Het coronavirus houdt Nederland en de rest van de wereld momenteel in zijn greep. Verschillende partijen zetten 3D-printen in in de strijd tegen het virus. We zetten enkele voorbeelden op een rijtje.
Massimo Temporelli, oprichter van het Milaanse The FabLab, schoot afgelopen week een ziekenhuis in het Italiaanse Brescia te hulp. Het ziekenhuis kampte met een tekort aan ventielen voor venturimaskers voor de beademing van patiënten.
Temporelli schakelde het eveneens Italiaanse bedrijf Isinnova aan. Isinnova-CEO Cristian Fracassi bracht een 3D-printer naar het ziekenhuis in Brescia. Binnen drie uur wist het tweetal een prototype ventiel te ontwerpen en printen. Zeker tien patiënten van het ziekenhuizen maken gebruik van de 3D-geprinte ventielen. Ook het lokale bedrijf Lonati is naar verluid inmiddels aan de slag gegaan met het printen van de ventielen.
Door de pandemie is een enorme vraag ontstaan naar gezichtsmaskers. De maskers zijn van cruciaal belang om zorgverleners te beschermen tijdens de behandeling van coronapatiënten. Ook in Nederland is de vraag groot en roepen zorgverleners andere sectoren op mondkapjes te doneren.
Het Open Source Mask project kan wellicht uitkomst bieden. Dit 3D-printbare mondkapje kan voorzien worden van een wegwerpfilter. Een reeks Italiaanse ontwerpers maken hun ontwerp voor het mondkapje gratis online beschikbaar. Het project kent geen winstoogmerk. Gebruikers met een eigen printer kunnen de mondkapjes dan ook gratis zelf printen. Wie geen printer heeft kan deze door een externe partij laten printen.
Meer informatie is hier beschikbaar. De website is op het moment van schrijven offline wegens onderhoud.
Het Belgische Materialise kondigde maandag 16 maart een 3D-printbare deuropener aan. Deze deuropener is aan een deurklink te bevestigen en vereenvoudigt het openen van deuren met de onderarm. Dit voorkomt huidcontact met de klink en moet daarmee de verspreiding van het coronavirus tegengaan.
Materialise stelt het ontwerp van de deuropener gratis beschikbaar. Gebruikers met een 3D-printer kunnen de deuropener dan ook zelf printen. Wie niet over een 3D-printer beschikt kan deze ook online bestellen via de i.materialise portal, waar een set van twee deuropeners 40 euro kost.
China zette in februari al 3D-geprinte verblijven in als quarantaineruimtes. De verblijven zijn medio februari door het Chinese Yingchuang Construction Technology geprint en gedoneerd aan het ziekenhuis in Xianning in de zwaar door het coronavirus getroffen Chinese provincie Hubei.
De verblijven zijn 10 vierkante meter groot en 2,8 meter hoog. De ruimtes zijn voorzien van een slaapkamer en badkamer. Ook zijn de 3D-geprinte verblijven aardbevingsbestendig en geïsoleerd.
Auteur: Wouter Hoeffnagel