maart 2022 - Jaarbeurs
Energie / 02 mei 2022

Drijvende LNG-installatie begin augustus verwacht in Groningse Eemshaven  

De Groningse Eemshaven krijgt een importterminal voor LNG. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. Ook is de inschrijving gestart voor marktpartijen die LNG naar Europa willen brengen. De drijvende LNG-installatie die nu nog in Singapore ligt, vertrekt in mei op transport richting Nederland. Naar verwachting bereikt deze installatie de Eemshaven begin augustus.

Een importterminal voor LNG in de Groningse Eemshaven wordt een feit. Volgens Ulco Vermeulen, lid van de Raad van Bestuur van Gasunie zijn enkele belangrijke stappen gezet. “We gaan nu in verdere onderhandeling met potentiële klanten. Zij gaan onze terminal in de nabije toekomst gebruiken. Eerst voor LNG, later voor groene waterstof. We doen dit onder de naam EemsEnergyTerminal”.

Geschikt maken van het gas

Het aardgas kan niet zomaar per schip op transport. Daarvoor is voorbereiding voor veilig transport nodig. Concreet betekent dit dat het gas vloeibaar (Liquefied) wordt gemaakt. Bij aankomst zal het vervolgens weer vluchtig worden gemaakt. Op die manier is het geschikt voor het transport in het Nederlands gasnetwerk.

Drijvende LNG-installatie

In de Eemshaven komen installaties waar de drijvende LNG-installatie aan kan meren. Het gaat hier om de S188 van de Belgische firma Exmar. De drijvende LNG-installatie maakt het vervolgens mogelijk om vloeibaar aardgas per schip naar de Eemshaven te brengen om daar door de installatie te worden omgezet naar gas.

EemsEnergyTerminal

Marktpartijen zullen het LNG-gas inkopen. Ze gebruiken daarvoor de nieuwe drijvende terminal. Doel is om al deze winter vloeibaar aardgas naar Nederland te kunnen brengen. Vanuit de Eemshaven draagt Gasunie dan zorg voor het verdere transport van gas in Nederland via het landelijke gasleidingnetwerk.

Groene waterstof

In de toekomst zou een nieuwe terminal kunnen dienen voor de inzet van groene waterstof. Waterstof is een speerpunt in de strategie van Gasunie. Het is ook een pijler onder de toekomstige economische ontwikkeling van Noord-Nederland.

Import LNG vergroten

Afgelopen maart maakte Minister Jetten van Energie en Klimaat bekend dat het Nederlandse kabinet samen met Gasunie onderzoekt hoe het vergroten van de importcapaciteit voor LNG in Nederland op korte termijn mogelijk is. De import van LNG kan bijdragen aan minder afhankelijkheid van gas uit Rusland. Gasunie is hierover al enige tijd intensief met het kabinet in overleg. Naast Eemshaven zal ook de bestaande GATE-terminal op de Maasvlakte in Rotterdam een optimalisatie ondergaan. Hierdoor wordt de realisatie van meer LNG gerealiseerd mogelijk. Eemshaven én Rotterdam samen zijn dan goed voor een verdubbeling van de LNG-capaciteit in Nederland.

Bron en beeld: Gasunie

Deel dit artikel

Meer nieuws

Eindhoven krijgt fabriek voor slim adaptief glas

Eindhoven krijgt fabriek voor slim adaptief glas

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 17-05-2022
(productnews)
eLstar Dynamics, gespecialiseerd in de productie van zogeheten smart adaptief glas, opent haar eerste...
eLstar Dynamics, gespecialiseerd in de productie van zogeheten smart adaptief glas, opent haar eerste inktproductiefaciliteit in Eindhoven. De locatie krijgt een capaciteit voor het produceren van voldoende inkt voor 300.000...
Algemeen / 17-05-2022
Lees meer

Demofabriek maakt plastic-vervanger uit afvalwater

Demofabriek maakt plastic-vervanger uit afvalwater

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 16-05-2022
(productnews)
Op het terrein van HVC in Dordrecht is een demofabriek geopend. Doel is om uit natuurlijke reststoffen een nieuwe...
Op het terrein van HVC in Dordrecht is een demofabriek geopend. Doel is om uit natuurlijke reststoffen een nieuwe natuurlijke plastic-vervanger te produceren. De reststoffen zijn afkomstig uit afvalwater. Het...
Algemeen / 16-05-2022
Lees meer

Adequaat beheer van machine-identiteiten cruciaal in digitale transformatie

(productnews)
Het aantal machine-identiteiten binnen organisaties groeit met 42% op jaarbasis, blijkt uit onderzoek onder 1.000...
Het aantal machine-identiteiten binnen organisaties groeit met 42% op jaarbasis, blijkt uit onderzoek onder 1.000 CIO’s in opdracht van Venafi. De industrie is hierop geen uitzondering. Kevin Bocek, Vice President,...
High tech / 16-05-2022
Lees meer

Bosch investeert honderden miljoenen in groene waterstof

Bosch investeert honderden miljoenen in groene waterstof

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 16-05-2022
(productnews)
Het Duitse Bosch zet in op groene waterstof. Het bedrijf investeert tot 500 miljoen dollar in de ontwikkeling van...
Het Duitse Bosch zet in op groene waterstof. Het bedrijf investeert tot 500 miljoen dollar in de ontwikkeling van componenten van elektrolysers and onderdeel van zijn Mobility Solutions-divisie. “We kunnen...
Energie / 16-05-2022
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven