maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 11 januari 2022

Avantium gaat grondstof voor bioplastic PEF produceren in Delfzijl

Avantium Renewable Polymers, een dochter van technologiebedrijf Avantium, opent op Chemie Park Delfzijl een fabriek voor furandicarboxylzuur (FDCA). Dit is een belangrijke bouwsteen voor diverse chemicaliën en kunststoffen zoals polyethyleenfuranoaat (PEF). PEF is een afbreekbare vorm van polyethyleen dat een alternatief vormt voor polyethyleentereftalaat (PET). Dit materiaal is onder meer bekend van de PET-flessen waarin bijvoorbeeld frisdranken worden verkocht. De nieuwe fabriek in Delfzijl krijgt een productiecapaciteit van 5 kiloton FDCA.

Avantium is een bedrijf dat zich richt op duurzame chemie. Het bedrijf ontwikkelt hiervoor technologieën op basis van hernieuwbare koolstofbronnen. Deze vormen een alternatief voor chemicaliën en kunststoffen op basis van fossiele grondstoffen. Avantium heeft hiervoor een drietal technologieën ontwikkeld. Deze bevinden zich momenteel in de demonstratiefase.

Het gaat om de volgende technologieën:

  • De YXY planten-naar-plastic-technologie zet plantaardige suikers katalytisch om in een breed scala aan chemicaliën en kunststoffen, waaronder PEF. Deze technologie wordt gedemonstreerd in een proeffabriek in Geleen.
  • De Dawn Technology zet niet-voor-voedsel-bestemde biomassa om in industriële suikers en lignine. Avantium wil hiermee de chemische en metaalindustrie laten overschakelen naar niet-fossiele grondstoffen. De deuren van een DAWN-proefbioraffinaderij opende in 2018 hun deuren.
  • De Ray Technologie zet industriële suikers katalytisch om in plantaardige MEG (mono-ethyleenglycol). Avantium schaalt deze technologie momenteel op. Een demonstratiefabriek in Delfzijl opende in november 2019 zijn deuren.

Investering vanuit Regionaal Consortium

Het Regionaal Consortium – bestaande uit de provincie Groningen, Groningen Seaports, NOM (Agentschap voor investeringen en ontwikkeling in Noord-Nederland), FondsNieuweDoen, Investeringsfonds Groningen en Groeifonds – investeert een bedrag van 30 miljoen euro in de nieuwe FDCA-fabriek die nu is aangekondigd. Avantium Renewable Polymers tekent hiervoor een intentieverklaring met het Regionaal Consortium. Het gaat om een voorwaardelijke financiering. De partijen zien de nieuwe fabriek als een belangrijke stap in de transitie van de chemische industrie van fossiele grondstoffen naar duurzame grondstoffen.

Dit Regionaal Consortium is opgericht om Avantium zowel financieel als operationeel te ondersteunen. In het consortium bundelen lokale instellingen de krachten. Zij hebben een gezamenlijk voorstel gedaan aan Avantium. Het consortium ziet Noord-Nederland als een sterk ecosysteem in Chemport Europa. Dit ecosysteem zorgt voor nieuwe en groeiende bedrijven in circulaire ‘groene’ industrieën. Met de komst van Avantium Renewable Polymers naar Chemie Park Delfzijl wil het consortium het groene chemiecluster verder versterken.

De definitieve financieringsmix wordt in de komende maanden vastgesteld. De bedoeling is dat deze zowel subsidies, aandelen als leningen omvat. Het Regionaal Consortium ondersteunt Avantium bij het zoeken naar aanvullende subsidies en andere financiële instrumenten voor het opstarten van de fabriek.

Overgang naar circulaire economie ondersteunen

“Avantium en Groningen delen de ambitie om de overgang naar een circulaire economie te ondersteunen”, aldus Nienke Homan, gedeputeerde van de provincie Groningen. “De fabriek van Avantium brengt innovatie naar de regio. Tevens creëert de Avantium-fabriek meer dan 60 hooggekwalificeerde banen en worden aanzienlijke indirecte werkgelegenheidskansen geboden. De beslissing van Avantium om de fabriek in Delfzijl te bouwen is een bewijs van het sterke ecosysteem voor groene chemie dat de regio biedt.”

Cas König, CEO van Groningen Seaports: “Avantium past perfect in ons Chemport Europe ecosysteem waar wordt samengewerkt aan een gedeelde ambitie: changing the nature of chemistry. Chemport heeft als doel om de chemische industriecluster voor 2050 volledig klimaatneutraal te laten zijn.”

‘Uitstekende locatie met de juiste infrastructuur’

“Groningen Seaports biedt ons een uitstekende locatie met de juiste infrastructuur. De provincie Groningen loopt voorop in de ontwikkeling van de groene chemie en heeft een uitzonderlijke reputatie in het investeren in technologieën voor een duurzame toekomst”, aldus CEO Tom van Aken van Avantium. “We zijn verheugd dat we weer een belangrijke stap hebben gezet in het financieringsproces van Avantium Renewable Polymers voor haar FDCA-vlaggenschipfabriek. Samen met de PEFerence-subsidie en de eigen investeringen van Avantium liggen we op schema voor de financiering van de FDCA-fabriek, die we voor het einde van 2020 rond willen hebben. We richten ons nu op de voortgang van onze gesprekken met potentiële strategische partners.”

De genoemde PEFerence subsidie is een Horizon 2020-subsidie van 25 miljoen euro die is toegekend aan het PEFerence-consortium. Avantium Renewable Polymers coördineert dit consortium. De subsidie ondersteunt het oprichten van een innovatieve waardeketen voor het gebruik van plantaardige FDCA en PEF.

Naast FDCA is plant-MEG een andere grondstof die cruciaal is voor de productie van PEF.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Subsidiepot voor gebruikte EV’s bijna leeg

Subsidiepot voor gebruikte EV’s bijna leeg

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 16-07-2024
(productnews)
De subsidiepot voor een gebruikte elektrisch personenauto is nagenoeg leeg. Van de 29,4 miljoen euro die beschikbaar was is...
De subsidiepot voor een gebruikte elektrisch personenauto is nagenoeg leeg. Van de 29,4 miljoen euro die beschikbaar was is inmiddels bijna 28,9 miljoen euro toegekend. Daarmee is nog slechts 2%...
Automotive / 16-07-2024
Lees meer

Subsidie voor HySUCCES: onderzoek naar sociaaleconomische impact van waterstof

(productnews)
Het consortium HySUCCESS doet onderzoek naar de sociaaleconomische impact van waterstof. Het heeft hiervoor 12 miljoen euro...
Het consortium HySUCCESS doet onderzoek naar de sociaaleconomische impact van waterstof. Het heeft hiervoor 12 miljoen euro toegekend gekregen van wetenschapsfinancier NWO. Om de transitie naar een waterstofeconomie te faciliteren...
Algemeen / 16-07-2024
Lees meer

Smart Manufacturing Group groeit door overnames van The Grain en PROPOS!

(productnews)
De Smart Manufacturing Group (SMG) wordt met de overnames van The Grain en PROPOS een nogbredere partner voor producerend...
De Smart Manufacturing Group (SMG) wordt met de overnames van The Grain en PROPOS een nogbredere partner voor producerend Nederland en België. Een groep met focus primair gericht op deindustrie....
High tech / 16-07-2024
Lees meer

Nieuwe elektrolyser wekt zelf zonne-energie op voor groene waterstof

(productnews)
Een nieuwe elektrolyser is in staat met behulp van zonne-energie die het apparaat zelf opwekt groene waterstof te...
Een nieuwe elektrolyser is in staat met behulp van zonne-energie die het apparaat zelf opwekt groene waterstof te produceren. Het gaat om een volledig losstaande unit, waarin alle benodigde componenten...
Energie / 16-07-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven