maart 2022 - Jaarbeurs
Beursnieuws / 22 juni 2022

TechniShow 2022 toont oplossingen voor slim produceren

TechniShow 2022 wordt compacter vergeleken met vorige editie, maar het aanbod is completer. Exposanten focussen zich op innovaties, waarmee maakbedrijven kunnen inspelen op trends als reshoring, kortere doorlooptijden, kleinere series, gebrek aan vakmensen en verduurzaming. 3D-printen krijgt met een Techniek- en Procesplein én een Theater speciale aandacht.

Jennie Elzinga, Sales Projectmanager bij Jaarbeurs, telt net als veel exposanten de weken af totdat dinsdag 30 augustus de grootste beurs voor de maakindustrie in de Benelux de deuren opent. “In de twintig jaar dat ik actief ben in beurzenland heb ik nog nooit zulke betrokken exposanten meegemaakt. Ze kunnen niet wachten om eind augustus naar buiten te komen met hun producten en diensten op de eerste TechniShow sinds 2018. TechniShow is en blijft de grootste technologiebeurs voor de maakindustrie in de hele Benelux.

Slim, geautomatiseerd en duurzaam produceren

De compactheid doet niets af aan de compleetheid van TechniShow. De exposanten staan garant voor een compleet overzicht van wat de maakindustrie nodig heeft om slim, vergaand geautomatiseerd en duurzaam te kunnen produceren.

Hal 7:

 • Plaat- en buisbewerking
 • Verbindingstechniek

Hal 8:

 • Zagen, boren & conventioneel verspanen
 • Oppervlakte techniek
 • Werkplaats- & assemblage techniek

Hal 9:

 • Machine gereedschappen

Hal 11:

 • Additive manufacturing (3D printing)
 • Meettechniek & vision
 • Verspanende CNC machines

Hal 12:

 • Verspanende CNC machines
 • Productie automatisering

Bezoekers van TechniShow 2022 vinden het van 30 augustus tot en met 2 september allemaal in de Jaarbeurs Utrecht.

Totale mix wordt evenwichtiger

De bezoeker kan zowel vaste exposanten bezoeken, waaronder Trumpf Nederland, De Ridder, Dymato, Safan Darley, Valkwelding, Renishaw & Hexagon, als nieuwkomers leren kennen. Nieuwkomers als Unil Lubricants, FenS B.V en het Vlaamse CNC Soft bijvoorbeeld. “Je merkt dat exposanten méér dan vroeger gefocust zijn op twee of drie onderdelen uit hun portfolio. Daardoor kiezen ze vaak voor een wat kleinere stand. Dat geeft ruimte aan nieuwkomers. Deze zie je bij alle thema’s terug”, zegt Jennie Elzinga over deze trend. Het totale overzicht van TechniShow wordt hierdoor nog completer; de bezoeker ziet nog meer innovaties en oplossingen voor alle aspecten van het maakproces.

Leveranciers realiseren zich dat het fysieke contact op de beurs investeringsbeslissingen versnelt. Jennie Elzinga: “Dit is een markt voor live contact. Het gaat in deze industrie om processen en producten die kopers willen. Ze willen elkaar in de ogen kijken.” Fysieke ontmoetingen en live demonstraties zorgen voor vertrouwen. Dat vormt weer de basis voor een investeringsbeslissing.

Voorregistraties door grote partijen

Investeren wil de maakindustrie als geen ander. “We zien bij de voorregistratie dat grote bedrijven complete teams inschrijven. Ze registreren niet één of twee medewerkers, maar direct meer dan tien”, zegt Jennie Elzinga. “Dit heeft mede te maken met de nieuwe kijk op de supply chains. Een trend die al eerder speelde, maar door de Corona, bijbehorende lockdowns en recent de oorlog in Oekraïne in een stroomversnelling is gekomen.

Reshoring

Reshoring vanuit Azië en zelfs Oost-Europa wordt ook voor Nederlandse en Belgische OEM’ers een steeds groter onderwerp. Dat schept nieuwe kansen voor toeleveranciers die qua productietechnologie up-to-date zijn. Automatisering en digitalisering zijn momenteel gewilde oplossingen, die verspreid op de beurs en in het lezingenprogramma ruim aandacht krijgen. In het Ketentheater op ESEF Maakindustrie, dat door de nieuwe halindeling dit jaar voor bezoekers van de TechniShow gemakkelijk toegankelijk is, komt dit onderwerp ruimschoots aan bod. Bijvoorbeeld in een dagelijkse paneldiscussie, waarin experts hun visie op de ontwikkelingen in de maakindustrie delen.”

Automatisering als antwoord op personeelsschaarste

Om op de reshoringtrend mee te kunnen liften, moeten maakbedrijven automatiseren en hun processen digitaliseren. Enerzijds omdat vakmensen schaars zijn, anderzijds om in te spelen op kortere doorlooptijden en grotere fluctuaties in de vraag van klanten. Flexibel produceren is noodzaak. In hal 12 tonen exposanten de nieuwste oplossingen voor productie-automatisering. In het kennistheater komt dit onderwerp eveneens aan bod, bijvoorbeeld in de presentaties: ‘Planning als aanjager van productiviteit’ en ‘Smart Industry: is personeelsschaarste met automatisering op te lossen?’ Het verschil tussen robotisering en automatisering wordt uit de doeken gedaan in een presentatie door PKM.

Ruim baan voor additive manufacturing

Een onderwerp dat breed wordt uitgemeten, is additive manufacturing, oftewel 3D-printen. Steeds meer bedrijven gaan aan de slag met 3D-printen of oriënteren zich op de techniek. Om zo in te spelen op trends als reshoring, het produceren van lichtere en meer duurzamere producten en het toenemende tekort aan vakmensen.

TechniShow activiteiten

TechniShow toont de technologie en op ESEF Maakindustrie staan 3D printbedrijven voor wie serieproductie met AM dagelijkse kost is. Op de TechniShow vinden bezoekers een 3D-Techniek- en een 3D-Procesplein. Op het 3D-techniekplein tonen exposanten zoals Dymato, Renishaw en Trumpf hun 3D-printtechnologie. Bezoekers kunnen zich daardoor een beeld vormen van de belangrijkste AM-technieken voor metaal. “Op het 3D-Procesplein tonen we alle stappen die in het additive manufacturing proces nodig zijn. Van CAD-software tot en met post processing”, zegt Jennie Elzinga over dit plein in hal 11. Hier staan exposanten zoals Rösler Benelux en Cadmes. Op de pleinen worden onder andere concrete business cases gedemonstreerd.

Lezingenprogramma en guided tours

Om bezoekers nog beter te informeren, wordt samen met Flam3D aan een lezingenprogramma gewerkt dat elke dag op de beurs gaat plaatsvinden. Bedrijven met AM-ervaring zoals KMWE, 3D Makerszone, Renishaw, Oceanz en Parts on Demand mogen hier verwacht worden. Het programma staat de ene dag in het teken van het proces en de andere dag in het teken van de AM-technologie. Op de eerste beursdag is er een Guided Tour over 3D-techniek, maar ook een over verspaning, plaatbewerking en productieautomatisering.

Uitdagingen aan kunnen

De TechniShow-editie van dit jaar biedt dus een compleet overzicht van state of the art oplossingen voor moderne maakbedrijven. Elzinga: “Om als maakbedrijf de uitdagingen van vandaag en morgen aan te kunnen, zoals gebrek aan vakmensen, complexere producten, kortere doorlooptijden en duurzaamheid, heb je state-of-the-art technologie nodig. In de volle breedte van het maakproces. Dat vinden bezoekers dit jaar op Technishow.”

Meer informatie

TechniShow en ESEF Maakindustrie worden van 30 augustus tot en met 2 september georganiseerd in Jaarbeurs Utrecht.

Website TechniShow | Website ESEF Maakindustrie

Deel dit artikel

Meer nieuws

EU-besluit over importheffingen op Chinese EV’s deze week verwacht

(productnews)
De Europese Commissie neemt naar verwachting deze week een definitief besluit over mogelijke importheffingen op elektrische...
De Europese Commissie neemt naar verwachting deze week een definitief besluit over mogelijke importheffingen op elektrische voertuigen (EV’s) van Chinese makelij. Het wil hiermee naar eigen zeggen een gelijk speelveld...
Automotive / 11-06-2024
Lees meer

Gemiddelde verkoopprijs van industriële robots daalt

Gemiddelde verkoopprijs van industriële robots daalt

(PARTNER NIEUWS)
High tech / 11-06-2024
(productnews)
Meer dan 500.000 industriële robots zijn in 2023 wereldwijd verscheept. Het aantal is ongeveer gelijk aan 2022. Wel is de...
Meer dan 500.000 industriële robots zijn in 2023 wereldwijd verscheept. Het aantal is ongeveer gelijk aan 2022. Wel is de gemiddelde verkoopprijs van industriële robots in het afgelopen jaar gedaald....
High tech / 11-06-2024
Lees meer

Hoogste woontoren in aanbouw

Hoogste woontoren in aanbouw

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 10-06-2024
(productnews)
In Dubai staat al het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa, en nu is bekend geworden dat binnenkort ook ’s...
In Dubai staat al het hoogste gebouw ter wereld, de Burj Khalifa, en nu is bekend geworden dat binnenkort ook ’s werelds hoogste wolkenkrabber met woningen in Dubai zal verrijzen....
Bouw & Constructie / 10-06-2024
Lees meer

DARPA test nieuwe robot-onderzeeër

DARPA test nieuwe robot-onderzeeër

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 10-06-2024
(productnews)
DARPA heeft eindelijk meer onthuld over de mysterieuze robotonderzeeër Manta Ray (mantarog), met indrukwekkende nieuwe...
DARPA heeft eindelijk meer onthuld over de mysterieuze robotonderzeeër Manta Ray (mantarog), met indrukwekkende nieuwe beelden van het prototype van het onbemande onderwatervoertuig (UUV) dat voor het eerst getest werd...
Scheepsbouw & Offshore / 10-06-2024
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven