maart 2022 - Jaarbeurs
Energie / 03 januari 2018

De bijzondere groene innovaties van 2017

De wetenschap roept het al veel langer: klimaatverandering en vernietiging van ons ecosysteem zijn een van de grootste problemen van deze tijd. Er moet wat gebeuren om onze planeet te beschermen. Gelukkig komen er steeds meer groene initiatieven. Ook in het afgelopen jaar werden weer een aantal bijzondere technische innovaties bedacht die onze wereld een beetje groener maken. We hebben er een aantal opgesomd.

Een 3D-printer voor gerecycled plastic
De Nederlandse jongens Nout en Sam bouwden eerder dit jaar een 3D-printer voor gerecycled plastic. Daarmee kunnen ze nieuwe producten maken. Doordat de printer een groot mondstuk heeft, maakt het niet uit dat het plastic kleine vervuilingen heeft. 

Reactor om energie uit poepluiers te halen
Een van de nieuwste initiatieven als het gaat om circulaire economie, is de recycling van gebruikte luiers. Afvalverwerkingsbedrijf ARN in Weurt heeft er een speciale reactor voor ontwikkeld waarmee op kleine schaal is getest. Vanaf eind dit jaar zullen er op grote schaal luier gerecycled worden.

Stadslucht reinigen
Een van de meest recente ontwikkelingen waar we op Maakindustrie.nl over schreven is een initiatief van de gemeente Eindhoven om stadslucht te reinigen. De komende drie maanden vindt een proef plaats waarbij via parkeergarageventilatie fijnstof en roet uit de stadslucht gereinigd wordt en schone lucht de stad in wordt geblazen. De luchtkwaliteit in de stad kan hiermee substantieel worden verbeterd.

Zonneverf
Zonneverf beleefde definitief een commerciële doorbraak in 2017. Deze zonne-energie opwekkende verf kan op de buitenmuren van een huis worden toegebracht en haalt energie uit waterdamp. Onder meer de RMIT Universiteit bedacht een vorm van zonneverf. Het bevat een nieuw materiaal: synthetisch molybdeen-sulfide. Dit materiaal absorbeert vocht. Het systeem werkt overal waar waterdamp in de lucht zit. 
Ook werd er een verf ontwikkeld die het mogelijk maakt om gebouwen te koelen door middel van de zon. De verf is gebaseerd op de principes van laserkoeling. 

Geautomatiseerde keukencompostering
Er komen steeds meer innovaties op de markt die te maken hebben met het zelf verwerken van overgebleven keukenafval, denk aan etensresten. Zo bedacht Whirlpool een geïntegreerd systeem waarmee je voedselresten kunt verwerken tot compost. Het Zera-systeem werkt op luchtstroming, hoge hitte, interne mechanische actie en een pakket kokosnootschillen om het voedsel fijn te malen en in kunstmest te veranderen. Een groep milieu-enthousiastelingen haalde bijna een half miljoen dollar binnen via Kickstarter voor hun HomeBiogas 2.0 systeem. Dit is soort opblaasbare tank waar je etenswaren in kunt gooien. Die worden vervolgens omgezet in gas of water. 

Eetbare waterbubbels 
De startup Skipping Rocks Lab richt zich op duurzame verpakkingen. Ze bedachten onder andere de Ooho: een ‘eetbare’ waterbal. Deze breekt zich open in je mond en moeten op die manier een milieuvriendelijke vervanging vormen voor plastic flesjes. De bolvormige, flexibele verpakking kan ook worden gebruikt voor andere vloeistoffen, waaronder frisdranken, sterke dranken en cosmetica. Het materiaal dat voor Ooho gebruikt worden is goedkoper dan plastic, aldus de makers. 

Speciale fabriek tegen opwarming aarde
In Zwitserland werd dit jaar de eerste commerciële fabriek in gebruijk genomen die CO2 uit de lucht haalt en dat doorgeeft aan bedrijven en consumenten. Het bedrijf achter de fabriek, Climeworks, heeft als doel om in 2025 1 procent van de wereldwijde CO2 uitstoot te hebben opgevangen. Hoewel de hoeveelheid CO2 slechts een kleine fractie is van wat bedrijven en klimaatactivisten hopen te kunnen opvangen in grote fossiele brandstofinstallaties, stelt Climeworks dat haar iniatief een eerste stap is in het doel om 1 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot te vangen met een vergelijkbare technologie. Om dat te doen, zouden er 250.000 van dezelfde soort fabrieken moeten zijn. 

Opslaan van duurzame energie
Alphabet X, het voormalige Google X en een tak van Google’s moederbedrijf, ging aan de slag met een systeem om energie geproduceerd uit duurzame bronnen op te slaan. Met het Malta project zoeken wetenschappers van het bedrijf naar een kosteneffectieve technologie om duurzame energie op te slaan zodat aan de vraag naar elektriciteit voldaan kan worden op het moment dat deze er is. Ook Tesla werkt aan zo’n opslagsysteem.

 

Door: Kelly Bakker

Bron: Maakindustrie.nl, Brandpunt, Interesting Engineering. 

Deel dit artikel

Meer nieuws

Ondernemers in de techniek moeten aan de slag met AI

Ondernemers in de techniek moeten aan de slag met AI

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 09-12-2024
(productnews)
AI, robotisering en industrialisatie gaan de technieksector de komende jaren ingrijpend veranderen. Voor ondernemers in de...
AI, robotisering en industrialisatie gaan de technieksector de komende jaren ingrijpend veranderen. Voor ondernemers in de technieksector is het onvermijdelijk dat ze aanhaken bij deze technologische revolutie. De nieuwe technologie...
Algemeen / 09-12-2024
Lees meer

Restwarmte-terugwinningsproject afgerond op PMI-locatie in Bergen op Zoom

(productnews)
JOA Air Solutions heeft in samenwerking met Philip Morris International (PMI) een uniek restwarmte-terugwinningsproject...
JOA Air Solutions heeft in samenwerking met Philip Morris International (PMI) een uniek restwarmte-terugwinningsproject afgerond op de PMI-locatie in Bergen op Zoom. Dit project combineert een industriële natte scrubber met...
Energie / 09-12-2024
Lees meer

euRobotics presenteert strategie voor innovatie, groei en maatschappelijke impact

(productnews)
euRobotics lanceert een nieuwe strategie voor innovatie, groei en maatschappelijke impact voor de industriële...
euRobotics lanceert een nieuwe strategie voor innovatie, groei en maatschappelijke impact voor de industriële roboticasector. Het doet stelt hiervoor ook een aantal doelstellingen voor het bewaken en verder stimuleren van...
Algemeen / 09-12-2024
Lees meer

Kabinet geeft prioriteit aan waterstof- en CO2-infrastructuur in Delta Rhine Corridor

(productnews)
Het kabinet geeft prioriteit aan waterstof- en CO₂-infrastructuur in de Delta Rhine Corridor (DRC). Het wil zo de...
Het kabinet geeft prioriteit aan waterstof- en CO₂-infrastructuur in de Delta Rhine Corridor (DRC). Het wil zo de verduurzaming van de industrie versnellen en verdere vertraging van de DRC voorkomen....
Energie / 06-12-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven