maart 2022 - Jaarbeurs
Automotive / 17 januari 2023

Mercedes-Benz kondigt wereldwijd laadnetwerk aan

Mercedes-Benz gaat een wereldwijd laadnetwerk voor elektrische voertuigen realiseren. Het netwerk moet tegen het einde van dit decennium meer dan 10.000 snelladers bevatten. Deze zijn toegankelijk voor alle elektrische voertuigen.

Dit is door de Duitse autofabrikant aangekondigd op de CES 2023, die onlangs in het Amerikaanse Las Vegas plaatsvond. De uitrol van het laadnetwerk gaat in Noord-Amerika van start. In een later stadium start de autofabrikant ook met de bouw van het netwerk in Europa, China en andere belangrijke markten. Het Noord-Amerikaanse netwerk moet tegen 2027 voltooid zijn. Dit netwerk moet dan ruim 400 hubs tellen met in totaal meer dan 2.500 snelladers.

Ruim 10.000 snelladers

Het wereldwijde netwerk moet uiteindelijk bestaan uit meer dan 10.000 snelladers. Wanneer de bouw in Europa van start gaat is niet bekend. Ook is onduidelijk hoeveel van de 10.000 snelladers in Europa komen te staan.

Afhankelijk van de regio en locatie realiseert Mercedes-Benz hubs met vier tot twaalf snelladers. Op termijn wil het bedrijf dit aantal uitbreiden naar dertig laders. Het gaat daarbij om zogeheten ‘high-power laders’ (HPC), die een laadvermogen van 350 kW kennen.

Wachttijden minimaliseren

Mercedes-Benz meldt dat de inzet van intelligente technologie zorgt dat voertuigen zo snel mogelijk opladen, waarmee het bedrijf de wachttijd bij laadpalen wil minimaliseren. De autofabrikant stelt het laadnetwerk open voor voertuigen van alle merken. Klanten van Mercedes-Benz krijgen speciale voordelen, waaronder de mogelijkheid tot het reserveren van een laadstation.

Mercedes-Benz bouwt een wereldwijd laadnetwerk voor elektrische voertuigen (foto: Mercedes-Benz)
Een impressie van de laadhub (foto: Mercedes-Benz)

De autofabrikant wil gebruikers van de hubs de mogelijkheid bieden met groene stroom te laden. Dit wil het bedrijf bij voorkeur garanderen via leveringscontracten voor groene stroom, en anders door het gebruik van hernieuwbare energiecertificaten van erkende leveranciers. Ook rust Mercedes-Benz een aantal laadstations uit met zonnepanelen die elektriciteit leveren voor onder meer verlichting en videobewaking bij de hubs.

MN8 Energy en ChargePoint als partners

Het project gaat dus in Noord-Amerika van start. Mercedes-Benz werkt hierbij samen met de partners MN8 Energy en ChargePoint. MN8 Energy is een grote exploitant van zonne-energie en accu-opslag in de VS. Mercedes-Benz wil via de samenwerking met dit bedrijf klanten in de VS zo veel mogelijk toegang bieden tot laden via groene stroom. ChargePoint is exploitant van een omvangrijk laadnetwerk voor elektrische voertuigen in zowel de VS als Europa. Deze partner fungeert al langer als backend-provider Mercedes me Charge in de VS, dat toegang biedt tot laadpalen.

“Bij Mercedes-Benz zetten we ons volledig in om het laden van elektrische voertuigen eenvoudiger en toegankelijker te maken. Door MN8 Energy en ChargePoint te selecteren als onze partners in Noord-Amerika – twee van de leiders in hun vakgebieden – kunnen we de transformatie naar een elektrische toekomst blijven stimuleren, wat een van de belangrijkste pijlers is van onze holistische, duurzame bedrijfsstrategie”, zegt Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group AG, Chief Technology Officer, Ontwikkeling & Inkoop.

De Duitse autofabrikant meldt ook dat de laadstations ook aan de ‘bredere behoeften’ van de klant voldoen. Denk hierbij aan eetgelegenheden en toiletten in de buurt. Daarnaast worden de laadlocaties uitgerust met bewakingscamera’s en andere faciliteiten met het oog op veiligheid. Een deel van de laadstations krijgt een overkapping.

Auteur: Wouter Hoeffnagel
Foto: Mercedes-Benz

Deel dit artikel

Meer nieuws

55 jaar oude watertaxi wordt milieuvriendelijk

55 jaar oude watertaxi wordt milieuvriendelijk

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
(productnews)
In 2019 lanceerde de Canadese startup Ride Solar een Kickstarter om een 52 jaar oude watertaxi om te bouwen tot een door...
In 2019 lanceerde de Canadese startup Ride Solar een Kickstarter om een 52 jaar oude watertaxi om te bouwen tot een door zonne-energie aangedreven cruiseschip voor sightseeingtours op Prince Edward...
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
Lees meer

High-tech circulaire AI-campus gepresenteerd als Europa’s Silicon Valley

High-tech circulaire AI-campus gepresenteerd als Europa’s Silicon Valley

(PARTNER NIEUWS)
Bouw & Constructie / 31-05-2023
(productnews)
Nu het ernaar uitziet dat AI-technologie de komende jaren een enorme impact zal hebben – ten goede of ten kwade...
Nu het ernaar uitziet dat AI-technologie de komende jaren een enorme impact zal hebben – ten goede of ten kwade – hoopt de Duitse gemeente Heilbronn mee te doen en...
Bouw & Constructie / 31-05-2023
Lees meer

China levert ’s werelds grootste containerschip

China levert ’s werelds grootste containerschip

(PARTNER NIEUWS)
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
(productnews)
De China State Shipbuilding Corporation (CSSC ) heeft het MSC Tessa megaschip geleverd aan de Mediterranean Shipping...
De China State Shipbuilding Corporation (CSSC ) heeft het MSC Tessa megaschip geleverd aan de Mediterranean Shipping Company. Met een dek dat een oppervlak van ongeveer vier voetbalvelden omvat, kan...
Scheepsbouw & Offshore / 31-05-2023
Lees meer

Fokker Next Gen werkt aan vliegtuig op waterstof

Fokker Next Gen werkt aan vliegtuig op waterstof

(PARTNER NIEUWS)
Lucht & Ruimtevaart / 31-05-2023
(productnews)
Een vliegtuig op waterstof van Nederlandse makelij. Dat is waaraan het bedrijf Fokker Next Gen werkt. Met behulp van het...
Een vliegtuig op waterstof van Nederlandse makelij. Dat is waaraan het bedrijf Fokker Next Gen werkt. Met behulp van het vliegtuig wil het bedrijf passagiers op CO2-neutrale wijze kunnen vervoeren...
Lucht & Ruimtevaart / 31-05-2023
Lees meer

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Je ontvangt maximaal 1x per week het laatste nieuws per email.
Inschrijven