Formlabs verlaagt kosten per onderdeel bij additieve productie

Leesduur: +/- 2 min.
Formlabs introduceert een tweetal nieuwe 3D-printers. Het gaat om de Fuse 1 3D-printer op basis van selective laser sintering (SLS) technologie en het geautomatiseerde 3D-printsysteem Form Cell op basis van stereolithografie. Met de printers wil Formlabs de kosten per onderdeel van additieve productie terugdringen.
De Form Cell van Formlabs (bron: Formlabs)

De grootste beperking van additieve productie is volgens Formlabs momenteel de kosten per geprint product. Doordat deze kosten relatief hoog zijn, is het op grote schaal 3D-printen van producten niet kostenefficiënt. Hier speelt Formlabs op in met zijn nieuwe 3D-printers. 

Fuse 1

De Fuse 1 is een 3D-printer op basis van SLS, een technologie die al lange tijd in de maakindustrie wordt gebruikt om prototypes te maken. Voorheen was de technologie echter alleen toegankelijk voor gespecialiseerde bedrijven, terwijl de Fuse 1 SLS nu ook binnen handbereik brengt van andere organisaties. 

SLS is een technologie waarbij wordt geprint met behulp van een poeder. Dit poeder wordt op het printbed verspreid, waarna deze met behulp van een laser wordt omgezet in nylon. Dit materiaal is niet alleen sterk, maar ook relatief goedkoop. Het poeder ondersteunt daarnaast het object dat wordt geprint, wat het mogelijk maakt complexe objecten te printen zonder deze te hoeven ondersteunen met geprinte ondersteuning. 

Form Cell

Daarnaast lanceert Formlabs de Form Cell, een oplossing waarmee het bedrijf additieve productie in belangrijke mate wil automatiseren. Het systeem is gebaseerd op de Form 2, een 3D-printer op basis van stereolithografie. Bij deze technologie wordt een vloeibare kunsthars gebruikt, die per laag wordt verhard. Door deze lagen op elkaar te stapelen wordt een 3D-model gecreëerd. 

De Form Cell bestaat uit meerdere Form 2 printers, die naast elkaar zijn gepositioneerd. Gebruikers kunnen met behulp van meegeleverde software een printschema opstellen, wat het mogelijk maakt per printer meerdere printopdrachten achter elkaar in te plannen. Een portaalrobot verwijdert geprinte objecten geautomatiseerd uit de verschillende printers, zodat de printers aan hun volgende printopdracht kunnen beginnen. Dit maakt het mogelijk de Form Cell langere tijd volledig autonoom te laten opereren. 

Met de Form Cell wil Formlabs naar eigen zeggen dure werknemers van bedrijven vrijmaken voor meer creatieve taken, door repetitieve taken uit handen te nemen. Formlabs stelt dat deze werknemers door hun creativiteit te gebruiken van grotere toegevoegde waarde kunnen leveren dan bij het uitvoeren van repetitieve taken.

Beschikbaarheid

De Fuse 1 is beschikbaar vanaf zo’n 12.000 euro en kan per direct in de pre-order worden besteld. Naar verwachting worden de eerste units tegen het eind van 2017 verscheept naar klanten. De Form Cell wordt op maat ontwikkeld voor klanten, waardoor de prijs afhankelijk is van de specifieke wensen van een bedrijf. De Form 2, waarvan meerdere exemplaren in de Form Cell zijn verwerkt, is leverbaar vanaf ongeveer 4.000 euro.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Bron: Formlabs
Bron foto: Formlabs

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond