maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 16 maart 2022

Epson betreedt markt voor additieve productie met eigen industriële 3D-printer

Seiko Epson Corporation introduceert een industriële 3D-printer. Het Japanse bedrijf dat onder meer bekend staat om zijn traditionele printers zet hiermee zijn eerste stap op de markt voor 3D-printers.

Seiko Epson is beter bekend als Epson. Het bedrijf staat bekend om onder meer zijn inkjet-, matrix- en laserprinters, evenals scanners. Het toenmalige Seiko introduceerde in 1968 zijn eerste printer. Deze heette de Electronic Printer. Dit model werd korte tijd later opgevolgd door de EP-101, die werd gezien als de ‘son’ of zoon van de Electronic Printer (EP). Zo is de naam Epson ontstaan.

Geschikt voor diverse third-party materialen

In een persbericht meldt Epson nu een industriële 3D-printer op de markt te brengen. Veel details over de printer zijn niet bekend; Epson deelt zelfs de naam van het nieuwe product vooralsnog niet. Het bedrijf meldt een industriële 3D-printer te hebben ontwikkeld die gebruik maakt van breed scala aan beschikbare third-party materialen. Hiermee produceert de printer ‘sterke, nauwkeurige industriële onderdelen met diverse afmetingen en functies’.

De printer moet onder meer geschikt zijn voor het vervaardigen van eindproducten, en niet alleen voor prototyping. Gebruikers kunnen met behulp van de 3D-printer onder meer goederen in kleine oplages produceren. Dit maakt het mogelijk producten in belangrijke mate op maat te vervaardigen voor klanten.

“3D-printers kunnen worden gebruikt voor het fabriceren van een bredere reeks producten in kleine oplages in een korte periode. Fabrikanten hebben op deze belofte gereageerd door het versnellen van de ontwikkeling en lancering van 3D-printers voor de industriële markt, iets wat naar verwachting in de toekomst snel uitbreidt. Conventionele industriële 3D-printers vereisen echter het gebruik van speciale modelleringsmaterialen. Zij zijn daarnaast niet goed geschikt voor de productie van objecten die zowel sterkte als nauwkeurigheid vereisen, waardoor hun gebruik in industriële onderdelen voor definitieve producten beperkt is”, meldt Epson.

Unieke extrusiemethode

De nieuwe 3D-printer die Epson nu aankondigt maakt gebruik van een unieke extrusiemethode. Deze maakt gebruik van een platte schroef, die ook gebruikt wordt in de precisie-injectiegietmachines van Epson. Deze extrusiemethode maakt de printer geschikt voor diverse veelgebruikte third-party materialen, waaronder goedkope materialen zoals populaire harsen en metalen pellets. Daarnaast is de extrustiemethode ook geschikt voor duurzame pellets van biomassa en PEEK-materialen, die een hoge hittetolerantie bieden.

De extrusiemethode van Epson (bron foto: Epson)
De extrusiemethode van Epson (bron foto: Epson)

De hoeveelheid materiaal dat via de extruder wordt afgegeven reguleert Epson door de druk in de printknop aan te passen. Daarnaast maakt het bedrijf gebruik van een klep die op basis van de printsnelheid wordt gereguleerd. Ook de temperatuur van het oppervlak waarop een object wordt geprint is van invloed. Epson meldt een uniek mechanisme in te zetten dat deze temperatuur nauwkeurig aanstuurt, wat een combinatie van sterkte en nauwkeurigheid mogelijk maakt.

De printer is nog niet volledig uitontwikkeld. Epson meldt de industriële 3D-printer op de markt te brengen nadat enkele verfijningen zijn doorgevoerd. Intern zet het Japanse bedrijf de printer al in voor het produceren van bepaalde onderdelen voor zowel commerciële als industriële apparatuur.

Ook andere printerfabrikanten actief op 3D-printmarkt

Epson is relatief een laatkomer op de 3D-printmarkt. Andere printerfabrikanten gingen het bedrijf al voor. Denk hierbij aan Canon, Xerox en HP. Zo kondigde Canon in 2017 de FDM MARV 3D-printer aan, waarmee het bedrijf zijn eerste stappen zetten op het gebied van 3D-printers. In december 2018 kondigde het bedrijf daarnaast een 3D-printtechniek voor keramiek aan.

Ook het Amerikaanse Xerox is actief op het gebied van additieve productie. Het bedrijf introduceerde in februari 2021 zijn ElemX 3D-printer voor het printen met vloeibaar metaal. Deze printer is gebaseerd op technologie van Vader Systems, dat in februari 2019 is overgenomen door Xerox. De printer maakt in tegenstelling tot veel andere 3D-printers voor metaal gebruik van draad in plaats van poeders. De printer is geschikt voor het produceren van onderdelen van productieklasse, meldt Xerox.

Het derde voorbeeld is HP, een eveneens Amerikaanse fabrikant van onder meer printers. Het bedrijf is al langer op de markt voor additieve productie actief met de Multi Jet Fusion-technologie. Deze technologie maakt gebruik van poeder, dat wordt uitgehard met behulp van chemicaliën. Deze chemicaliën worden met behulp van een inkjet array nauwkeurig aangebracht op het printbed. Zo kan het poedermateriaal gericht worden uitgehard om laag voor laag een object op te bouwen.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Belangrijke stap in realisatie waterstofnetwerk Noordzeekanaalgebied

(productnews)
Vier bedrijven in het Noordzeekanaalgebied zetten een concrete vervolgstap voor een aansluiting op het toekomstige...
Vier bedrijven in het Noordzeekanaalgebied zetten een concrete vervolgstap voor een aansluiting op het toekomstige waterstofnetwerk van Gasunie. Dit doen ze omdat zij waterstof willen gaan produceren of gebruiken. Vattenfall,...
Energie / 20-05-2024
Lees meer

Medtronic mag oplaadbare spinal cord stimulator in VS op markt brengen

Medtronic mag oplaadbare spinal cord stimulator in VS op markt brengen

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 20-05-2024
(productnews)
De Inceptiv oplaadbare spinal cord stimulator (CSC) van Medtronic is in de Verenigde Staten (VS) door de Food and Drug...
De Inceptiv oplaadbare spinal cord stimulator (CSC) van Medtronic is in de Verenigde Staten (VS) door de Food and Drug Administration (FDA) goedgekeurd voor de behandeling van chronische pijn. Het...
Medisch & Zorg / 20-05-2024
Lees meer

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 15-05-2024
(productnews)
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een...
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een belangrijke stap richting de invoering van de Europese sector- en...
Medisch & Zorg / 15-05-2024
Lees meer

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 14-05-2024
(productnews)
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week...
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week opnieuw de fabriek binnen te dringen. Ook dreigen zij met...
Automotive / 14-05-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven