maart 2022 - Jaarbeurs
Energie / 23 oktober 2023

Eerbeekse XINTC haalt financiering op voor opschalen van productie elektrolysers

Het Eerbeekse XINTC haalt nieuwe financiering op bij investeerders. Het bedrijf wil het geld gebruiken voor het verder opschalen van de productie van zijn elektrolysers voor de productie van groene waterstof.

XINTC ontwikkelt en bouwt schaalbare en modulaire elektrolysers gericht op de productie van groene waterstof. Waterstof is groen indien bij de productie hiervan gebruik is gemaakt van duurzame energie.

Water in waterstof- en zuurstofgas splitsen

Elektrolyse is een proces dat met behulp van elektriciteit water splitst in waterstofgas en zuurstofgas. Hierbij worden twee elektroden in het water gedompeld: een kathode en een anode. Een elektrische spanning tussen deze twee elektroden zorgen dat positief geladen deeltjes naar de kathode bewegen, terwijl negatief geladen deeltjes juist naar de anode bewegen. Dit maakt het mogelijk waterstofgas en zuurstofgas van elkaar te scheiden.

Nederland zet al langer in op de productie en het gebruik van waterstof. Een belangrijke uitdaging hierbij is de duurzame productie van waterstof. XINTC wil hieraan een bijdrage leveren en richt zich voornamelijk op de productie van groene waterstof met behulp van zonne- en windenergie. Tegelijkertijd kan de elektrolyser indien nodig echter ook draaien op reguliere elektriciteit aangeleverd via het elektriciteitsnet, en zo grijze waterstof produceren.

Afgestemd op het gebruik van zonne- en windenergie

De elektrolyser van XINTC wijkt af van veel andere varianten. Zo is het apparaat geheel uit kunststof vervaardigd en bevat deze geen kritische materialen. Ook is het ontwerp van de elektrolyser afgestemd op het ‘dynamische karakter’ van zonne- en windenergie.

Het gaat om een zogeheten ‘multi-core’ elektrolyser. Dit betekent in de praktijk dat meerdere gasmodules onderling samenwerken. Het doel hierbij is de omzetting van elektrische stroom naar waterstofmoleculen zo efficiënt en duurzaam mogelijk te laten verlopen.

Schaalbaar

Met zijn modulaire aanpak wil XINTC een oplossing bieden die meegroeit met bedrijven. Zo kunnen partijen relatief klein beginnen en hun waterstofproductie opschalen indien de vraag stijgt. Doordat het bedrijf werkt met gestandaardiseerde elektrolysemodules is het mogelijk de capaciteit stapsgewijs te vergroten; iedere module levert een capaciteit van 5 tot 6 kW. Zo is de waterstofproductie op ieder gewenst moment schaalbaar.

XINTC meldt dat de elektrolyser dankzij het gebruik van technische kunststoffen en een geavanceerde assemblagetechniek vloeistof- en gasdicht is, wat de veiligheid van de unit vergroot. Daarnaast is iedere elektrolyser voorzien van een Module Management Control, die procesbeheer- en monitoring optimaliseert. Deze beheermodule zorgt dat de elektrolyser altijd optimaal efficiënt presteert, ongeacht de werklast.

Wilko van Kampen, CEO van XINTC, licht toe: “Bij een fluctuerende stroomtoevoer zorgt slimme software ervoor dat de productie van waterstof altijd onder de meest gunstige systeemcondities gebeurt. Feitelijk ‘danst’ de elektrolyser mee met de wisselende stroomaanvoer. Verder kan de capaciteit van de elektrolyser eenvoudig worden uitgebreid door extra systeemmodules bij te plaatsen. Maar ook de gaszuiverheid, de stroombron en de uitgangsdruk zijn altijd aan te passen door te extra systeemcomponenten bij te schakelen. Alle onderdelen van de XINTC elektrolyser zijn gestandaardiseerde componenten waarmee je een installatie kunt samenstellen die precies aan de eisen van de klant voldoet; het zijn net LEGO-blokken.”

Waterstof decentraal produceren

“Met onze systemen produceer je decentraal waterstof, in tegenstelling tot de bestaande elektrolysers die veelal waterstof produceren op een centrale plaats en voor hun prestatie afhankelijk zijn van een constante energietoevoer”, aldus Van Kampen.

Diverse partijen investeren in XINTC. Het gaat daarbij onder meer om ION+2, een fonds gericht op innovatieve ondernemers in de provincies Gelderland en Overijssel. De middelen van het ION+2-fonds zijn afkomstig uit het REACT-EU-programma van de Europese Unie. Ook een consortium onder leiding van het Goeie Grutten Impactfonds steekt geld in het Eerbeekse bedrijf, evenals twee privateinvesteerders. Eén van deze private investeerders komt uit het Business Angel Netwerk van Oost NL.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Afbeelding: Rony Michaud via Pixabay

Deel dit artikel

Meer nieuws

Chirurgen experimenteren met operatierobot in het ISS

Chirurgen experimenteren met operatierobot in het ISS

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 21-02-2024
(productnews)
Chirurgen zijn erin geslaagd met behulp van een miniatuurrobot een chirurgisch simulatie uit te voeren in het International...
Chirurgen zijn erin geslaagd met behulp van een miniatuurrobot een chirurgisch simulatie uit te voeren in het International Space Station (ISS). De robot is daarbij op afstand aangestuurd. Het gaat...
Lucht & Ruimtevaart / 21-02-2024
Lees meer

25 miljoen voor Nederlandse metselrobot

25 miljoen voor Nederlandse metselrobot

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 20-02-2024
(productnews)
Monumental haalt 25 miljoen euro op bij investeerders. De investeringsronde is geleid door Plural en Hummingbird. Ook...
Monumental haalt 25 miljoen euro op bij investeerders. De investeringsronde is geleid door Plural en Hummingbird. Ook Northzone, Foundamental en NP Hard Ventures steken geld in de Nederlandse start-up die...
Bouw & Constructie / 20-02-2024
Lees meer

Nieuwe AI-tool ontdekt realistische ‘metamaterialen’ met ongewone eigenschappen

(productnews)
Een coating die objecten in het zicht kan verbergen, of een implantaat dat zich precies zo gedraagt als botweefsel. Deze...
Een coating die objecten in het zicht kan verbergen, of een implantaat dat zich precies zo gedraagt als botweefsel. Deze bijzondere objecten zijn al gemaakt van ‘metamaterialen’. Onderzoekers van de...
High tech / 19-02-2024
Lees meer

Franse ACC bouwt drie Europese batterijfabrieken met miljardenlening

(productnews)
Het Franse Automotive Cell Company (ACC) gaat een lening van 4,4 miljard euro aan voor de bouw van een drietal...
Het Franse Automotive Cell Company (ACC) gaat een lening van 4,4 miljard euro aan voor de bouw van een drietal batterijfabrieken in Europa. De fabrieken komen in Frankrijk, Duitsland en...
Automotive / 19-02-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven