Fraaie combinatie van park en waterzuiveringsinstallatie

Leesduur: +/- 2 min.
Van de hand van Henning Larsen Architecten komt een waterzuiveringsinstallatie in Solrødgård die niet alleen als zuiveringsinstallatie maar sinds kort ook als openbaar park functioneert. Hier worden bezoekers geïnformeerd over verstandig watergebruik.
Park en zuiveringsinstallatie in een

In Solrødgård functioneert de waterzuiveringsinstallatie tevens als openbaar park.

Bron: Henning Larsen Architecten

De waterzuiveringsinstallatie Solrødgård bedient de stad Hillerød in het noorden van Seeland (Denemarken) en omvat een recyclingcentrum, een afvalwaterzuiveringsinstallatie en kantoren. Het project, met een gevel van glas en Cortenstaal, is ingebed in het landschap en is  bedekt met een groot groen dak met meanderende paden. Het groene dak stelt bezoekers in staat om over de paden te wandelen en door de dakramen te kijken. Zo kunnen bezoekers zien hoe een waterzuiveringsinstallatie werkt. Het idee is dat het publiek meer betrokken raakt bij het waterverbruik van de gemeenschap.

De waterzuiveringsinstallatie is opgesplitst in twee delen door een centraal pad, waardoor ruimte ontstaat voor een kleine kreek. Dit water wordt op natuurlijke wijze gezuiverd met gebladerte, als contrast met het industriële proces in de zuiveringsinstallatie. De twee delen worden verbonden door een stalen brug. Verder zijn er in het park wandelpaden, een uitkijktoren en een rustplaats voor lokale vleermuizen.

Vanaf de paden op het dak heeft de bezoeker uitzicht over de rest van het park. Het centrale pad is echter de plek waar bezoekers echt een idee krijgen hoe de waterkringloop van hun gemeenschap werkt. Het is niet de eerste keer dat in Denemarken een openbare functie wordt gecombineerd met vrijetijdbesteding door het publiek. Het bedrijf BIG (Bjarke Ingels Group) levert met het ‘Amager Resource Center’ binnenkort een energiecentrale op die ook dienst zal gaan doen skihelling.

Het grootste deel van de waterzuiveringsinstallatie Solrødgård werd in 2017 voltooid. Het groene dak en de overige groenvoorzieningen zijn pas recent toegevoegd. Het project maakt deel uit van omvangrijke Solrødgård klimaat- en milieupark.

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond