automotive / 23 december 2019

Franse startup haalt 20 miljoen dollar op voor semantische 3D-camera

De Franse startup Outsight maakt bekend tijdens een investeringsronde 20 miljoen dollar te hebben opgehaald. Het geld wordt ingezet voor de verdere ontwikkeling van de semantische 3D-camera waar Outsight aan werkt. Deze camera maakt het mogelijk een 3D-omgeving gelijktijdig te registreren én begrijpen.

Outsight is in 2019 opgericht door Cedric Hutchings en Raul Bravo, en gevestigd in de Franse hoofdstad Parijs. De 3D Semantic Camera van het bedrijf is in september gelanceerd. Korte tijd later is het bedrijf bekroond met een CES 2020 Best of Innovation Award en de CES 2020 Honoree award.

Smart cities en automotive

De 3D Semantic Camera is beschikbaar in twee varianten: een versie gericht op smart cities en een versie bedoeld voor de automotive sector. De eerste variant is ontwikkeld voor gebruik in grootschalige omgevingen, zoals luchthavens en winkelcentra. Het camerasysteem maakt het onder meer mogelijk fysieke activiteit in dergelijke omgevingen in real-time in kaart te brengen. Dit maakt het onder meer mogelijk mensenstromen in goede banen te leiden en objecten te identificeren en volgen.

De tweede variant is specifiek toegespitst op gebruik in voertuigen. Denk hierbij aan auto’s, maar ook aan mobiele robots voor off-road gebruik. Het systeem kan onder meer wegmarkeringen, verkeersborden en vegetatie herkennen en identificeren. Met dit camerasysteem wil Outsight de veiligheid en betrouwbaarheid van de huidige generatie door de mens-bestuurde voertuigen vergroten.

Level 0 tot en met 5

Het gaat hierbij in het specifiek om voertuigen met level 1 tot en met 3 autonomie. Met behulp van de technologie wil Outsight de ontwikkeling van volledig geautomatiseerde machines met level 4 tot 5 autonomie versnellen. Kenniscentrum CROW hanteert voor deze niveau’s de volgende definities:

  • Level 0 – geen automatisering: De bestuurder voert alle rijtaken uit, maar kan hierbij worden ondersteund door waarschuwingssystemen of systemen die ingrijpen in de rijtaak, zoals adaptieve cruise control.
  • Level 1 – ondersteuning van bestuurder: Een systeem neemt de operationele rijtaken deels over, zoals sturen, remmen en versnellen. Alle overige dynamische rijtaken komen voor rekening van de bestuurder.
  • Level 2 – gedeeltelijke automatisering: Een systeem neemt alle operationele rijtaken zoals sturen, remmen en versnellen over van de bestuurder. Daarnaast worden tactische rijtaken in beperkte mate overgenomen van de bestuurder. De bestuurder is bij dit niveau dus nog steeds nauw betrokken bij het besturen van het voertuig.
  • Level 3 – voorwaardelijke automatisering: Een systeem neemt alle operationele rijtaken en een deel van de tactische en strategische rijtaken van de bestuurder over. Indien nodig moet de bestuurder de controle over het systeem direct kunnen overnemen.
  • Level 4 – hoog geautomatiseerd: Een systeem neemt alle operationele taken en een deel van de tactische en strategische rijtaken van de bestuurder over. De bestuurder kan bij dit niveau zijn aandacht op andere zaken richten, aangezien het systeem er niet vanuit gaat dat een bestuurder te allen tijde adequaat zal reageren om de controle over het voertuig over te nemen.
  • Level 5 – volledig geautomatiseerd: Een systeem neemt alle operationele rijtaken, alle tactische rijtaken en een deel van de strategische rijtaken over van de bestuurder. Dit niveau is geschikt voor alle denkbare weg- en omgevingssituaties, wat ondermeer betekent dat de bestuurder onder alle weersomstandigheden de besturing over kan dragen aan het systeem.

Outsight stelt met de 3D Semantic Camera ‘volledige bewustzijn van de omgeving’ te integreren in een enkelvoudig apparaat. Het camerasysteem is hiermee volgens de startup de eerste in zijn soort.

Onder meer Demeter Partners, de holding van de Belgische familie Périer-D’Ieteren SPDG en de Franse bank BNPR Paribas steken geld in Outsight. Daarnaast investeert ook Faurecia, een bedrijf waarmee Outsight samenwerking aan toepassingen voor de automotive sector. Een andere investeerder is Safran, een internationaal high tech bedrijf waarmee Outsight eveneens samenwerkt. Als onderdeel van deze samenwerking integreert Safran de camera’s van Outsight in zijn vision-oplossingen.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Outsight

Deel dit artikel

Meer nieuws

Subsidiepot voor gebruikte EV’s bijna leeg

Subsidiepot voor gebruikte EV’s bijna leeg

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 16-07-2024
(productnews)
De subsidiepot voor een gebruikte elektrisch personenauto is nagenoeg leeg. Van de 29,4 miljoen euro die beschikbaar was is...
De subsidiepot voor een gebruikte elektrisch personenauto is nagenoeg leeg. Van de 29,4 miljoen euro die beschikbaar was is inmiddels bijna 28,9 miljoen euro toegekend. Daarmee is nog slechts 2%...
Automotive / 16-07-2024
Lees meer

Subsidie voor HySUCCES: onderzoek naar sociaaleconomische impact van waterstof

(productnews)
Het consortium HySUCCESS doet onderzoek naar de sociaaleconomische impact van waterstof. Het heeft hiervoor 12 miljoen euro...
Het consortium HySUCCESS doet onderzoek naar de sociaaleconomische impact van waterstof. Het heeft hiervoor 12 miljoen euro toegekend gekregen van wetenschapsfinancier NWO. Om de transitie naar een waterstofeconomie te faciliteren...
Algemeen / 16-07-2024
Lees meer

Smart Manufacturing Group groeit door overnames van The Grain en PROPOS!

(productnews)
De Smart Manufacturing Group (SMG) wordt met de overnames van The Grain en PROPOS een nogbredere partner voor producerend...
De Smart Manufacturing Group (SMG) wordt met de overnames van The Grain en PROPOS een nogbredere partner voor producerend Nederland en België. Een groep met focus primair gericht op deindustrie....
High tech / 16-07-2024
Lees meer

Nieuwe elektrolyser wekt zelf zonne-energie op voor groene waterstof

(productnews)
Een nieuwe elektrolyser is in staat met behulp van zonne-energie die het apparaat zelf opwekt groene waterstof te...
Een nieuwe elektrolyser is in staat met behulp van zonne-energie die het apparaat zelf opwekt groene waterstof te produceren. Het gaat om een volledig losstaande unit, waarin alle benodigde componenten...
Energie / 16-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven