maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 10 januari 2023

Automation Ecosystem van Formlabs maakt 24/7 3D-printen met minimale downtime mogelijk

Formlabs brengt het Automation Ecosystem op de markt. Automation Ecosystem bestaat uit verschillende oplossingen en producten van Formlabs. Samen dringen zij het aantal menselijke handelingen en downtime van 3D-printers terug. Het aanbod maakt 24/7 3D-printen tegen lagere kosten per product mogelijk.

Het Amerikaanse Formlabs is in september 2012 gelanceerd door drie voormalig studenten van het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology (MIT). De studenten bouwden een 3D-printer die onderdelen van industriële en professionele kwaliteit kon printen tegen een betaalbare prijs. Via een Kickstarter-project brachten de oprichters Maxim Lobovsky, David Cranor en Natan Linder de Form 1 op de markt.

Klanten in diverse sectoren

Sindsdien timmert Formlabs stevig aan de weg. Diverse bedrijven zijn klanten bij het Amerikaanse bedrijf. Het gaat daarbij onder meer om grote spelers in medisch onderzoeker, schoenontwerp, de automotivesector en luchtvaartindustrie. Denk echter ook aan entrepreneurs en kleine bedrijven die op maat gemaakte producten creëren met de 3D-printers van Formlabs.

Automation Ecosystem

Nu kondigt het bedrijf het Automation Ecosystem aan. Hiermee wil Formlabs de transitie voor gebruikers die hun 3D-printproces opschalen van één naar meerdere printers vereenvoudigen en beheercomplexiteit die hierdoor dreigt te ontstaan tegengaan. Zo kunnen gebruikers met behulp van het Automation Ecosystem een vloot van 3D-printers beheren. Dit kunnen printers zijn die in meerdere materialen printen en door meerdere gebruikers ingezet worden.

Met het Automation Ecosystem wil Formlabs een ecosysteem creëren waarin printers 24/7 kunnen printen met een minimale downtime. Dit maakt continue productie mogelijk. In de praktijk betekent dit dat gebruikers meerdere prints kunnen klaarzetten om bijvoorbeeld gedurende de nacht of in een weekend te printen.

Productiviteit verdrievoudigen

Indien klanten het Automation Ecosystem combineren met 3D-printers van het bedrijf, kunnen zij hiermee volgens formlabs hun productiviteit verdrievoudigen. Tegelijkertijd besparen klanten volgens Formlabs tot 80% op de arbeidskosten. Ook kunnen zij componenten produceren tegen 40% lagere kosten en het gebruik van verpakkingsmateriaal met 96% terugdringen.

Het Automation Ecosystem bestaat uit verschillende onderdelen. Form Auto maakt 24/7 3D-printen via een geautomatiseerd proces mogelijk. De oplossing verwijdert onder meer onderdelen nadat een print is afgerond. Dit zonder dat hiervoor menselijke handelingen vereist zijn. Form Auto maakt hierbij gebruik van de zogeheten Quick Release Technology, die door Formlabs is ontwikkeld. Het start vervolgens automatisch de volgende print die in de wachtrij klaarstaat. Form Auto is een hardwarematige toevoeging aan de 3D-printers van Formlabs. De hardware is geschikt voor de Form 3 en Form 3+ 3D-printers.

Fleet Control

Een ander component is Fleet Control. Dit is een oplossing die het beheer van een vloot 3D-printers vereenvoudigt. Het optimaliseert de workflow, met als doel het maximaliseren van de productiviteit van de vloot. De suite omvat onder meer een dashboard en de PreForm-software. Beide zijn voorzien van nieuwe functionaliteiten. Denk hierbij aan een gecentraliseerde beheerfunctie voor wachtrijen met printopdrachten. Ook wijst de software automatisch opdrachten toe aan beschikbare printers. Fleet Control helpt zo bij het optimaliseren van de prestaties en efficiëntie van printers. Fleet Control is compatibel met Form 3+, Form 3B+, Form 3L en Form 3BL 3D-printers.

Het High Volume Resin System vergroot de capaciteit voor hars, ook vaak aangeduid als resin. Dit systeem kan tot vijf liter resin bevatten. Dit is vijf keer zoveel als een standaard cartridge. Gebruikers kunnen dankzij deze grotere capaciteit meer onderdelen creëren, zonder dat het vervangen van cartridges voor oponthoud zorgt. Het High Volume Resin System is voorzien van een speciale pomp die zorgt voor een consistente afgifte van resin. Het systeem is geschikt voor de Form 3+, Form 3B+. Form 3L en Form 3BL. 

Minder handelingen en lagere kosten

Op zijn website vergelijkt Formlabs 3D-printen met en zonder het Automation Ecosystem bij het 3D-printen van duizend roterende armen in drie dagen tijd. Zonder Automation Ecosystem zijn hier volgens Formlabs 28 printers en twaalf wisselingen van cartridges voor nodig. Het printen van de onderdelen kost 3,93 dollar per stuk. De inzet van het Automation Ecosystem reduceert dit tot tien printers, twee wisselingen van cartridges en een prijs per product van 2,81 dollar.

“Het Formlabs Automation Ecosystem is een naadloze oplossing voor het verhogen van de productie met 3D-printerparken. We blijven hierbij trouw aan het gebruiksgemak van alle Formlabs-producten zodat iedereen alles kan maken. Met deze oplossingen kunnen bedrijven zoals tandtechnische laboratoria, servicebureaus en interne werkplaatsen de productie opvoeren zonder hogere arbeidsvereisten of dure kapitaalinvesteringen. Dit maakt 3D-printen voor productie kosteneffectiever. Formlabs-gebruikers bereikten onlangs een belangrijke mijlpaal met meer dan honderd miljoen onderdelen die op onze 3D-printers zijn geprint. Door dit ecosysteem toe te voegen vergroot Formlabs de capaciteit, zodat gebruikers verdere 3D-printinnovaties kunnen leveren”, zegt Formlabs Chief Product Officer Dávid Lakatos.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Formlabs

Deel dit artikel

Meer nieuws

Topsectoren vragen kabinet om investering in beta-technisch onderwijs

(productnews)
De Nederlandse economie en welvaart komt in geding door geplande bezuinigingen op het Nationaal Groeifonds én onderwijs en...
De Nederlandse economie en welvaart komt in geding door geplande bezuinigingen op het Nationaal Groeifonds én onderwijs en onderzoek, waarschuwen een breed scala aan industriepartijen. Zij roepen het nieuwe kabinet...
Algemeen / 18-06-2024
Lees meer

Europese importheffingen tot 48,1 procent op Chinese EV’s

Europese importheffingen tot 48,1 procent op Chinese EV’s

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 17-06-2024
(productnews)
De Europese Commissie voert vanaf 4 juli importheffingen in op elektrische auto’s die uit China worden geïmporteerd....
De Europese Commissie voert vanaf 4 juli importheffingen in op elektrische auto’s die uit China worden geïmporteerd. De tarieven variëren per merk en kunnen oplopen tot 38,1 procent. Deze komen...
Automotive / 17-06-2024
Lees meer

Oase van rust in Jutland

Oase van rust in Jutland

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 17-06-2024
(productnews)
Verscholen tussen de schilderachtige heuvels van Jutland (Denemarken) staat het Heatherhill Beach House. Deze laat fraai...
Verscholen tussen de schilderachtige heuvels van Jutland (Denemarken) staat het Heatherhill Beach House. Deze laat fraai zien hoe design en natuur perfect op elkaar aan kunnen sluiten. Het vakantiehuis, ontworpen...
Bouw & Constructie / 17-06-2024
Lees meer

Nederlandse industrie investeert naar verwachting 30 procent meer

(productnews)
De Nederlandse industrie verwacht dit jaar ongeveer 30% meer te investeren in materiële vaste activa dan afgelopen jaar. De...
De Nederlandse industrie verwacht dit jaar ongeveer 30% meer te investeren in materiële vaste activa dan afgelopen jaar. De stijging is onder meer toe te schrijven aan investeringen die al...
Algemeen / 17-06-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven