Een Nederlands consortium van ingenieurs en techbedrijven heeft een alternatief bedacht voor het traditionele reuzenrad: de Spiral Tower. Dit is een klimaatneutrale hoogteattractie met een veel kleinere voetafdruk.
Een aantal van de ingenieurs die meewerkten aan de totstandkoming van de Spiral Tower waren ook betrokken bij de ontwikkeling van London Eye; wereldwijd zo’n beetje het bekendste reuzenrad, gelegen aan de Theems in Londen. Een populaire attractie maar wel eentje met, letterlijk, een grote voetafdruk. Dat kon volgens een aantal ingenieurs efficiënter, zo meldt DeIngenieur.nl. Vier Nederlandse bedrijven, KCI The Engineers, Bosch Rexroth, HILLEBRAND and NorthernLight. Zij bedachten de Spiral Tower: een toren waaraan cabines zijn bevestigd die in spiraalvorm naar boven en beneden bewegen. Elke cabine wordt aangestuurd door een eigen elektromotor. Verder is de attractie voorzien van zonnepanelen, verticale tuinen en een windmolen.
“De innovatieve constructie laat autonome elektrische cabines – die op weg naar beneden energie als een elektrische auto regenereren – op magische wijze de toren oprollen”, zegt Peter Doesburg, salesmanager bij Bosch Rexroth. “En de cabinevensters bieden augmented reality-informatie over must-see stadsplekken, historische hoogtepunten, nieuwe stedelijke ontwikkelingen en duurzame initiatieven”, voegt Peter Slavenburg, directeur van NorthernLight, het ontwerpbureau achter het concept, toe. De bediening van de toren wordt gestuurd door een intelligent regelsysteem dat energieverbruik en onderhoud vermindert en de efficiëntie maximaliseert. De Spiral Tower is gemaakt van een lichtgewicht stalen constructie met ronde materialen. In vergelijking met traditionele hoogbouwattracties heeft het een uitzonderlijk kleine voetafdruk.
De bedenkers laten weten dat ze al met verschillende steden in gesprek zijn die interesse hebben getoond in de Spiral Tower.
Meer info over de innovatieve attractie is te vinden op: www.spiraltower.info