maart 2022 - Jaarbeurs
Energie / 12 maart 2024

LeydenJar bouwt eerste accufabriek in Eindhoven

Het Nederlandse LeydenJar Technologies gaat zijn eerste accufabriek bouwen. De fabriek komt te staan op het Eindhovense bedrijvenpark Strijp-T. De eerste accu’s moeten in 2026 van de productieband rollen.

LeydenJar is een Nederland bedrijf dat accu’s ontwikkelt die aanzienlijk meer energie kunnen bevatten dan accu’s die op dit moment beschikbaar zijn. Het bedrijf is in 2016 opgericht en werkt sindsdien aan een anode op basis van silicium, een belangrijk component van een accu. Silicium kan aanzienlijk meer energie opslaan dan grafiet, dat tot nu toe veel in accu’s wordt gebruikt.

Opzwellen van silicium tegengaan

Een belangrijke uitdaging bij het gebruik van siliciumanodes is het feit dat silicium opzwelt tijdens de lithiëring. Dit betekent in de praktijk dat slechts een klein deel van moderne anodes uit silicium bestaat. Ook de positieve impact op de energiedichtheid is hierdoor beperkt.

LeydenJar pakt deze uitdaging aan door het gebruik van een poreuze en flexibele siliciumanode. Deze gedraagt zich als een soort spons, en mitigeert hiermee de zwelling die optreedt tijdens de lithiëring. Dit maakt het mogelijk meer silicium te gebruiken, en zo de energiedichtheid meer te vergroten.

50 tot 70% meer energie

De accu’s waar LeydenJar aan werkt kunnen hierdoor 50 tot 70% meer energie opslaan dan conventionele lithium-ion accu’s. Dit kan in diverse toepassingen winst opleveren. Zo is het enerzijds mogelijk de accuduur van toepassingen te vergroten. Anderzijds is het mogelijk accu’s te ontwikkelen met een lager gewicht zonder in te leveren op accuduur.

Initieel richt LeydenJar zich met zijn accu’s op toepassingen in consumentenelektronica. Denk daarbij aan laptops, smartphones, wearables en drones. Op termijn wil het bedrijf ook accu’s voor elektrische voertuigen produceren.

Minder impact op het milieu

LeydenJar wijst onder meer op de milieu-impact van accuproductie. Het gebruik van silicium vermindert deze impact tot 85% in verhouding met conventionele anodes op basis van grafiet.

Het Eindhovense bedrijf vestigt zich in het 270 meter hoge TX-gebouw op Strijp-T. Het gaat om een voormalige productielocatie van Philips. GEVA Vastgoed renoveert het pand momenteel.

PlantOne

De fabriek gaat PlantOne heten en moet in 2026 zijn deuren openen. Het krijgt een jaarlijkse productiecapaciteit van 70 MWu aan silicium anodefolie. Dit is volgens het bedrijf voldoende voor de productie van vier miljoen accu’s voor smartphones. In de fabriek maakt LeydenJar gebruik van zelfontwikkelde productietools.

De bouw van de fabriek komt niet onverwacht. Het bedrijf haalde in december 2022 al 30 miljoen euro aan financiering op bij de European Investment Bank (EIB) voor het project.

Synergie

“De dynamische omgeving van Eindhoven bevordert de synergie tussen universiteiten, onderzoeksinstituten en industriële bedrijven, waarvan wij in onze huidige groeifase kunnen profiteren”, licht CEO Christian Rood van LeydenJar toe.

Paul van Nunen, directeur van Brainport Eindhoven: “Dit is een belangrijke stap voor de ambities van het Nederlandse batterij-ecosysteem. Bedrijven en organisaties op landelijke schaal profiteren van unieke competenties die in Brainport zijn geclusterd en die ons land in staat stellen tot het ontwikkelen van de volgende generatie batterijen en de productieprocessen die daarvoor nodig zijn.”

Rood voegt toe: “Toen ik dit bedrijf oprichtte, was het mijn droom om siliciumanodes in alle batterijtoepassingen te hebben voor het versnellen van de transitie naar groene energie. PlantOne is een belangrijke stap in de richting van het gebruik van onze siliciumanodes in consumentenelektronica en we voorzien groei in de markt voor elektrische voertuigen in de toekomst.”

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Dean Simone via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

Europees Parlement geeft groen licht voor European Health Data Space

(PARTNER NIEUWS)
Medisch & Zorg / 15-05-2024
(productnews)
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een...
Het Europees Parlement stemt in met een verordening die de European Health Data Space (EHDS) mogelijk maakt. Dit is een belangrijke stap richting de invoering van de Europese sector- en...
Medisch & Zorg / 15-05-2024
Lees meer

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

Demonstranten dreigen nieuwe acties tegen Duitse Tesla-fabriek

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 14-05-2024
(productnews)
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week...
Het rommelt opnieuw rond de fabriek van Tesla in de buurt van het Duitse Berlijn. Activisten probeerden eind vorige week opnieuw de fabriek binnen te dringen. Ook dreigen zij met...
Automotive / 14-05-2024
Lees meer

Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s

Eerste waterstofgenerator voor het snelladen van EV’s

(PARTNER NIEUWS)
Automotive / 13-05-2024
(productnews)
Clean City en technologiepartners HyMove en Venema hebben de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele,...
Clean City en technologiepartners HyMove en Venema hebben de ‘GameChanger 1’ gepresenteerd. Het is de eerste mobiele, off-grid stroomgenerator met een waterstof brandstofcel voor het snelladen van elektrische voertuigen. Met...
Automotive / 13-05-2024
Lees meer

124,9 miljoen euro subsidie voor 50 MW elektrolyse-installatie in Eemshaven

(productnews)
RWE ontvangt een subsidie van 124,9 miljoen euro voor Eemshydrogen. Als onderdeel van dit project wil RWE een...
RWE ontvangt een subsidie van 124,9 miljoen euro voor Eemshydrogen. Als onderdeel van dit project wil RWE een elektrolyse-installatie van 50 megawatt bouwen voor de productie van groene waterstof. De...
Energie / 13-05-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven