Coca Cola ziet brood in Eindhovense technologie voor de recycling van PET

Leesduur: +/- 2 min.
Coca Cola gaat investeren in de Eindhovense start-up Ioniqa. Dit bedrijf gaat een proeffabriek opzetten waarin het zijn technologie gaat toepassen voor de recycling van het kunststof PET.

Ioniqa heeft een technologie ontwikkeld die het mogelijk maakt om hoogwaardige gerecyclede PET-producten te maken van het doorgaans moeilijk te recyclen PET-kunststof. Coca Cola ziet dat zitten en heeft een investering toegezegd. De overeenkomst is bedoeld om de ontwikkeling en introductie van hoogwaardig gerecycleerd PET-materiaal te versnellen voor gebruik in flessen die worden uitgegeven door The Coca-Cola Company.

Minder plastic 

Deze investering ondersteunt de wereldwijde visie van Coca Cola om een afvalloze wereld te creëren. Het bedrijf heeft als doel om tegen 2030 verpakkingen te maken die voor minstens 50% zijn gerecycled. Door de nieuwe technologie kunnen ook kunststoffen die doorgaans worden uitgesloten van bepaalde recyclingsstromen, zoals gekleurde PET-flessen, gerecycled worden en omgezet in verpakkingen voor de levensmiddelenindustrie.

Met de investering van Coca Cola kan Ioniqa opschalen en versnellen in de ontwikkeling van de technologie. Met de technologie van Ioniqa worden PET-flessen omgezet in gezuiverde polymeerbouwstenen die later kunnen worden omgevormd tot hoogwaardig PET. Er wordt in 2019 een industriële installatie in Nederland gebouwd om de technologie op grotere schaal toe te passen. 

Visie

"Onze investering in nieuwe en baanbrekende recyclingtechnologieën geeft ons een kans om aanzienlijk te bewegen in de richting van het sluiten van de cirkel en het creëren van een circulaire economie voor PET", zegt Robert Long, Chief Innovation Officer voor The Coca-Cola Company. "We zijn van plan om te blijven investeren in het creeëren van de juiste partnerschappen en initiatieven - zoals met Ioniqa - om onze visie van een wereld zonder afval te ondersteunen."

"Samenwerking met The Coca-Cola Company is een verdere bevestiging van onze reis om dit unieke proces voor de transformatie van moeilijk te recyclen PET-afval naar hoogwaardig, foodgrade-materiaal te lanceren", aldus Tonnis Hooghoudt, CEO van Ioniqa. "Het Ioniqa-proces zorgt voor aanzienlijk herstel en hergebruik van plastic materialen die anders misschien niet zouden worden gerecycled, terwijl PET van hoge kwaliteit is. De lancering van onze fabriek volgend jaar zal een belangrijke stap zijn in de transformatie van moeilijk te recyclen PET-plastic in een meer algemeen bruikbaar gerecycleerd materiaal, en dat ondersteunt ook de visie van Coca-Cola. "

Bron: Ioniqa/De Ingenieur.

Geef jouw mening

Bij je reactie wordt je achternaam niet getoond