Misschien herken je het wel als je zelf lamellen als raambekleding hebt: met het raam open kunnen ze zachtjes heen en weer waaien. Twee ingenieurs van het Amerikaanse leger lieten zich hierdoor inspireren voor een nieuw systeem om energie op te wekken. Samen met acht collega's ontwikkelden zij een systeem dat stroom opwekt bij windsnelheden die té gering zijn om de wieken van een traditionele windturbine te laten draaien.
Het prototype is voorzien van acht flexibele elektrische stroken die verticaal naast elkaar zijn gemonteerd en die aan de boven- en onderzijde aan PVC-buizen zijn bevestigd. Deze buizen kunnen worden gedraaid om de spanning van de stroken aan te passen.
De stroken bewegen onder een hoek zodat ze evenwijdig lopen met de windrichting. Net als de lamellen thuis voor het open raam, maken de stroken slangachtige beweging bij windsnelheden van minder dan 14 km/u . Terwijl ze dit doen, beweegt een koperen inductiespoel aan de onderkant van elke strip heen en weer langs een gladde, met magneten gevulde pijp die er horizontaal doorheen gaat. De beweging van de spoel tegen de magneten creëert een elektrische stroom, die naar een omvormer wordt geleid en van daaruit kan worden gebruikt om apparaten van stroom te voorzien of om batterijen op te laden.
Volgens TechLink, het centrum voor technologieoverdracht van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, kan het systeem niet alleen worden gebruikt door troepen in het veld, maar kan het ook worden opgeschaald om stroom te produceren in regio’s waar doorgaans geen sterke wind is . Bijkomend voordeel: omdat er geen windturbinebladen door de lucht zoeven, blijft de schade voor het milieu en vogels of vleermuizen tot een minimum beperkt.
Momenteel wordt er gezocht naar een bedrijf dat de productie, toepassing of verkoop verder uit kan bouwen. Benieuwd hoe het prototype er uitziet en werkt? Kijk dan naar deze video.