Nog maar een paar maanden na de introductie van circulair beton, introduceert het Nederlandse bedrijf New Horizon Urban Mining komende week circulaire bitumen dakpannen. De dakpannen zien eruit als gewone dakbannen, maar zijn gemaakt van gerecycled materiaal, aldus Cobouw.nl.
New Horizon is een bedrijf dat oude gebouwen sloopt en het materiaal dat daarvan overblijft, weer hergebruikt. Nadat het eerder al circulair beton ontwikkelde door sloopbeton voorzichtig te malen, zag het nu een kans in de bitumen dakbanen waar doorgaans veel platte daken van kantoorpanden mee bedekt zijn. Eigenaar Michael Baars stuitte op een fabriek waar de ‘sloopdaken’ konden worden omgevormd tot nieuwe, goede kwaliteit bitumen dakpannen, zo vertelt hij tegen Cobouw. “Icopal was eerder al met deze ontwikkeling bezig geweest, maar bereikt niet het gewenste niveau. Daarom zijn we er samen verder aan gaan werken. Tot slot werd er een dakdekker bij gezocht, ZND in dit geval, die de daken realiseert.
New Horizon gaat berekenend te werken in het verzamelen van sloopmateriaal, zo laat het weten in het artikel. “Eerst wordt een een analyse van de bitumen; in kaart gebracht hoeveel er ligt. Dan worden er monsters van genomen om er onderzoek naar te doen. Het ontmantelingsproces moet namelijk zo zuiver mogelijk verlopen. Dan gaan de dakbanen in een containerbak, dat gaat naar een van onze onderaannemers en die snijdt het in hapklare blokken. Deze gaan naar Icopal die het materiaal tot dakpannen verwerkt.” Icopal is naar eigen zeggen de enige in Nederland die beschikt over een productielijn om bitumen nieuw leven in te blazen. “Doordat we nu samenwerken, scheelt het Icopal in de kosten voor het verzamelen van materiaal”, aldus Baars tegen Cobouw. “ZND kan op zijn beurt claimen de enige dakdekker in Nederland te zijn die cirulaire dakpannen legt.”
De circulaire bitumen dakpannen worden deze week gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. Onlangs won New Horizon een Innovatie Award tijdens de Expo Real in München voor zijn installatie voor circulair beton. Er is nu een installatie in Zaandam, maar het bedrijf wil er volgend jaar nog een aantal bij hebben. Ook wil het het circulaire beton internationaal gaan verkopen.
Bron: Cobouw.nl/New Horizon
Foto ter illustratie (Pexels)