maart 2022 - Jaarbeurs
Automotive / 19 april 2022

NASA zet EV’s van Canoo in bij Artemis maanmissies

NASA gaat elektrische voertuigen van het bedrijf Canoo inzetten voor het vervoeren van astronauten voor de bemande Artemis maanmissies. Meerdere op maat aangepaste varianten van Canoo’s EV-model LV worden ingezet vanaf juni 2023. Wat is dit voor auto en waarom kiest NASA hiervoor?

Het gaat om zogeheten Crew Transportation Vehicles (CTV’s). De voertuigen gaan astronauten in hun ruimtepakken, ondersteunend personeel en apparatuur naar de lanceerlocatie vervoeren. De focus ligt hierbij op comfort, veiligheid en functie voor de astronauten en ondersteunende crew.

Artemis maanmissies

Via de Artemis maanmissies wil NASA de eerste vrouw en persoon van kleur naar de maan brengen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie werkt hierbij samen met commerciële internationale partners. Via de missies wil NASA voor het eerste een langetermijnaanwezigheid creëren op de maan. De kennis die NASA opdoet tijdens de Artemis missies wil de organisatie inzetten voor bemande missies naar Mars.

Voor de Artemis missies is NASA op zoek gegaan naar nieuwe CTV’s. De keuze is hierbij gevallen op Canoo, een Amerikaanse start-up die zich richt op de productie van elektrische voertuigen. Het bedrijf wil nog dit jaar een minibus op de markt brengen: de LV. LV staat voor ‘LifestyleVehicle’. De lancering staat voor eind 2022 op de planning.

LV

De LV is een volledig elektrische bus met een bereik van ongeveer 250 mijl, omgerekend zo’n 400 kilometer. Het voertuig biedt tot 350 PK aan motorvermogen. Het voertuig is ontworpen voor het bieden van zoveel mogelijk binnenruimte. Het interieur kent een volume van 5,3 m3. Canoo biedt hiermee naar eigen zeggen de interieurruimte van een SUV, op een aanzienlijk kleiner platform.

De EV is leverbaar in verschillende versies: Delivery, Base, Premium en Adventure. De Delivery-versie is een elektrische besteller met twee stoelen en een laadvermogen van ruim 660 kg. Dankzij zijn 80 kWh accu biedt het voertuig een bereik van zo’n 400 km.

In 28 minuten tot 80% opgeladen

Het Base-model is – zoals de naam al doet vermoeden – het basismodel van de LV. Het voertuig biedt tot 350PK aan vermogen, telt vijf stoelen voor het vervoer van passagiers en is leverbaar in drie verschillende kleuren. Canoo meldt dat het Base-model in 28 minuten zijn accu tot 80% kan opladen.

Het Premium-model is een luxe aangeklede variant van het Base-model. Het voertuig is onder meer voorzien van een panoramisch dak en zogeheten ‘street-view’ raam. Dit is een doorzichtig raam aan de voorzijde van het voertuig. Het raam geeft de bestuurder een beter zicht biedt op de stoep. Ook is ambient verlichting aanwezig, evenals een audiosysteem met 17 luidsprekers. Daarnaast is een luchtzuiveringssysteem aan boord aanwezig.

Het interieur van het Premium-model van de LV (foto: Canoo)

Tot slot is de LV leverbaar in het Adventure-model. Dit model is herkenbaar aan onder meer zijn unieke donkergroene kleur. Het Adventure-model is voorzien van een trekhaak, waarmee het voertuig 900 kg kan trekken. Canoo levert het model inclusief een lichtbalk en dakrek. Evenals accessoires die gebruikers nodig hebben tijdens hun avonturen met het voertuig.

CTV’s op basis van Canoo’s LV

De CTV’s die NASA gaat inzetten zijn gebaseerd op het LV-model van Canoo. De voertuigen worden op maat aangepast op de behoeften van NASA. De ruimtevaartorganisatie wijst onder meer op de invloeden uit de luchtvaartsector op het ontwerp van de LV. Zo zijn de voertuigen volledig redundant uitgevoerd, worden voorzien van over-the-air updates en maken gebruik van beveiligde software. Ook staat de onderhoudsvriendelijkheid centraal in het ontwerp. Zo zijn de voertuigen bewust uit zo min mogelijk componenten opgebouwd. Het model is modulair, wat de upgradebaarheid gedurende hun levenscyclus vergroot.

Canoo gaat de voertuigen voor NASA in de Verenigde Staten (VS) produceren. De productie vindt specifiek plaats in het ‘heartland’, een term vaak het midden van de VS omschrijft of staten die niet aan de Pacifische Oceaan of Atlantische Oceaan liggen. Het bedrijf beschikt over een hoofdkantoor en geavanceerde productielocatie in Bentonville, Arkansas. In Pryor, Oklahoma heeft Canoo daarnaast een omvangrijke fabriek.

Auteur: Wouter Hoeffnagel

Deel dit artikel

Meer nieuws

Eindhoven krijgt fabriek voor slim adaptief glas

Eindhoven krijgt fabriek voor slim adaptief glas

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 17-05-2022
(productnews)
eLstar Dynamics, gespecialiseerd in de productie van zogeheten smart adaptief glas, opent haar eerste...
eLstar Dynamics, gespecialiseerd in de productie van zogeheten smart adaptief glas, opent haar eerste inktproductiefaciliteit in Eindhoven. De locatie krijgt een capaciteit voor het produceren van voldoende inkt voor 300.000...
Algemeen / 17-05-2022
Lees meer

Demofabriek maakt plastic-vervanger uit afvalwater

Demofabriek maakt plastic-vervanger uit afvalwater

(PARTNER NIEUWS)
Algemeen / 16-05-2022
(productnews)
Op het terrein van HVC in Dordrecht is een demofabriek geopend. Doel is om uit natuurlijke reststoffen een nieuwe...
Op het terrein van HVC in Dordrecht is een demofabriek geopend. Doel is om uit natuurlijke reststoffen een nieuwe natuurlijke plastic-vervanger te produceren. De reststoffen zijn afkomstig uit afvalwater. Het...
Algemeen / 16-05-2022
Lees meer

Adequaat beheer van machine-identiteiten cruciaal in digitale transformatie

(productnews)
Het aantal machine-identiteiten binnen organisaties groeit met 42% op jaarbasis, blijkt uit onderzoek onder 1.000...
Het aantal machine-identiteiten binnen organisaties groeit met 42% op jaarbasis, blijkt uit onderzoek onder 1.000 CIO’s in opdracht van Venafi. De industrie is hierop geen uitzondering. Kevin Bocek, Vice President,...
High tech / 16-05-2022
Lees meer

Bosch investeert honderden miljoenen in groene waterstof

Bosch investeert honderden miljoenen in groene waterstof

(PARTNER NIEUWS)
Energie / 16-05-2022
(productnews)
Het Duitse Bosch zet in op groene waterstof. Het bedrijf investeert tot 500 miljoen dollar in de ontwikkeling van...
Het Duitse Bosch zet in op groene waterstof. Het bedrijf investeert tot 500 miljoen dollar in de ontwikkeling van componenten van elektrolysers and onderdeel van zijn Mobility Solutions-divisie. “We kunnen...
Energie / 16-05-2022
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven