Heupairbag slaat automatisch alarm na een val

Leesduur: +/- 3 min.
De nieuwe heupairbag van Wolk slaat automatisch alarm indien een oudere valt. De eerste contactpersoon die gekoppeld is aan de Wolk-app ontvangt in dit geval automatisch een alarm, waarbij zowel tijdstip als locatie van de val worden gemeld.
De Wolk+ (bron foto: Wolk)

Jaarlijks breken in Nederland ruim 24.000 senioren hun heup. Zij zijn niet altijd in staat snel hulp in te schakelen; door hun heupbreuk kunnen zijn soms niet alarm slaan. Daarnaast kan de helft van de senioren die hun heup breekt niet meer terug naar huis. 

Langer veilig zelfstandig thuis

De heupairbag van het bedrijf Wolk is bedoeld om ouderen in staat te stellen langer veilig zelfstandig thuis te laten wonen. De airbag heet Wolk+ en is ontwikkeld in samenwerking met de afdeling Robotica van de TU Delft. 

Mendes Hogestyn, medeoprichter Wolk: "We zijn in gesprek gegaan met ouderen en hun dierbaren om hun zorgen echt goed te begrijpen. Hieruit kwam naar voren dat, naast de angst voor een heupfractuur, de zorg ‘wat als mijn moeder valt, niet meer in staat is om op te staan en geen alarm kan slaan?’ erg groot is. Met dit inzicht zijn we aan de slag gegaan met een heupairbag met een automatische alarmeringsfunctie."

Met de nieuwe functie van de Wolk+ wil het bedrijf de omgeving van de senioren gemoedsrust en vertrouwen geven. Zij hebben dankzij de airbag de zekerheid dat zij bij een val direct gealarmeerd worden. Dragers kunnen via de app ook handmatig alarm slaan.

Meer zekerheid

Naast behoefte aan een alarmeringsfunctie is echter ook bewegingsvrijheid een belangrijk aandachtspunt, blijkt uit de inventarisatie van Wolk. Zo is de helft van alle zelfstandig wonende ouderen wel eens onzeker ter been. Niet alleen beperkt deze onzekerheid hen in hun dagelijks activiteiten, ook draagt dit bij aan een groter valrisico. Met de heupairbag wil Wolk ouderen het vertrouwen geven 'zelfstandiger en vrijer te leven'.

De heupairbag is voorzien van een valdetectiesysteem ontwikkeld door ingenieur van de TU Delft. Dit systeem maakt gebruik van sensoren en meet per seconde 500 keer de bewegingen van de gebruiker. Deze metingen worden geanalyseerd met behulp van een algoritme, dat in staat is een val te onderscheiden van andere bewegingen. Indien een val wordt gedetecteerd, wordt automatisch een airbag opgeblazen rond de heup om de val te verzachten. De Wolk+ en het ingebouwde valdetectiesysteem zijn ook geschikt voor gebruik op de fiets en e-bike. 

Herbruikbaar

De Wolk is herbruikbaar. De airbag is voorzien van een patroon dat de airbag opblaast. Na een val moet dit patroon worden vervangen. Zodra de airbag is voorzien van een nieuw patroon biedt deze weer volledige bescherming.

tanteLouise maakt sinds april 2018 gebruik van de Wolk heupairbags. Een vijftigtal exemplaren worden ingezet om de meest kwetsbare cliënten van de ouderenzorgorganisatie te beschermen. Geen van de cliënten die de heupairbag droeg heeft een fractuur opgelopen. "Wij zijn heel blij met het resultaat. Het aantal heup-, bekken-, en beenfracturen is in een jaar tijd met 46% afgenomen ten opzichte van het jaar voordat Wolk werd ingezet. Dat is echt een opvallend verschil", licht Jan-Kees van Wijnen, directeur Zorg bij stichting tanteLouise, toe. 

'Veelbelovend'

Prof. dr. Gerard Jan Blauw,hoogleraar interne (ouderen)geneeskunde aan de Universiteit Leiden, noemt de resultaten veelbelovend. "Van de eerste 100 ouderen die op hun heup zijn gevallen met deze airbag heeft niemand een heup gebroken. Bovendien dragen de gebruikers de Wolk trouw, wat een enorme verbetering is ten opzichte van traditionele heupbescherming."

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond