maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 04 juli 2024

Chipsector wil steun van Nederlandse overheid

Een brede groep bedrijven die actief zijn in de chipsector – verenigd in ChipNL – roept het kabinet op tot investeringen in de Nederlandse chipsector. Deze investeringen zijn volgens hen onder meer nodig voor het waarborgen van de concurrentiepositie van de sector.

Dit meldt onder meer de NOS en BNR. ChipNL deelt zijn oproep in een e-mail met het kabinet en Kamerleden van een aantal betrokken Kamercommissies. In totaal hebben zo’n 30 bedrijven zich aangesloten bij ChipNL. Onder meer chipmachinemakers ASM en ASML evenals chipfabrikanten NXP en Nexperia hebben de oproep ondertekend. Denk echter ook aan Philips en start-ups als Alexera AI en Nearfield Instruments.

100 tot 150 miljoen euro op jaarbasis

De partijen roepen het kabinet op de komende zes jaar jaarlijks een bedrag van 100 tot 150 miljoen euro te investeren in de Nederlandse chipsector. De partijen beloven zelf op jaarbasis een bedrag van 100 tot 200 miljoen euro beschikbaar te stellen. In totaal gaat het hierdoor om maximaal 2,1 miljard euro.

De investering is volgens ChipNL nodig om voor het waarborgen van de concurrentiepositie van de Nederlandse chipsector. Onder meer door het versterken van de samenwerking tussen verschillende onderdelen van deze sector. Denk daarbij aan fabrikanten van chipmachines, organisaties die chips ontwerpen en bedrijven die de chips uiteindelijk produceren.

‘We worden verleid om daar te investeren’

De partijen wijzen onder meer op verleidingen vanuit het buitenland om daar te investeren. Indien dergelijke verleidingen in Nederland uitblijven, kan dit ertoe leiden dat een deel van de groei van Nederlandse bedrijven naar het buitenland gaat. “Er wordt in allerlei landen aan ons getrokken. In landen waar wij actief zijn krijgen we een heerlijk warme douche. We worden verleid om daar te investeren. En als dat in mindere mate of niet gebeurt in Nederland, is de kans natuurlijk groter dan een deel van die groei naar het buitenland gaat”, zegt Paul Verhagen, financieel topman bij ASM, tegen de NOS.

Núria Barceló Peiró van chipfabrikant NXP noemt eerlijke concurrentie van belang. “Sommige bedrijven in deze sector verdienen veel. Maar het moet wel eerlijke concurrentie zijn. En als dat niet het geval is, omdat andere regio’s wel financieren, moeten we in Nederland hetzelfde gaan doen. Anders is het heel makkelijk om naar het buitenland te gaan”, zegt hij tegen de NOS.

Project Beethoven

Eerder trokken het kabinet en de regio Eindhoven al 2,5 miljard euro uit voor het behoud van techbedrijven in de regio. De investering is onderdeel van een plan dat ook wel ‘Project Beethoven’ wordt genoemd. Voormalig minister Adriaansens van Economische Zaken noemde de chipsector van groot belang voor het verdienmodel van en de werkgelegenheid in Nederland.

Van de 2,5 miljard euro die beschikbaar is gesteld is 1,7 miljard euro afkomstig van het Rijk. De regio Eindhoven financiert de rest zelf. Concreet is het geld bedoeld voor het ontwikkelen van talent, infrastructuur en woningen. Denk daarbij aan het verbeteren van snelwegen en spoorverbindingen.

Project Beethoven volgde op waarschuwingen van ASML, dat zijn zorgen uitte over het vestigingsklimaat in Nederland. Topman Peter Wennink waarschuwde dat indien het vestigingsklimaat niet zou verbeteren, ASML investeringen in verdere groei kan verplaatsen naar het buitenland.

ASML mag uitbreiden ondanks bezwaren omwonenden

Niet iedereen is overigens gelukkig met de snelle groei van techbedrijven in de regio Eindhoven. Zo wil ASML tussen de Kempenbaan in Veldhoven en de A67 nieuwe cleanrooms bouwen voor de productie van chipmachines. Een aantal omwonenden maakt zich echter zorgen over geluidsoverlast, lichtvervuiling en de impact op de rechter, en stapten naar de rechter. Zij wilden onder meer dat ASML een deel van de nieuwbouw vijf meter onder het maaiveld zou bouwen, waarmee het gebouw deels ondergronds zou worden gebouwd.

De Raad van State verklaart het beroep van de omwonenden tegen de plannen van ASML echter ongegrond. Het oordeelt dat het bedrijfsproces van ASML het niet toelaat het gebouw deels ondergronds te bouwen. Zo moeten chipmachines tot zij zijn gestabiliseerd en verpakt stabiel blijven, en kunnen onverwachte bewegingen schade toebrengen. Het is daardoor niet mogelijk de machines via een hellingsbaan uit een gebouw te vervoeren.

Ook de zorgen met betrekking tot geluidshinder verklaart de Raad van State ongegrond. Het wijst daarbij op lawaai door verkeer op de Kempenbaan en A67, en stelt dat het geluidsniveau van het werkverkeer het geluid door de activiteiten van ASML maskeert.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: brookhaven via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Subsidiepot voor gebruikte EV’s bijna leeg

Subsidiepot voor gebruikte EV’s bijna leeg

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 16-07-2024
(productnews)
De subsidiepot voor een gebruikte elektrisch personenauto is nagenoeg leeg. Van de 29,4 miljoen euro die beschikbaar was is...
De subsidiepot voor een gebruikte elektrisch personenauto is nagenoeg leeg. Van de 29,4 miljoen euro die beschikbaar was is inmiddels bijna 28,9 miljoen euro toegekend. Daarmee is nog slechts 2%...
Automotive / 16-07-2024
Lees meer

Subsidie voor HySUCCES: onderzoek naar sociaaleconomische impact van waterstof

(productnews)
Het consortium HySUCCESS doet onderzoek naar de sociaaleconomische impact van waterstof. Het heeft hiervoor 12 miljoen euro...
Het consortium HySUCCESS doet onderzoek naar de sociaaleconomische impact van waterstof. Het heeft hiervoor 12 miljoen euro toegekend gekregen van wetenschapsfinancier NWO. Om de transitie naar een waterstofeconomie te faciliteren...
Algemeen / 16-07-2024
Lees meer

Smart Manufacturing Group groeit door overnames van The Grain en PROPOS!

(productnews)
De Smart Manufacturing Group (SMG) wordt met de overnames van The Grain en PROPOS een nogbredere partner voor producerend...
De Smart Manufacturing Group (SMG) wordt met de overnames van The Grain en PROPOS een nogbredere partner voor producerend Nederland en België. Een groep met focus primair gericht op deindustrie....
High tech / 16-07-2024
Lees meer

Nieuwe elektrolyser wekt zelf zonne-energie op voor groene waterstof

(productnews)
Een nieuwe elektrolyser is in staat met behulp van zonne-energie die het apparaat zelf opwekt groene waterstof te...
Een nieuwe elektrolyser is in staat met behulp van zonne-energie die het apparaat zelf opwekt groene waterstof te produceren. Het gaat om een volledig losstaande unit, waarin alle benodigde componenten...
Energie / 16-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven