maart 2022 - Jaarbeurs
High tech / 08 oktober 2020

2,7 miljoen industriële robots actief wereldwijd

2,7 miljoen industriële robots zijn wereldwijd actief in fabrieken. Dit is 12% meer dan een jaar geleden. In totaal zijn 373.000 nieuwe industriële robots verscheept in 2019. Dit is 12% lager dan in 2018, maar nog altijd de op twee na hoogste verkoopcijfers ooit.

Dit blijkt uit gegevens van de International Federation of Robotics (IFR). “De hoeveelheid industriële robots die in fabrieken wereldwijd actief zijn is het hoogste ooit”, zegt Milton Guerry, President van de IFR. “Gedreven door het succes van smart productie en automatisering komt dit neer op een wereldwijde groei van 85% in een periode van vijf jaar (2014-2019). De recente krimp van de verkoopcijfers met 12% reflecteert moeilijke tijden in twee belangrijke klantsegmenten: de automotive- en elektronica-industrie.

Impact van COVID-19 nog onduidelijk

Guerry wijst er ook op dat de impact van de COVID-19 pandemie op de wereldwijde economie nog niet volledig duidelijk is. “De overige maanden in 2020 worden vormgegeven door het omarmen van de ‘nieuwe normaal’. Robotfabrikanten passen zich aan aan de vraag naar nieuwe toepassingen en ontwikkelen oplossingen. Een grote stimulans voor omvangrijke orders ontbreekt waarschijnlijk dit jaar.

China kan een uitzondering zijn, aangezien het coronavirus in december 2019 als eerste is geïdentificeerd in de Chinese stad Wuhan en het land in het tweede kwartaal al aan herstel is begonnen. Andere economieën rapporten zich momenteel op dat omslagpunt te bevinden. Het duurt echter enkele maanden voordat dit zich vertaalt in automatiseringsprojecten en vraag naar robots. 2021 brengt herstel, maar het duurt tot 2022 of 2023 voordat het niveau van voor de crisis hebben bereikt.”

Azië blijft de belangrijke afzetmarkt

Azië is ook dit jaar de grootste afzetmarkt voor industriële robots. China is de grootste afnemer; het land had eind 2019 ongeveer 783.000 industriële robots in gebruik. Dit is zo’n 21% meer dan in 2018. Japan is binnen Azië de tweede afzetmarkt met 355.000 units (+12%). India volgt met 26.300 units, wat 15% meer is dan in 2018. In vijf jaar tijd is de hoeveelheid industriële robots in Indiase fabrieken verdubbeld.

Azië is goed voor ongeveer tweederde van het totaal aantal nieuw geïnstalleerde industriële robots wereldwijd. Bijna 140.500 nieuwe robots zijn in China in gebruik genomen, wat minder is dan in 2018 en 2017. Desondanks gaat het om een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden. Zo zijn in 2014 in China 57.000 industriële robots in gebruik genomen.

71% van alle industriële robots die in China in gebruik zijn genomen zijn afkomstig van buitenlandse fabrikanten, terwijl de overige 29% door Chinese bedrijven is geproduceerd. Chinese fabrikanten richten zich vooralsnog voornamelijk op de Chinese markt. Bepaalde sectoren vertrouwen hierbij meer op buitenlandse partijen dan anderen. Zo leveren buitenlandse fabrikanten ongeveer 29% van hun robots aan de Chinese automotive-industrie, terwijl dit percentage onder Chinese fabrikanten op 12% ligt.

580.000 robots actief in Europa

In Europa waren in 2019 in totaal 580.000 industriële robots actief, een stijging van 7% ten opzichte van 2018. Duitsland is de belangrijkste Europese afzetmarkt; het land heeft ongeveer 221.500 units in gebruik. Dit is ongeveer drie keer zoveel als Italië (74.400 units), vijf keer zoveel als Frankrijk (42.000 stuks) en tien keer zoveel als het Verenigd Koninkrijk (21.700 units).

Als we specifiek naar Nederland kijken blijkt dat de verkoop van industriële robots in 2019 met 8% is gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Deze stijging was nog groter in Frankrijk (15%) en Italië (13%). In Duitsland is de verkoop juist met 23% gedaald tot 20.500 units. In het Verenigd Koninkrijk nam de verkoop met 16% af.

Amerikaanse markt

Als we kijken naar de Amerikaanse markt zijn de Verenigde Staten (VS) de grootste afzetmarkt met 293.200 units. Dit is een stijging van 7%. Mexico volgt met 40.300 units en een stijging van 11%. In Canada zijn 28.600 industriële robots in gebruik, wat 2% meer is dan in 2018.

Het aantal nieuw geïnstalleerde industriële robots is in 2019 met 17% gedaald ten opzichte van 2018. In totaal zijn 33.300 units verscheept, wat het op één na hoogste verkoopcijfer ooit is. De meeste robots in de VS worden geïmporteerd uit Japan of Europa. Mexicaanse bedrijven schaffen eveneens minder industriële robots aan; de verkoop is hier met 20% gedaald tot 4.600 stuks. De Canadese verkopen stegen juist met 1% tot 3.600 units.

Zuid-Amerika

In Zuid-Amerika is Brazilië de grootste gebruiker van industriële robots met ongeveer 15.300 geïnstalleerde units. Dit is een stijging van 8% ten opzichte van 2018. De verkoop daalde met 17% tot ongeveer 1.800 robots, wat nog altijd hoger is dan het record dat in 2018 werd gevestigd.

Naast industriële robots zijn ook collaboratieve robots beschikbaar. Deze robots zijn in staat veilig samen te werken met de mens. Zo detecteren veel collaboratieve robots de aanwezigheid van mensen en passen hun gedrag hierop aan om letsel te voorkomen. Een veiligheidskooi is hierdoor in veel gevallen niet nodig. Het gebruik van collaboratieve robots is in 2019 met 11% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Steeds meer partijen bieden collaboratieve robots aan op de markt en steeds bredere toepassingen zijn beschikbaar. Van de in totaal 373.000 industriële robots die in 2019 zijn verkocht was 4,8% een collaboratieve robot. Hoewel de markt snel groeit, stelt de IFR wel dat de markt nog onvolwassen is.

Productie moderniseren en digitaliseren

COVID-19 heeft een sterke impact op marktontwikkelingen in 2020. Het biedt volgens de IFR ook de kans de productie in het herstelproces te moderniseren en digitaliseren. De voordelen van het toenemende gebruik van robots blijven echter hetzelfde: een snelle productie en het leveren van op maat gemaakte producten tegen competitieve prijzen zijn de belangrijkste incentives. Automatisering stelt fabrikanten in staat producten in ontwikkelde landen te ontwikkelen, zonder in te leveren op kostenefficiëntie.

Alle cijfers van de IFR zijn verzameld in het rapport World Robotics 2020 Industrial Robots, dat via de website van IFR te koop is.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Onderzoek naar toegang Europese fabrikanten medische apparatuur tot Chinese markt

(productnews)
De Europese Commissie (EC) start een onderzoek naar de toegang van Europese spelers op het gebied van medische apparatuur...
De Europese Commissie (EC) start een onderzoek naar de toegang van Europese spelers op het gebied van medische apparatuur tot de Chinese markt. Daarbij wordt onderzocht in hoeverre China hierbij...
Medisch & Zorg / 24-04-2024
Lees meer

Deep Robotics deelt video van robot die altijd op zijn pootjes terecht komt

(productnews)
Het Chinese Deep Robotics deelt een video van een nieuwe robot. Net als Spot van Boston Dynamics komt de robot altijd weer...
Het Chinese Deep Robotics deelt een video van een nieuwe robot. Net als Spot van Boston Dynamics komt de robot altijd weer op zijn pootjes terecht, ongeacht de val die...
High tech / 23-04-2024
Lees meer

Thermo-elektrische generatoren halen elektriciteit uit een kopje (warme) koffie

(productnews)
Zogeheten thermo-elektrische generatoren zetten omgevingswarmte om in elektriciteit. Ze kunnen worden gebruikt om stroom te...
Zogeheten thermo-elektrische generatoren zetten omgevingswarmte om in elektriciteit. Ze kunnen worden gebruikt om stroom te leveren aan een breed gamma van toepassingen. Van draagbare toestellen en sensoren tot afgelegen elektronicasystemen...
Energie / 22-04-2024
Lees meer

Onderzoek: Interesse in elektrisch rijden daalt

Onderzoek: Interesse in elektrisch rijden daalt

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 22-04-2024
(productnews)
De interesse in elektrisch rijden neemt af. Diverse factoren maken Nederlanders terughoudender met de overstap op elektrisch...
De interesse in elektrisch rijden neemt af. Diverse factoren maken Nederlanders terughoudender met de overstap op elektrisch rijden. Denk hierbij aan de relatieve hoge aanschafprijs van elektrische voertuigen (EV’s), maar...
Automotive / 22-04-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven